ראש המוסד יוסי כהן נשא דברים היום (שני) בכנס הרצליה והתייחס למצב הביטחוני במזרח התיכון, בצל יוזמת השלום האמריקנית שעל הפרק. בדבריו נגע כהן בשיתוף הפעולה של ישראל עם רוסיה וארה"ב, הדגיש את חומרת הסכנות האורבות מהזירה האירנית ושלח מסר מעודד - כשהבהיר כי בנקודת הזמן הנוכחית קיימת הזדמנות נדירה לשלום כולל באזור.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"המוסד נועד להגן על מדינת ישראל מסכנות המלחמה", אמר כהן בפתח דבריו. "אך יש לו בעיניי תפקיד לא פחות חשוב: לזהות הזדמנויות לשלום ויותר מכך - ליזום מהלכים היכולים לקדם שלום. שלום הוא ערך נעלה ואת עקרונות הלחימה שלנו, הכוללים תעוזה, יצירתיות וחתירה למגע - אנחנו מיישמים גם במערכה על השלום".

ראש המוסד: סיכוי להסכם שלום כולל (צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות)
יוסי כהן ובנימין נתניהו (ארכיון) | צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות

"אני יכול לגלות לכם שכדי להעצים את היכולות שלנו במשימה החשובה של איתור הזדמנויות לשלום וניצול מנופי השפעה מדיניים, הקמנו מנהלת המתמקדת בתחום המדיני אסטרטגי", הוסיף ראש המוסד. "המוסד מאתר כיום הזדמנות נדירה, אולי הראשונה בהיסטוריה במזה"ת, להגיע להבנה אזורית שתוביל להסכם שלום כולל".

"למעגל של מדינות השלום הצטרפו מדינות נוספות באזור - חלקן באופן הסמוי מן העין", הסביר כהן. "עדיין אין עמן יחסי שלום רשמיים, אך יש כבר יש שותפות אינטרסים, שיתופי פעולה מגוונים וערוצי תקשורת פתוחים". לדבריו, הנסיבות הנוכחיות מייצרות הזדמנות פז לשלום במזרח התיכון: "האינטרסים המשותפים מחד גיסא, והמאבק נגד יריבים כמו אירן והטרור הג'יהאדיסטי מאידך גיסא, היחסים הקרובים עם הבית הלבן וערוצי הקשר מול הקרמלין - כולם ביחד מייצרים חלון הזדמנויות שהוא אולי חד פעמי".

"המצב באירן - שילוב מסוכן של דת ולאומנות"

בהמשך דבריו התייחס ראש המוסד להידרדרות היחסים בין אירן לעולם. "המדינות באזור ששואפות למזרח תיכון מתקדם ופתוח לא מוכנות לסבול את ההתנהגות הביריונית של אירן", אמר. "אירן מובילה תהליך מתנגש וסותר לתהליך של הידברות ושיתוף פעולה. היא מושכת בדיוק לכיוון ההפוך - במשך 40 שנה היא חותרת לערער את המזרח התיכון. להגיע לעמדה של הגמוניה אזורית, להציב את ישראל במוקד של עוינות ושנאה ולשאוף להשמדתנו".

משמרות המהפכה באירן נגד ישראל (צילום: רויטרס, חדשות)
המוציאים לפועל - משמרות המהפכה | צילום: רויטרס, חדשות

"המצב הנוכחי הוא תוצאה של תהליכי הקצנה רדיקליים שביסודם שילוב מסוכן של דת ולאומנות", הוסיף כהן. "נוספו לה עם השנים גם אינטרסיים פנימיים, פוליטיים וכלכליים. בדבר אחד אי אפשר להאשים את אירן: בתום לב או ברצון טוב. אפילו כשחתמה על הסכם הגרעין שבעיניי הוא הסכם רע, הסכם לא טוב, היא עשתה זאת מתוך אילוץ ולחצים".

"בשבועות האחרונים התחוללה שורה של התקפות על מכליות נפט המפליגות במפרץ. על מתקני תעופה ודלק בסעודיה, ועל אזור השגרירויות בבגדד. אני אומר לכם בוודאות, מהמקורות הטובים ביותר בביון הישראלי והמערבי כאחד - כי אירן עומדות מאחורי התקפות האלה. הן אושרו ע"י ההנהגה ורובן יצאו לפועל על ידי משמרות המהפכה ושלחותיהם".

"באמצעות הפיגועים מנסה אירן לומר לעולם כי היא לא חוששת מהסלמה וכי אם לא יוסרו או יוקלו הסנקציות נגדה - היא תגרום נזק כבד למשק הנפט העולמי", הוסיף כהן. "זו מערכה אירנית פרועה וחסרת אחריות העלולה להצית אש באזור שצריך בדיוק את ההפך מזה".

"אם האירנים יגיעו לפצצה - העולם כולו ייראה אחרת"

"להבערת האש האירני במפרץ הפרסי וברחבי העולם מצטרף משהו שהוא חמור בהרבה", המשיך כהן. "אירן עתה מגדילה את היקף וקצב העשרת האורניום שברשותה, והצהירה לאחרונה שתחצה את הקו המותר לה בהקשר זה בהסכם הגרעין".

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
"אירן מגדילה את העשרת האורניום" | צילום: רויטרס, שי פרנקו

"אמרתי שאסור להאשים את אירן בתום לב. אין שום דבר תמים במדיניות האירנית בכלל ובתחום הגרעין בפרט. כל האמירות שהעשרות האורניום נועדו לצורכי מחקר והפקת אנרגיה - הן שקר מוחלט. הן המחשה של הסכנה הטמונה בקיומה של יכולת גרעינית הנמצאת בידיים של מנהיגים קיצוניים, תוקפניים וחסרי אחריות".

"כרגע מדובר רק על אורניום בדרגת העשרה נמוכה יחסית, בכמויות לא גדולות. האיום הוא להגביר את ההעשרה ולהגדיל את הכמויות. תארו לעצמכם מה יקרה אם החומר האגור בידי האירנים יהפוך בהמשך לפצצה של ממש. המזרח התיכון ובעקבותיו העולם כולו ייראו, לדעתי, אחרת ולכן אסור שהעולם ייתן לזה לקרות".

"בזכות הפשיטה בטהרן - הצלחנו להרחיק את אירן מהפצצה"

בהמשך דבריו הסביר ראש המוסד כי למרות הסכם הגרעין שנחתם ב-2015 בין אירן למעצמות המערב, רצונם לפתח יכולות גרעיניות לא השתנה. "ארכיון הגרעין האירני מוכיח כי אירן לא ויתרה על פרויקט הגרעין הצבאי", הבהיר כהן. "עובדה: כוח האדם המקצועי נשמר, הידע המקצועי נשמר, חומרי הגלם הוסתרו, המכשירים, אמצעי המדידה, המצלמות המיוחדות, המכונות שאין להן מטרה אלא כחלק מפרויקט גרעין צבאי ותיעוד כל הניסויים והפיתוח - כולם הוסלקו לשעת הצורך".

נתניהו וארכיון הגרעין האירני (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות)
נתניהו וארכיון הגרעין, אפריל 2018 | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות

כהן הוסיף וטען כי הפשיטה שהביאה לחשיפת מסמכי ארכיון הגרעין האירני לפני כשנה תרמה משמעותית למאבק: "המבצע אפשר לנו לעדכן את פקחי הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית היכן החביאו האירנים את המוצרים, החומרים הגרעיניים והמכשירים. בזכות הפשיטה בלב טהרן אנו מצליחים בחודשים האחרונים להרחיק את אירן עוד מרחק ניכר מהפצצה האירנית".

"בכל רגע נתון, בהתאם למכלול השיקולים והלחצים המופעלים עליה, אירן יכולה לחדש את הפרויקט. הסכם הגרעין לא מונע זאת - הוא מהווה מכשול זמני וחלקי, ויש לו תאריך תפוגה. גם כשההסכם עוד בתוקף אירן מאיימת להפר אותו. לא ההסכם, אלא הנחישות לעמוד מול אירן בכל דרך - היא המחסום האמיתי בין אירן לפצצה".

"לא נסכים להתבססות בסוריה"

בהמשך דבריו, נגע ראש המוסד בנוכחות הגוברת של אירן ושל חיזבאללה בשכנותיה של ישראל מצפון - סוריה ובלבנון. "לאחר שנים ארוכות של מלחמת אזרחים, נראה כי סוריה מתקרבת להסדרה פנימית", אמר. "אין לנו עניין בעימות עם סוריה. אבל לא נוכל להסכים לכך שהיא תהיה זירה בה יתבססו כוחות אירניים או כוחות המופעלים על ידה - כנגדנו".

"לא נוכל להסכים שסוריה תהיה בסיס לוגיסטי להעברת אמל"ח לחיזבאללה ולבנון. ישראל פעלה ב-4 השנים האחרונות בשורת אמצעים גלויים וחשאיים, רק חלק קטן מהם פורסם, כדי לעצור ולהרוס את ההתבססות האירנית בסוריה ותשתיות ייצור הנשק המדויק. בזכות הפעולה הנחושה הזו, אני מאמין שהאירנים יגיעו בסופו של דבר למסקנה כי זה פשוט לא כדאי להם".

על שלטון החיזבאללה בלבנון אמר כהן: "ארץ הארזים היא מדינה שהשתלט עליה ארגון טרור. אירן בונה את כוחו, מעבירה לו כמויות עצומות של טילים ורקטות והיא עומדת מאחורי פרויקט רחב היקף שנועד לייצר טילים מדויקים המסוגלים לפגוע בדיוק רב במטרות בתוך ישראל. לבנון הופכת למעשה לאתר אירני התקפי נגד ישראל, ובעת מלחמה היא עלולה להיפגע מצעדי ההתגוננות הישראליים".