מהפכה בתנאי הלוחמים. ארכיון (צילום: פלאש 90, הדס פארוש)
לוחמי מג"ב, ארכיון | צילום: פלאש 90, הדס פארוש

4 חודשים לאחר שאושרה שורת הטבות למערך הלוחמים בצה"ל, בדגש על "לוחמי חוד", שבהם לא נכללים שוטרי ושוטרות מג"ב - השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הודיע הערב (שני) לראשונה: שכר לוחמי ולוחמות מג"ב יהיה זהה לזה של לוחמי החוד בצה"ל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בספטמבר האחרון אישר הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט שורת הטבות למערך הלוחמים בצה"ל, כחלק מהשלמת תכנית להעצמתם. התכנית גובשה נוכח הצורך הגובר בלוחמים בצה"ל אל מול ירידה איטית בנכונות ללחימה וגם נועדה לחדד את ההבחנה בין לוחמים ל"לוחמי חוד", אלא שבמסגרת התוכנית לוחמי מג"ב לא נכללו בקטגוריה העליונה, דבר שגרר ביקורות רבות במהלך ארבעת החודשים האחרונים.

"לתדהמתי ולצערי הרב הצבא ומשרד הביטחון עשו טעות מוסרית קשה ביותר כאשר יזמו תכנית חשובה לשיפור תנאי החיילים הקרביים והעלו משמעותית את שכרם ובמיוחד את מי שצה"ל כינה 'לוחמי החוד': גולני וגבעתי, שריון ותותחנים", אמר ארדן הערב במהלך טקס הדלקת נר ראשון של חנוכה בכפר המכבייה. "ומי לא נכלל ביחידות החוד שזוכות לתנאים המשופרים החדשים? נכון. לוחמי מג"ב". עוד הוסיף השר כי אינו יחכה לתקציב המיועד ויפנה בעצמו כספים לטובת המהלך מהתקציב של משרדו.

ימונה לשגריר באו"ם? גלעד ארדן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
השר גלעד ארדן, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

במסגרת השינויים נעשתה בשלב הראשון הבחנה והגדרה של סוגי החיילים שנוטלים חלק במערך הלוחם בצה"ל: מי שמאומן לפעול ב"מרחב מבצעי המגע", במערכים מתמרנים ותוך סיכון חייו הוגדר 'לוחם חוד', מי שמאומן לפעול במרחב מבצעי בכדי לפגוע באויב - בין אם באופן ישיר ובין אם כחלק מצוות באמצעי לחימה תוך סיכון חייו - הוגדר 'לוחם'. כל מי שמאומן לפעול במרחב מבצעי תוך סיכון חייו בתפקידי עזר כמו מודיעין ומנהלה הוגדר כ'תומך לחימה מבצעי'.

אז מה יקבלו "לוחמי החוד"?

לפי התכנית החדשה שכרם של הלוחמים יעלה בשנה השלישית לשירותם. "אי אפשר להביא חיילים ליחידות הלוחמות, לסכן את חייהם ולתת 700 שקל", אמר הרמטכ"ל שהודיע אז שהחל מנובמבר ישתכרו הלוחמים 2,000 שקלים בחודש. בנוסף יקבלו הלוחמים כרטיס שיעניק להם הטבות במסעדות, סרטים וברכישת ביגוד ספורט. כמו כן, יקבלו הלוחמים סיוע במימון הלימודים ובקורס הפסיכומטרי.

"מודיעין חשוב, סייבר חשוב, אבל הדבר החשוב ביותר לצבא זה הכוח הלוחם שלו שמבצע משימות ומסכן את החיים שלו", אמר איזנקוט. "יש פה אמירה ערכית אך אמירה ערכית לבדה זה לא מספיק ולכן נקטנו בשורה של צעדים, שגם הם לא המצאת הגלגל, אבל הם מעבירים את המסר על הוקרת התודה של הצבא ללוחמיו".

חיילי צה"ל (צילום: חדשות 2)
תעודת לוחם - כבר אחרי 18 חודשים | צילום: חדשות 2

השינוי יורגש גם בשלבי הקידום השונים במערך הלחימה. כך לדוגמא יקוצר פרק הזמן שחייל או קצין ישרת בטרם יקבל העלאה בדרגה, תעודת הלוחם תוענק כבר לאחר 18 חודשי שירות ותוגדל כמות הסמלים וסיכות הלוחם. "כל אחד ילמד מה שרוצה", אמר הרמטכ"ל. "מי שרוצה להיות רופא, יעשה שנתיים רפואה וימשיך בזה, הכל פתוח לא חייבים ללמוד היסטוריה, כל אחד ילמד מה שרוצה". אייזנקוט הדגיש גם את הרציונל שעומד מאחורי השינוי: "זה פחות גיוסים, פחות גיבושים, פחות הכשרות, יותר מקצועיות".

ההטבות שהיו עד היום נשארו לכל הלוחמים, כאשר שורת ההטבות החדשות נוגעת למה שמוגדר 'לוחמי החוד' והם יבואו לידי ביטוי במספר היבטים הקשורים למערך הלוחם. מבחינת התנאים הטכניים של החיילים יתבצע מהלך רחב לשדרוג בסיסי האימון של היחידות הקרביות, כרטיס לרכישת ציוד אישי וציוד לחימה ייעודי וחדיש.