מל"ט של התעשייה האווירית מסוג סרצ'ר (צילום: חיל האוויר)
מל"ט מסוג סרצ'ר של התעשייה האווירית | צילום: חיל האוויר

דווקא על רקע ההסכמים שנחתמים ומתבטלים בין רוסיה לאירן, נחתמה אתמול עסקת נשק גדולה במיוחד בין התעשייה האווירית בישראל לבין הקרמלין. בפעם הראשונה בתולדות היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות, חתמה ישראל על עסקת נשק עם רוסיה ותמכור לה מטוסים זעירים ללא טייס (מל"טים) בשווי שמוערך בכ -400 מיליון דולר.

העסקה שנחתמה אתמול אחר הצהריים במעמד שר התעשייה והמסחר הרוסי ויקטור קריסטנקו, מנכ"ל התעשייה האווירית יצחק ניסן, ומנכ"ל התאגיד התעשייתי הרוסי הענק "אובורונפרום". העסקה צפויה לצאת לפועל במהלך 2011 ותתפרס על פני שלוש שנים.

גורמים במערכת הביטחון אומרים הבוקר כי יש לה "משמעות דרמטית" מבחינת היחסים עם הרוסים. מבחינת ישראל, המהלך הזה משפיע על היחסים בין שתי המדינות, כיוון שאספקת נשק ישראלית לרוסים תמנע מהם לספק לסוריה ואירן מערכות נגד מטוסים מתקדמות מצדם, כפי שאמור היה להתקיים בעסקת מכירת טילי ה-S-300 האחרונה. 

בתום האירוע מסרו המנכ"לים של התעשייה האווירית ואובורונפרום כי "זהו צעד גדול להרחבת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית הישראלית לתעשייה הרוסית, הסכם זה גם ירחיב את היחסים המדיניים בין ישראל לבין רוסיה. התעשייה האווירית גאה בעובדה שהרוסים בחרו במוצרים וטכנולוגיה של התעשייה האווירית ואנחנו שמחים על שיתוף הפעולה".

מנכ"ל התעשייה האווירית יצחק ניסן הוסיף ואמר: "אנחנו מקווים להרחיב את השת"פ לנושאים נוספים בשוק האזרחי ובאנרגיה ירוקה". העסקה נחתמה במסגרת ההבנות בין ישראל לסוריה, שהושגו בביקורו של שר הביטחון אהוד ברק במוסקבה בחודש שעבר. במסגרת ההסכם יוקם מפעל ברוסיה בשיתוף פעולה עם התעשייה האווירית. ישראל תמכור את החלקים שמהם יורכבו המל"טים, שכולם יהיו לשימוש רוסיה ואינם מיועדים למכירה.

שר המסחר והתעשייה הרוסי, ויקטור קרישטנקו, חתם על החוזה לאספקת המל"טים יחד עם מנכ"ל התעשייה האווירית. המשמעות הגדולה יותר - מלבד ההשפעה על יחסי ישראל רוסיה - היא שהרוסים נכשלו בניסיון לפתח מל"טים באופן עצמי. כיוון שישראל מובילה בעולם בייצורם, יש לרוסיה אינטרס לקבל אספקה ישראלית בתמורה להבטחה שלא תעביר אותה הלאה לגורמים עוינים.