אילוסטרציה, למצולמות אין קשר לכתבה (צילום: נתי שוחט / פלאש 90, חדשות)
פקודת השירות המשותף עודכנה | צילום: נתי שוחט / פלאש 90, חדשות

על רקע הסערה הציבורית ובתום סבב דיונים ובחינת הנושא בשנה האחרונה, צה"ל פרסם היום (שלישי) את פקודת השירות המשותף המעודכנת. הפקודה החדשה, שאושרה בעקבות סדרת פגישות עם נציגים מכלל הזרמים, כוללת "מספר התאמות בסעיפים שנועדו לאפשר באופן מיטבי שוויוני ומכבד שירות התואם אורחות חיים ואמונה של כלל המשרתים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בצה"ל מדגישים כי אחד השינויים העיקריים שמופיעים בפקודה שם דגש על כך שיש להקפיד על יישום הפקודה כלשונה "ללא החמרות או הקלות". "במקום בו מתעוררת שאלה לגבי אופן יישומה של הפקודה, יש להפנותה לוועדת השירות המשותף, שתתכנס אחת לחציון לפחות", הבהירו בצה"ל.

עדכון נוסף קובע כי חיילים דתיים לא יחויבו לשרת עם לוחמות. במקרה בו קצין או נגד דתי ששובץ ביחידה לוחמת מעורבת מבקש לצאת מהיחידה, בקשתו תובא להחלטת ראש אכ"א טרם הצבתו ביחידה ובהתבסס על עמדת הרב הראשי לצה"ל "וזאת מתוך התחשבות באמונתו של הקצין או הנגד".

בנות, חיילות, צה"ל, צבא, לוחמות, גיוס (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

באשר לשימוש משותף במקלחות או בשירותים בסיסי צה"ל, הפקודה המעודכנת קובעת כי יש להעלות את דרג המפקד המאשר, כך שמכניסת הפקודה המעודכנת לתוקף, כל בקשה תדרוש אישור חריג של ראש אכ"א. במסגרת זו הוגדר תקן לשירותים מגדריים תקינים והותקן שילוט בולט בכניסה למתחם.

בחודשים האחרונים הותקנו גם בפילבוקסים המשותפים תאי שירותים נפרדים ומגורים לנשים ולגברים. כמו כן, מבוצע תהליך הסדרה בסוגיית מעורבות מכונים ומרצים חיצוניים ותכני החינוך המותאמים כל המשרתים בצה"ל, לפי מאפייני שירותם ודרגתם.

"התאמת הפקודה היא רק האחרונה בשורת צעדים משמעותיים שנעשו בתקופה האחרונה במסגרת הסדרת נושא השירות המשותף", הבהירו בצה"ל. "בין היתר בוצע מיפוי רחב היקף של השירותים המשותפים בכלל יחידות צה"ל והוגדרה תוכנית מימוש מדורגת לטיפול בשירותים המשותפים שאותרו".

"פקודת השירות המשותף לא נאכפת"

על רקע פרסום הפקודה המעודכנת, הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת תקיים היום דיון ראשון בנושא פקודת השירות המשותף, מאז עלה הנושא לדיון ציבורי ועורר סערה. לקראת הדיון, שדולת הנשים בישראל תוקפת את אופן אכיפת הפקודה בצה"ל. "פקודת השירות המשותף לא נאכפת", האשימו בשדולה. "המציאות בשטח לא עולה בקנה אחד עם חוק שיווי זכויות האישה וחוק שירות ביטחון".

שדולת הנשים, שמובילה את המאבק בתופעת הדרת הנשים בצה"ל בחסות הפקודה, דורשת מהוועדה "לדאוג לאכיפת הפקודה ולהתאמתה לחוקי השוויון הקיימים". לדברי השדולה, הפרשנות החורגת לפקודה גורמת לפגיעה חמורה בחיילות המשרתות. "מצב השוויון בין גברים לנשים בצה"ל מעוגן בדין בישראל", מסבירה עו"ד מרים זלקינד, מנהלת תחום קידום מדיניות בשדולת הנשים. "כל סטייה מנורמות השוויון הקבועות בחוק היא אפליה אסורה".

אלינור דוידוב, מנהלת תחום הדרת נשים בשדולת הנשים. הוסיפה כי "יש בידינו עשרות עדויות על פרשנויות מרחיבות ומעוותות של הפקודה. אותן עדויות מוכיחות שלא מדובר ב'מקרים פרטיים', אלא בתופעה הולכת ומתרחבת".

בניסיון למנוע את הפגיעה בנשים בצה"ל ולשמור על ערכי השוויון בצבא, שדולת הנשים "קוראת לכנסת לדרוש ממערכת הביטחון ליישם מספר צעדים, בהם אימוץ נקודת מבט לפיה נשים הן בעלות זכויות וחירויות לא פחותות מהחייל הדתי בכלל פקודות צה"ל, קיום הכשרות מקיפות שיבהירו את הפקודה ומשמעויותיה לכל מפקד ומפקדת וכן הפעלת דין משמעתי נגד מי שחורג מלשון הפקודה ומרחיב אותה".