חיל הים חשף היום (רביעי) ניסוי מוצלח שנערך לאחרונה במערכת כיפת ברזל ימית, במסגרתו בוצע יירוט של רקטות שנורו מהיבשה אל הים מטווחים של עשרות קילומטרים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך הניסוי הוצבה מערכת כיפת ברזל על גבי ספינת טילים של חיל הים שהיתה בלב ים. המערכת יירטה בהצלחה את הרקטות ששוגרו לעברה ממוקדים ביבשה, והיא צפויה להפוך למבצעית בעוד מספר חודשים.

הניסוי במערכת בוצע כחלק מהיערכות חיל הים לאפשרות שחמאס וחיזבאללה ינסו לירות רקטות לעבר אסדות הגז בשטחה הימי של מדינת ישראל. בשל כך עלה הצורך ביכולת להגן על המתקנים האסטרטגים הללו.

חמאס בדרום וחיזבאללה בצפון משקיעים מאמצים רבים בפיתוח עצמי וברכש של רקטות מדויקות שיאפשרו להם במטרות בלב ים - גם בטווחים של מאות קילומטרים. בהקשר זה, המערכת החדשה הכוללת מכ"מ מתוצרת התעשייה האווירית ומיירטים מבית רפאל, תסייע גם בהגנה על מטרות רגישות על החוף עצמו, כמו נמלים ותחנות כוח המהווים מטרות עליונות מבחינת חיזבאללה.
הניסוי במערכת החדשה כבר עורר התעניינות ברחבי העולם. בשלב זה ישנן כבר כמה מדינות במזרח הרחוק שצפויות להצטייד בה כשתהפוך למבצעית.

שינוי דרמטי באופן ההפעלה

לנוכח שינויי האיומים בגזרת הים התיכון, בהם הצטיידות חיזבאללה בטילי חוף ים וברקטות ארוכות טווח מדויקות, לצד המהלכים להקמת כוחות קומנדו ימיים בחיזבאלה ובחמאס, חיל הים משנה באופן דרמטי את אופן ההפעלה שלו. הדבר נוגע להשתתפות כוחות החיל ושילוב יכולותיו בכל זירות הלחימה העתידיות של צה"ל.

במסגרת זו, חיל הים הצטייד בכלי שיט חדישים באמצעי לתקיפה ייחודיים ומתקדמים שייסייעו לצה"ל לפעול הן בגזרה הצפונית והן בגזרה הדרומית.

הספינה מגיעה לחוף (צילום: דו"צ)
הספינה מגיעה לחוף | צילום: דו"צ

על מנת לאפשר לצבא לפעול הרחק מגבולות המדינה, חיל הים חושף היום כלי שיט חדש, "מנטה". מדובר בנחתות שנועדו לאפשר אורך נשימה לכוחות של לוחמים על היבשה, המופעלות בידי אנשי השייטת. באמצעות הנחתות ניתן להגיע לקו החוף, להעביר אספקה וכן לפנות ולחלץ נפגעים. זו יכולת שהיתה בעבר בחיל הים ובצה"ל, אך היא בוטלה וכעת הוחלט לשוב אליה.

"זרוע הים מרחיבה את היכולות המבצעיות שלה הרבה מעבר לגבולות הימיים", הסביר מפקד זרוע הים, האלוף רם רוטברג. "אנחנו ממצים את החזית הימית לטובת השתתפות בהכרעה הצה"לית ובקרב היבשה. כחלק מהתכנית המלאה יש לנו תפיסה של עליונות ימית, המדברת על מאמצי התקפה והגנה. השימוש ב'מנטה' ובכלים דומים הוא כחלק ממאמץ השתתפות בקרב היבשה, כשבמקרה זה מדובר בפתיחת ציר לוגיסטי ימי, ועל יכולת אספקה לכוח מתמרן לטובת רציפות צה"לית מתמשכת".