רגע לפני שהוא אורז את המזוודות ועוזב לסין, מרגיע השר היוצא להגנת העורף את האזרחים ומצהיר כי כוחות ההצלה בישראל ערוכים לכל תרחיש ומבצעים היטב את תפקידם. בריאיון הבוקר לגלי צה"ל, שוחח השר מתן וילנאי על האיומים שעומדים בפתחה של מדינת ישראל, ועל האפשרויות של מערכת הביטחון, כוחות ההצלה והאזרחים, להתמודד עמם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בעיני, אין מושג כזה להיות רגועים במלחמה", אמר וילנאי. "בשנים האחרונות עשינו הרבה, היינו מוגבלים כמובן על ידי תקציב, אבל יש לנו תכנית לעשות עוד הרבה יותר". לדברי וילנאי, עם כניסתו של אבי דיכטר לתפקידו כשר להגנת העורף, הוא יקבל תכנית עבודה מלאה לחמש השנים הקרובות. "אני לא מאמין בשטויות של להיות מוכנים למחר, אני מאמין בתכנית ארוכת טווח שעובדת בצורה שגרתית על מה שצריך לעבוד", הבהיר השר.

כוחות ההצלה ערוכים יותר מבכל מערכות ישראל

אחד השינויים העיקריים במלחמות של השנים האחרונות, הוא מעורבות העורף בלחימה והפיכתו לחלק מהמערכה. לאחרונה נשמעה ביקורת רבה על מוכנות כוחות ההצלה להתמודד עם תקיפה בעורף, והיכולת של האזרחים להתגונן. "כוחות ההצלה יודעים היטב את תפקידם ומצוידים לכך", הצהיר השר וילנאי בריאיון. "תמיד אפשר יותר, אבל בכל רגע נתון הם מוכנים יותר טוב מבכל מלחמות ישראל, וכמובן יותר מוכנים בהשוואה למלחמת לבנון השנייה", אמר וילנאי.

"המשרד ערוך", וילנאי (צילום: לינוי אליחי)
"המשרד ערוך", וילנאי | צילום: לינוי אליחי

בנושא המיגון, אמר וילנאי כי "יש פערים רבים והנושא דורש השקעה רבה מאוד, אבל כל מי שממלא את הוראות פיקוד העורף הוא כבר מוגן לאין שיעור ממי שחושב שהוא יודע יותר טוב מה לעשות".

רוב ההרוגים בעוטף עזה לא הקשיבו להוראות פיקוד העורף

בעניין זה, ביקש וילנאי להדגיש את אחריות האזרחים להגן על עצמם ואמר כי כל מי שינהג לפי הכללים - חייו ינצלו. "בעוטף עזה, כל החללים שלנו בעורף היו איתנו היום אם היו נוהגים על פי ההוראות, לכן חשוב להקשיב להוראות פיקוד העורף", אמר השר. לדבריו, בשונה ממלחמת המפרץ, שבה בכל פעם שהיה משוגר טיל - כל המדינה הייתה נכנסת למקלטים, מערכת ההתראה שקיימת היום היא מהמשוכללות בעולם, ומחלקת את הארץ לאזורים באופן שמאפשר ליתר האזרחים להמשיך בשגרה.

"תושבי הפריפריה חשופים" (צילום: רויטרס)
"הוראות פיקוד העורף - מצילות חיים" | צילום: רויטרס

לטענת וילנאי, המיגון רלוונטי גם כשמדובר בטילים מתקדמים יותר כמו אלו שעלולים להיות משוגרים מאירן. "כל אזרח שישהה בבניין, לא בקומה העליונה ולא ליד חלונות - הסיכוי שלו לצאת מזה חי הוא מאוד גבוה", קבע וילנאי. "אם זו פגיעה ישירה זו בהחלט בעיה. בפגיעות ישירות - ככל שהטיל גדול יותר יש יותר קושי להתמודד עמו, אבל הסיכויים לכך נמוכים יותר".

"לא להתעלם מאזהרות האמריקנים לגבי תקיפה באירן"

לסיום, התייחס וילנאי לנושא המדובר ביותר בכלי התקשורת בתקופה האחרונה, שמתייחס לאפשרות שישראל תתקוף את מתקני הגרעין באירן לבדה, ללא תמיכת ארה"ב. אתמול הזהיר ראש הכוחות המשולבים של ארה"ב מרטין דמפסי את ישראל מפני פעולה כזו, שתעכב לתטענתו את תכנית הגרעין, אך לא תעצור אותה לחלוטין. 

חוששים מזליגת הנשק הכימי. פנטה ודמפסי (צילום: AP)
דמפסי ופאנטה, אמש | צילום: AP

"אני חושב שהעיסוק התקשרותי הוא מיותר ולא ראוי", אמר וילנאי. "לכן צריך הקשיב בזהירות ובתבונה לאנשים האלה שמזהירים אותנו - ואין לי ספק שהם תומכי מדינת ישראל".