התרגיל מגיע לשיא (צילום: רויטרס)
דגש על מוכנות לרעידת אדמה. ארכיון | צילום: רויטרס

בצה"ל ובמשרד להגנת העורף הולכות ונשלמות ההכנות לקראת תרגיל "נקודת מפנה 6", שבו - לראשונה - תיבדק המוכנות בכל חלקי המדינה לתרחיש של רעש אדמה עז. לפי ההערכות בפיקוד העורף, עלולה ישראל להתמודד עם מצב של שיתוק מוחלט למשך ימים, בעקבות ניתוק מתשתית החשמל ומהרשתות הסלולריות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בניגוד לקודמיו, לא יכלול "נקודת מפנה 6" - שייערך ב-21 באוקטובר - הדמיית תרחיש של נפילות טילים ארוכי טווח בלב ריכוזי האוכלוסייה בישראל.

הקצונה הבכירה קיבלה את ההחלטה להתמקד במוכנות לרעש אדמה בעקבות תשומת לב מעטה שלה זכה הנושא במשך השנים.

בלי אמצעי תקשורת למשך ימים

את הסיבות לחשש במערכת הביטחון מפני ההשלכות ההרסניות שעלולות להיות לרעידת אדמה הסביר סגן-אלוף גיל הופמן, ראש מחלקת תקשוב והתרעה בפיקוד העורף, בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט.

"במלחמה, טיל יכול לפגוע במקום מסוים כך שניתן, בדרך כלל, לתקן את הנזק הנקודתי שהוא גרם. בניגוד לכך, עלולה רעידת אדמה לגרום נזק שיפסיק כלל את אספקת החשמל בגלל פגיעה בתחנות הכוח - מה שיגרום לשיתוק בפעולת הרשתות הסלולריות ואולי אפילו באלו של הטלוויזיה והרדיו".

בעקבות זאת, הסביר הופמן כי "במסגרת התרגיל נדמה פגיעה בתשתיות התקשורת של צה"ל ושל המדינה, נפילת רשתות סלולריות ופינוי אוכלוסיה. זו תהיה הפעם הראשונה שתרחיש שכזה ייבדק בהיקף גדול כל כך".

מפת המוקדים הבעייתיים (צילום: דובר צה"ל)
מפת המוקדים הבעייתיים | צילום: דובר צה"ל

דגש על מוכנות התלמידים

"נקודת מפנה 6" יכלול תרגול של תרחישים שונים באזורים מיושבים בצפיפות, ובהם הערים חולון, חיפה, נתניה ואילת. כמו כן, הוחלט בפיקוד העורף להקדיש תשומת לב רבה לבדיקת מוכנות התלמידים בבתי הספר ולבחינת יכולת החבירה של הכוחות השונים שיופקדו על הטיפול באירוע.

את התרגיל ילווה גם חידוש טכני באופיו: לאחרונה שודרגה המערכת המבצעית של פיקוד העורף כך שכעת יש ביכולתה לספק הערכות, בזמן אמת, באשר לממדי הנזק שעלולה לגרום רעידת אדמה ובהתאם לכך - לסייע בקביעת סדר הכוחות שיידרשו להישלח לזירת האסון.

לפי הערכת מצב שערך פיקוד העורף בשיתוף עם המכון הגיאופיזי, ייגבה תרחיש של רעידת אדמה חזקה בישראל את חייהם של אלפי בני אדם.

התרגיל הקרוב ייערך במשך שבוע שלם ויגויסו לטובתו כוחות מילואים רבים וצוותים מתוגברים של שירותי ההצלה השונים.