המחבלים נהרגו בקרב יריות עם השוטרים (צילום: חדשות 2)
המחבלים שביצעו את הפיגוע בבית הכנסת בי-ם | צילום: חדשות 2

העתירות נדחו, אבל הבתים לא נהרסו: חצי שנה אחרי שראש הממשלה הורה על הריסת בתי המחבלים, בג"ץ דחה את העתירות נגד הריסת הבתים אבל בפועל הצו לא מומש. בצה"ל, שהוציא את צו ההריסה לבתים, טוענים כי האחריות להריסת הבתים מוטלת על משטרת ישראל, וגורמים במשטרה מבהירים מנגד כי הריסת בתים אינה מבוצעת על ידה בשום מקרה, אזרחי או ביטחוני. בשורה התחתונה - בתי המחבלים עומדים וגלגולי ההאשמות נמשכים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כשבוע לאחר הטבח בבית הכנסת בשכונת הר נוף בירושלים בחודש נובמבר האחרון, שבו נרצחו ארבעה מתפללים ושוטר, הורה ראש הממשלה נתניהו לצה"ל להרוס את בתיהם של שני המחבלים - רסאן אבו ג'מאל ועודיי אבו ג'מאל תושבי ג'בל מוכאבר.

כמו כן הורה נתניהו על הריסת בית המחבל שביצע את פיגוע הדריסה בתחנת "שמעון הצדיק" על ציר הרכבת הקלה בירושלים ארבעה ימים קודם לכן, פיגוע שבו נרצחו קצין מג"ב ג'דעאן אסעד ובחור הישיבה שלום בעדני ז"ל. המחבל, איברהים אלעכארי ממחנה הפליטים שועפט שבמזרח ירושלים, חוסל בזירת הפיגוע. 

זירת הטבח בבית הכנסת בירושלים (צילום: משה כהן)
זירת הפיגוע בבית הכנסת בהר נוף | צילום: משה כהן

"נראה שהדרג המדיני משאיר מרווח תמרון"

לאחר הודעת נתניהו הוציא צה"ל צווי הריסה לבתי שלושת המחבלים בכפוף לאישור השב"כ. שמונה עתירות הוגשו לבג"צ על ידי משפחות המחבלים וארגוני שמאל נגד הריסות הבתים הללו ובתי מחבלים נוספים, כמעט כולן נדחו, ולמעשה נתנו המדינה ובית המשפט אור ירוק לביצוע ההריסה. אולם מבדיקת חדשות 2 עולה כי גם היום, יותר מחצי שנה אחרי שני הפיגועים, ולאחר מתן ההוראה והוצאת הצווים, נמנע צה"ל מביצוע ההריסה.

בחודש מרס האחרון פרסמנו כתבה בנושא, וגורם מדיני הבהיר אז כי לאחר שניתנה ההוראה על ידי הדרג המדיני, הדרג הצבאי היה אמור להוציא אל הפועל את ההחלטה אולם הדבר לא קרה. בצה"ל טענו היום שלא היו אמורים לממש את הצו משום שמשטרת ישראל היא שאמונה על מימוש צווי ההריסה.

יש לציין כי במקרה של הריסת ביתו של עבד א-רחמן א-שלודי, שביצע את הפיגוע בתחנת הרכבת הקלה בירושלים שבו נהרגו התינוקת חיה זיסל בראון והעולה החדשה קארן ימיה מוסקרה, צה"ל הוא שהרס את בית המחבל ולא המשטרה.

לאחר פרסום הכתבה הקודמת בנושא, טען גורם המעורה בהליכי ההריסה כי הדרג המדיני משאיר מרווח תמרון מסוים לפיו יכול הדרג הביטחוני להחליט אם לממש את הצווים בהתאם להערכות ביטחוניות. כלומר, הצבא יכול לטעון שהריסת הבתים בתזמון הנוכחי - או בכל תזמון - עלולה לעורר הפרות סדר או אירועים אחרים ולכן הוא מחליט להשהות את ההחלטה.

פיגוע הדריסה, חודש נובמבר האחרון (צילום: מצלמות אבטחה)
פיגוע הדריסה, חודש נובמבר האחרון | צילום: מצלמות אבטחה

כך או כך, חצי שנה אחרי שביצעו את הפיגועים הרצחניים בלב הבירה ורצחו שבעה בני אדם, בתיהם של המחבלים שיצאו מפאתי ירושלים עדיין עומדים - חרף הצהרותיו הפומביות של ראש הממשלה, חרף אישור המדינה ושירות הביטחון הכללי, וחרף צווי ההריסה שאותם הוציא צה"ל בעצמו.

מהמשטרה ומדובר צה"ל טרם נמסרו תגובות לכתבה.