במהלך מלחמת לבנון השנייה ירה חיזבאללה 7,800 רקטות וטילים לעבר ישראל, אלה היו רקטות בגדלים שונים ולטווחים שונים. לקחי הירי הזה נלמדו בעיקר באירן, כלומר, נזקי הירי שנגרמו היו קטנים ביחס למה שחיזבאללה והאירנים קיוו. מפקד משמרות המהפכה, הגנרל קאסם סולימנאי, הוביל בשנים האחרונות את פרויקט הפיכת המערך הרקטי של החיזבאללה למערך של רקטות מדויקות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

תעשיית הנשק האירנית יודעת לעשות את ההסבה הזו דיי בקלות - להפוך רקטה טיפשה לחכמה, שתפגע במרחק שלא יעלה על כמה עשרות מטרים מהמטרה. אגב, הרקטות הטיפשות פגעו במרחק של מאות מטרים מהמטרה.

"פה יש מערכת אלקטרונית, מחשב קטן, שיכולים להנחות את הרקטות לאורך כל הדרך, כל טעות הם מתקנים", סיפר עוזי רובין, לשעבר ראש המנהלת הגנה מפני טילים. "הטלפון שלו יודע איפה הוא נמצא ולאן הוא צריך להגיע ויש תכנה שמנווטת אותו איך להגיע לשם".

ארכיון (צילום: חדשות 2)
שיגור טיל (ארכיון) | צילום: חדשות 2

החיזבאללה הוא ארגון סמי צבאי, הוא פועל במסגרת תכנית רב שנתית מסודרת. הסעיף המרכזי בתכנית - שדרוג יכולת הדיוק של הטילים. גם בהקשר הזה אירן היא הגנרטור שמניע את הכל. בהצגת יכולות אירנית בנוגע לטילים מדוייקים הם שיגרו טיל כבד, פתאח 110, לעבר מטרה קטנה, ספינה. פעם פגיעה במטרה כזו קטנה בטיל לא מדויק הייתה כמעט בלתי אפשרית, עכשיו זה מוביל לפגיעה ישירה.

יכולת מתקדמות כאלו מכניסות מן הסתם עוד ועוד מטרות לרשימת האיום. למשל אסדות גז, או תחנות כוח בישראל. כבר לא ירי כולל לעבר עיר גדולה כמו חיפה אלא ירי למטרה נקודתית, תשתיתית, צבאית או אזרחית, כזו שפגיעה בה תסב נזק גדול.

"יודעים איפה ומה אתם עושים"

בישראל מזהים כבר שנים את מאמץ הדיוק הזה, וחלק מהתקיפות הליליות בסוריה שמיוחסות לישראל מכוונות - מותר להעריך - גם למערכים האלה שעניינים הדיוק הרקטי ויש לכך תכלית ברורה. "למנוע אותה לחלוטין, לייצר כאן הרתעה, כלומר הם חדירים מודיעינית", סיפר האלוף במיל' נועם טיבון, לשעבר מפקד הגיס הצפוני. "יודעים איפה ומה אתם עושים, וגם פיזית לפגוע באותם מרכיבים שמשפרים את היכולת של הטילים והרקטות".

גורם בכיר ויודע בצה"ל אמר לנו השבוע כי מערכת הביטחון לא תאפשר להם פרויקט של דיוק טילים - זה לא יקרה. ולמרות האמירה החדה הזו, מותר, או אולי חובה להניח שמשהו בכל זאת יהיה שם, מדויק וכבד.

טיל אירני בלבנון (צילום: חדשות 2)
טיל אירני בלבנון | צילום: חדשות 2

יש לישראל הגנה, יש לה מיירטים מתקדמים שמסוגלים לפגוע בכל טיל שישוגר לישראל, או לפחות ברוב הטילים האלה. "כשאתה מדבר על רקטות מדויקות, אתה צריך להגן מפני כולם", טען רובין. "כשיורים מטח של 20 רקטות מדויקות אתה צריך לטפל ב-20 מטרות. זה מעמיס את המערכת, בצורה די משמעותית".

"זה לא מספיק", ציין האלוף במיל' טיבון. "צריכה להיות כאן פעולה מאוד אגרסיבית כי הדיוק הזה, בהחלט יכול לשנות את מאזן הנפגעים וגם פגיעה באתרים אסטרטגיים בישראל, ואת זה אנחנו לא מקבלים".

זו יכולה להיות המלחמה הראשונה שבה יפגעו יותר אזרחים בעורף מחיילים בחזית, ומערכי ההגנה ככל שיהיו טובים, לא יגנו על כל יישוב. המקלט, חדר הביטחון הדירתי, אלה יפרידו בין חיים ומוות. ככל שהירי מלבנון ומסוריה יכאיב, התגובה תהיה קשה ואלימה במיוחד. "חשוב להבין שצה"ל שינה את המדיניות שלו, והוא בלבנון מדבר על הכרעה", אמר האלוף טיבון. כלומר אנחנו לא מדברים כאן על איזה מבצע שבא להרתיע את החיזבאללה ממה שיהיה בהמשך, אלא להכריע, לפרק את הכוח הצבאי הזה".

"הטילים האלה בדרך כלל עפים למרכזי אוכלוסייה בישראל, ולערים שלנו, ולבסיסי חיל האוויר, ולכן חייבים לנטרל אותם לפני שיגרמו נזק אצלינו", המשיך טיבון. "מה זה הטילים האלה, הם רובם נמצאים בכפרים, בפאתי כפרים, בערים. בדרום לבנון, בבקעת הלבנון, צה"ל הולך להפעיל המון עוצמה. המקומות האלה יהרסו כמעט לחלוטין כתוצאה מזה שהיום מסתירים שם רקטות וטילים".

טיל גראד (ארכיון) (צילום: רויטרס)
טיל גראד (ארכיון) | צילום: רויטרס

הערכת המודיעין המעודכנת קובעת שהסיכוי למלחמה נמוך, אבל וזה אבל גדול, הסיכוי להתדרדרות למלחמה התגבר. ואם היא אכן תפרוץ היא תראה אחרת לגמרי, אלימה, קצרה, שבה העורף בלבנון, בסוריה, וגם בישראל יספגו לא מעט. אבל ההגדרה שנאמרה גם כאן, הגדרת המטרה, לא להרתיע אלא להכריע את החיזבאללה, היא שתנחה את המהלכים ולהשיג את זה, לא יהיה פשוט.