האגודה לזכויות האזרח פנתה אל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שי ניצן, בבקשה להתיר חשיפת פרטים נוספים הנוגעים לנסיבות מעצרו והתאבדותו של האסיר X.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"קיים אינטרס ציבורי כבד משקל למידע על חקירת סיבות המוות של העציר, ולתשובה לשאלות הבאות: האם אכן היה מדובר בהתאבדות? האם הפיקוח על העציר היה רשלני? האם גורם כלשהו נשא באחריות? אילו צעדים ננקטו למניעת הישנותם של מקרים דומים בעתיד?", כתב עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, שגם פנה ליועמ"ש ביוני 2010 בדרישה לפרסם פרטים על מעצרו של האסיר X.

"אתמול שוב התרחשה התופעה המטרידה, בה יד נעלמה דואגת להסיר מאתרי תקשורת ישראליים ידיעות, שדיווחו על כתבת התחקיר של שירות השידור האוסטרלי על הפרשה", הוסיף עו"ד יקיר. "מה שמטריד הוא עצם העובדה, שאדם הוחזק במעצר תחת מעטה סודיות כבד ושלא התפרסם דבר על עילת מעצרו ועל נסיבות מותו. אם יש אמת בפרסום שהמדובר במי שהיה עובד המוסד, ואם נכונה ההערכה של מומחי המודיעין האוסטרלים, שמדובר במסירת מידע בעל סודיות ורגישות עליונה ייתכן שיש הצדקה לאיסור פרסום לגבי פרטי הפרשה".

עוד הוסיף עו"ד יקיר במכתבו כי המידע שפורסם בתחקיר האוסטרלי לפני האסיר איקס הוחזק בבידוד מוחלט כשזהותו חסוייה - חמור. "על פי התחקיר, למרות שהושם בתא שמור ביותר, כשמצלמות אבטחה עוקבות אחר המתרחש במשך 24 שעות, הוא מצא את מותו".

עו"ד יקיר מבקש שתוגש בקשה לבית המשפט לצמצם את צו איסור הפרסום הגורף. "להערכתנו, ניתן להשיב על השאלות שהוצגו לעיל תוך שמירה על ביטחון המדינה מצד אחד, ותוך שקיפות לגבי המעשים או המחדשים שאירעו מצד שני".

"חשיפת הפרטים - איום מיידי על ישראל"

בן זיגייר (צילום: רשת ABC)
האסיר X | צילום: רשת ABC

מוקדם יותר, איש מודיעין אוסטרלי לשעבר, ששירת בארגון מקביל של המוסד הישראלי במדינה, אמר לרשת טלוויזיה מקומית באוסטרליה בעקבות חשיפת פרשת האסיר X, כי ישראל חוששת לפרסם פרטים נוספים על התחקיר, כי הם יכולים לגרום לאיום מיידי עליה. "הפרשה קשורה בריגול, בגידה, ובעוד נושאים מאוד מאוד רגישים", הדגיש וורן סיד, הבכיר לשעבר.

הבכיר לשעבר גם התייחס לדיווח שבן זיגייר התאבד לכאורה בתא חסין התאבדויות בכלא בישראל. "זה כמעט בלתי אפשרי, מסתכלים ובוחנים אותך כל הזמן, דואגים שלא יהיה שום דבר בתא הכלא שיכול לשמש אותך כדי להתאבד", אמר. עם זאת, סיבת המוות על פי התחקיר הייתה מוות בתלייה.

במקביל, דובר משרד החוץ של אוסטרליה הודיע היום כי מדינתו תפתח בחקירה בעקבות תוצאות התחקיר, ואף הדגיש כי בשגרירות בתל אביב ידעו על דבר המעצר.

"במערכת הביטחון בישראל הידקו הפיקוח"

התחקיר מציג את השתלשלות העניינים שהובילה לבסוף לחשיפת הפרשה. על פי הדיווח ברשת האוסטרלית, דן יקיר, פעיל באגודה למען זכויות האזרח, שלח מכתב לבית המשפט בניסיון לדלות פרטים באשר לכליאת האסיר המסתורי. בית המשפט ענה כי בשל חשש לפגיעה בביטחון המדינה לא ניתן להשיב בנושא.

לאחר שהחלו לצוץ דיווחים בתקשורת העולמית על הפרשה, במערכת הביטחון הישראלית החליטו להדק את הפיקוח על המידע ופנו בנושא לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, שאסר על כל פרסום בנוגע לאסיר, למעצרו, שמו, תנאי כליאתו ואף אזכור הבקשה למנוע את הפרסום וההחלטה של בית המשפט.

 פרשת האסיר X - הסיקור מלא:

"ידענו על המעצר, נבדוק ההתאבדות"

צפו בתחקיר האוסטרלי המלא: "האסיר X"

ליברמן נגד הח"כים שדיברו: "ניסיון לפגוע בביטחון המדינה"

צפו בפרשנות: "מראה לא סימפטית מול ישראל"