הכירו את ה"כוכב" החדש של חיל האוויר: בצה"ל השלימו את תהליך הקליטה המבצעי של כלי טיס חדש, מאויש מרחוק (כטמ"מ). כלי הטיס מסוג "הרמס 900", שזכה לשם "הכוכב", הוכרז ככלי מבצעי בשירות חיל האוויר - לאחר סדרת הכשרות וטיסות ניסוי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדובר בגרסה משופרת של כלי הטיס מסוג "הרמס 450": כלי הטיס מיוצר על ידי "חץ כסף", חברת בת של אלביט. אורכו 9 מטרים, מוטת כנפיו 16 מטרים ומהירותו המירבית - 220 קמ"ש. ה"כוכב" יכול לשהות באוויר עד כ-30 שעות. בצה"ל הדגישו כי היעד המרכזי היה להכפיל את כוחו ויכולותיו של הכלי בכמה שיותר היבטים: גודל, יכולת נשיאה, זמן שהייה באוויר וטווח טיסה.

לצד השינויים הרבים, שומרו מרכיבים שונים הדומים לאלו של ה"הרמס 450" - בהם הקרון, מערכות התקשורת, דרכי ההפעלה ושיטות האחזקה. שימור המרכיבים בוצע על מנת לייעל ולהנגיש את קליטת כלי הטיס החדש אל תוך התשתיות הקיימות, ללא שינויים בעלות ואורך ההכשרות.

30 שעות באוויר (צילום: חטיבת דובר צה"ל)
30 שעות באוויר | צילום: חטיבת דובר צה"ל

הפעילות המבצעית החלה כבר ב-2014

למרות הדמיון בין הכלים, תהליך הקליטה בחיל מהווה תהליך קליטה מלא שכלל סדרות של טיסות ניסוי והתאמת תורות לחימה - הדגישו בצה"ל.

תהליך הקליטה של הפרויקט בחיל התרחש - ואף התקרב לסיום - עוד בתחילת מבצע "צוק איתן" ב-2014: בתוך ימים בודדים התאפשרה תקינותו של כטמ"ם אחד מדגם "כוכב", שביצע את משימתו הראשונה ב-15 ביולי 2014. הפעילות התאפשרה בזכות שיתוף הפעולה עם חברת אלביט שביצעה את כלל פעולות התחזוקה של המטוס.

לאחר מבצע "צוק איתן" חזרו כלי הטיס הבלתי מאוישים מדגם "כוכב" לתהליך של קליטה מסודרת בטייסת הזיק, לצד פעילות שוטפת של ה"הרמס 450".