ביום ראשון בבוקר דהרו שלושה ישראלים ברכב מוסווה אל לב שכם: קצין רפואה בכיר, פראמדיק מיחידת 669 ורופא מרדים מהדסה, במטרה להציל את חייו של חילמי עבד אל עזיז, שיום קודם לכן נפצע קשה בעימות עם מתנחלים. שלושת הישראלים ייצבו את מצבו של הפצוע ונסעו עמו מבית החולים רפידיה למסוק הצבאי שחיכה מחוץ לשכם כדי להטיס אותו לניתוח מורכב בהדסה עין-כרם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסיפור על נסיבות הפציעה מתחיל בדמותו של החקלאי בפאוזי איברהים חאג' מוחמד. "לא אכפת להם מה יקרה לי", אמר, ובדבריו התייחס לאנשי המאחז המשקיף אל השדה, "אש קודש", שהוקם בעיצומה של האינתפיאדה השנייה ונקרא על שם מאבטח שנרצח בסניף הביטוח הלאומי במזרח ירושלים - אש קודש גילמור.

הכל התנהל לפי התסריט הידוע: קודם הקימו מאחז בין כפרים פלסטיניים, ואז מנעו מהם להתקדם לעבר אדמתם בנימוק ש"זה מסכן את המתיישבים". "החל מ-2001 מנעו ממני לעבד חלק קטן מהאדמה", אמר פאוזי. "וכל שנה הדבר הזה התרחב עד שנשאר לי שטח של בערך 40 דונמים מתוך 150 שהיו לי", הוסיף, "הם שרפו את החיטה ואני איבדתי את כל האדמה שהייתה ברשותי". רק בעקבות עתירה לבג"ץ של ארגון "רבנים לזכויות אדם" קיבל פאוזי מהצבא יומיים לעבד את אדמתו - אחרי שנמנעה ממנו הגישה אליה.

12 שנים לאחר הקמתו, אש קודש שומר על רישול צעיר וחינני. המאחז אמנם לא חוקי, אבל משרד השיכון מימן את התשתיות והצבא מעניק אבטחה הולמת. בין אנשי המאחז לתושבי הכפרים הפלסטינים השכנים מתנהל זה מכבר מאבק אלים ועקוב מדם, שבמסגרתו מתנכלים הצדדים האחד לשני.

"אש קודש הוקמה לפני יותר מ-10 שנים והשתלטה על חלקן הגדול של אדמות קוסרא ואדמות ג'אלוד", סיפר עבד ואדי, ראש מועצת קוסרא. תושבי המאחז קיבלו החלטה קולקטיבית שלא להתראיין בנימוק ש"הכתבה משודרת בשבת".

"גם לנו יש חלק בדבר הזה, בכך שהחזרנו באזור הזה המון אדמות לבעלים", אמר הרב אריק שרמן, מארגון רבנים לזכויות אדם. "יש דבר קצת אבסורדי אבל אמיתי, שכל אחד חושב שהוא הקורבן. גם המתנחלים חושבים שהם קורבן - ולכן הם מתנהגים בתוקפנות", הוסיף.

תושב קוסרא: "שיישרפו כמו שהציתו המכוניות"

התנגשויות אלימות בין מתנחלים ופלסטינים (צילום: חדשות 2)
התנגשויות אלימות בין מתנחלים ופלסטינים | צילום: חדשות 2

בשבוע שעבר הגיע מעגל האלימות האחרון: ביום שלישי הפלסטינים חיבלו בכרמים של אש קודש וברביעי בלילה הוצתו וחובלו שש מכוניות בכפר קוסרא. "שיישרפו שמה כמו ששרפו את המכוניות", תקף סאקר דעאס, תושב הכפר, "זה מה שאני רוצה. זו האדמה שלי ושל סבא שלי. מה יש להם כאן?", שאל.  למחרת בבוקר, כשהגיעה כשהמשטרה לחקור את האירוע - מנעו ממנה התושבים הזועמים את הכניסה לכפר במטר של אבנים ובלוקים.

בבוקר שבת האחרונה הופיעו בחצרו של עבד אל-מג'יד, תושב קוסרא, רעולי פנים שהגיעו מכיוון אש קודש - והחלו להשחית את ביתו. לאחר מכן, כשבכפר נפוצה השמועה על המעשה, מיהרו אליו צעירים רבים ובתוכם חילמי, בן משפחה של הזקן ורעייתו. למקום הגיעו גם חיילי צה"ל, והעימות עם אנשי קוסרא נמשך עד שעות הערב. "הוא בסך הכל עמד וירו בו", אמר.

הפצוע חילמי נותח בהצלחה וככל הנראה - הוא כבר לא יהיה הגפרור שיצית את האינתיפאדה הבאה. תגובת היישוב "אש קודש": "זיוף תג המחיר, שמצטרף לאירועים רבים, מוכיח את שטענו - הערבים מעוררים פרובוקציות ומקבלים גיבוי תקשורתי. הכותרות שתושבי 'אש קודש' נכנסו לכפר קוסרא ושרפו מכוניות הן אלו שליבו את ההתפרעויות ועודדו את הפורעים ואף הביאו את תושבי היישוב למצב של סכנת חיים באירועים בשבת האחרונה".