איום מדיני מפתיע: בכיר במשטר העירקי אמר כי ארצו תתבע את ישראל על תקיפת הכור הגרעיני באוסירק ב-1981, במהלך "מבצע אופרה". לדברי הגורם, עירק תדרוש פיצוי על התקיפה שבוצעה לפני 35 שנים - ועל פי הדיווחים סיכלה את תכנית הגרעין של סדאם חוסיין.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הבכיר, חומאם חמודי, משמש כסגן דובר הפרלמנט העירקי: הוא קרא למשרד החוץ של ארצו "לגרור את ישראל לדיון משפטי" בזירה הבינלאומית. "אני קורא לאו"ם לממש את החלטה 487 משנת 1981, בה הוגדרה המתקפה כאקט אגרסיבי ". בהחלטה זו מועצת הביטחון גינתה את תקיפת חיל האוויר, הביעה תמיכה בזכותה של עירק לפיצויים וקראה לישראל להיכנס לפיקוח של סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית. ממשרד החוץ טרם התקבלה תגובה לדברים.

הכור נפגע ביעף אחד בלבד (צילום: חדשות 2)
הכור נפגע ביעף אחד בלבד | צילום: חדשות 2

הכור שהופצץ הוקם על ידי משטרו של סדאם חוסיין בסיוע מספר מדינות זרות, ובראשן צרפת ואיטליה. ב-1979 הצהיר חוסיין כי ייתכן שמדינות ערב ייקלעו למלחמה אטומית עם ישראל, ועל פי ההערכות הכור היה אמור להיות מוכן להטענה בדלק גרעיני לקראת סוף 1981. בשל כך החליטה הממשלה לתקוף את הכור, לאחר שחיל האוויר נערך למתקפה במשך זמן רב.

כור בעירק שהופצץ
הכור לאחר ההפצצה | צילום:

שמונה מטוסי F-16 שימשו לתקיפה, שבוצעה לבסוף ב-7 ביוני 1981. על פי אתר חיל האוויר, תקיפת הכור בוצעה ביעף אחד בלבד, שנמשך 15 שניות. אחד ממבני הכור הושמד וכיפת הכור קרסה פנימה. כל הטייסים, בהם האסטרונאוט לעתיד אילן רמון ז"ל, שבו לבסיסם בשלום.

למרות הביקורת הבינלאומית החריפה, בישראל שיבחו את המתקפה: ראש הממשלה בגין בירך את הטייסים ואמר להם כי "מה שאתם עשיתם ייזכר לדורות הבאים. בזכותכם השתחררנו מסיוט, שרדף אותנו שנתיים תמימות, שמא חס וחלילה יהיה בידי האויב הנשק הקטלני הזה".