ארכיון (צילום: דובר צה"ל)
למצולמים אין קשר לנאמר | צילום: דובר צה"ל

כמה זה עולה לנו? נתוני הפנסיה הצבאית נחשפים: דובר צה"ל פרסם לראשונה את נתוני השכר והפנסיה התקציבית הגבוהה ביותר בקרב אנשי הצבא ויוצאיו. בראש הרשימה עומד לוחם לשעבר בן 82, שיצא לפנסיה בגיל 54 וקצבתו מסתכמת בכ-63,600 אלף שקלים בחודש. לשם השוואה, שיאן הפנסיה התקציבית במשק הוא יועץ משפטי לממשלה לשעבר, המקבל מדי חודש יותר מ-86 אלף שקלים. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הנתונים פורסמו הבוקר (א') באתר צה"ל לבקשת גופים שונים. עוד עולה מהנתונים כי סך כל הקצבאות שצה"ל ישלם לגמלאיו יעמוד בשנת 2014 על כ-6.8 מיליארד שקלים, שישולמו לעשרות אלפי גמלאים. בדוח שנחשף לראשונה, נכתב כי הקצבה הממוצעת לגמלאי צה"ל היא כ-11 אלף שקלים בחודש. לשם השוואה, הפנסיה הממוצעת של עובדי המדינה מוערכת בכ-6,500 שקלים.

בצה"ל מדגישים כי 2,300 מגמלאי צה"ל זכאים לפנסיה הנמוכה משכר מינימום, ואחד מכל ארבעה משרתים בצה"ל נדרש להשלמה לשכר מינימום. נכון לשנת 2014, גיל הפרישה הממוצע מהצבא הוא 47, ובכוונת הבכירי צה"ל להעלות את גיל הפרישה ל-50 בשנים הקרובות.

לדברי גורם בכיר בצבא הנתונים פורסמה "במטרה להציג תמונה שקופה וברורה שתביא לידיעת הציבור את המידע בכללותו. לאורך השנים נטען כלפינו על 'חגיגות' שכר, אך הנתונים בפועל מראים שצה"ל הוא הארגון היעיל ביותר במגזר הציבורי, ובפועל משרתיו זוכים לתנאים נמוכים בהשוואה למגזר הציבורי".

הפנסיה הנמוכה ביותר: כ-1,300 שקלים

76 מתוך מאה שיאני הפנסיה התקציבית הם לוחמים לשעבר, חלקם בכירים מאוד - אלופים ורמטכ"לים לשעבר. הקצבה הנמוכה ביותר בקרב רשימת מאה השיאנים היא 39,887 שקלים בחודש. עלותם של מאה הגמלאים הללו, שפרשו בממוצע בגיל 52, מגיעה לכ-54 מיליון שקלים בשנה.

ניתן לטעון, לעומת זאת, כי מדובר במיעוט מתוך מקבלי הפנסיות: לפי הדוח, רק כ-0.3% מגימלאי הצבא מקבלים קצבה העומדת על 40 אלף שקלים ויותר, ו-1.3% אחוזים זכאים ל30-40 אלף שקלים בחודש. לעומתם, 55% מהגימלאים מקבלים קצבה חודשית הנמוכה מעשרת אלפים שקלים. לפי החישוב של עיתון "הארץ", עלות הפנסיה של גמלאי הזכאי לגמלה ממוצעת לאחר פרישה בגיל 42 מסתכמת בשישה מיליון שקלים.

"כל האגדות על כך שכלל פורשי צה"ל לאורך השנים נהנו מקבצאות מפליגות אינן נכונות", הוסיף הגורם הבכיר. "גם בקרב מאה מקבלי הפנסיות הגבוהות ביותר ניתן לראות כי 76% מהם הם לוחמים ומפקדים בכירים עם שירות של 34 שנה למען המדינה. בהשוואה לכך שאחוז המערך הלוחם בצה"ל הוא כ-10%, משמעות הדבר שהקצבאות הגבוהות הולכות לאלו הראויים לכך", ציין.

צה"ל פרסם גם את רשימת מאה מקבלי הפנסיות הנמוכות ביותר, על מנת להציג תמונה רחבה יותר. נגדים, למשל, זכאים לרוב לפנסיה נמוכה, ולקצבה הנמוכה ביותר זוכה תומך לחימה שהשתחרר בגיל 40 - כ-1,300 שקלים. במקום המאה ברשימת הקצבאות הנמוכות ביותר ניצב תומך לחימה נוסף, שקצבתו כ-2,500 שקלים.

עוד עולה מהנתונים כי השכר הממוצע בצה"ל נמוך בהשוואה לכלל המשק, ועומד על כ-12,600 שקל. נתוני צה"ל נכונים לאוקטובר 2013, וסכום הפנסיות עשוי להיות גבוה מהמדווח.