במלאת 50 שנה למלחמת ששת הימים נחשפות היום (ראשון) הקלטות הקשר של חיל האוויר ממבצע "מוקד" להשמדת חילות האוויר של מצרים וסוריה – המכה המקדימה של צה"ל שסללה את הדרך לניצחון. בהקלטות הנדירות והדרמטיות שפרסם ארכיון צה"ל במשרד הביטחון נשמעים קולותיהם של אנשי יחידת הבקרה בבור של חיל האוויר, שניהלו את הקרבות מהקרקע, מכווינים את המטוסים ומחליטים את מי לשלוח ולאן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בשעות הבוקר של ה-5 ביוני 1967 ניתן האות ומבצע "מוקד" יצא לדרך: גל התקיפה הראשון כוון למספר שדות תעופה מצריים ובהם ביר גפגפה, אבו סואר ופאיד. התקיפה ארכה כ-101 דקות וכללה 183 גיחות, מתוכן 173 לצורך הפצצת שדות התעופה - והנותרות לצרכי צילום ופטרול.

כך נראו המטוסים שהושמדו (צילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון/גרשון גרא, פיקו)
כך נראו המטוסים שהושמדו | צילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון/גרשון גרא, פיקו

אבידות גדולות למצרים כבר בגל הראשון

מטרת הגל הראשון הייתה לפגוע במרבית המטוסים הנמצאים על הקרקע ולהוציא מכלל שימוש את מסלולי הטיסה, והוא כלל שליש מכלל גיחות התקיפה במהלך המבצע. ההשקעה הרבה, לפי עדותו של מפקד חיל האוויר, הייתה בגלל האיום הגדול על תל אביב. חיל האוויר המצרי איבד כ-200 מטוסים – מרבית כוחו - כבר בגל הראשון.

גל התקיפה השני נועד לוודא ולהשלים את הפגיעה בחיל האוויר המצרי. בסיני לא נותרו מטוסים שהיה צריך להשמיד כי בגל הראשון כבר נעשתה העבודה.

גלי התקיפה הבאים הגיעו בעקבות תקיפת מטוסים סורים את דגניה א', את שדה התעופה במגידו, את קיבוץ עין המפרץ ואת בית ההבראה בכפר חורש. בצהרי אותו יום נלחם חיל האוויר הישראלי נגד ארבעה חילות אוויר - מצרים, סוריה, ירדן ועירק. בסיכומם של שני גלי תקיפה אלו, שדות התעופה בירדן הוצאו מכלל שימוש.

חילות האוויר של האויב הותקפו. מבצע מוקד (צילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון/מיקי אסטל, במחנ)
שרידי מטוס תובלה מצרי שנפגע | צילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון/מיקי אסטל, במחנ

"לדפוק את המכ"ם"

חשיפת ההקלטות מספקת עדות לאופן בו התנהל המבצע האווירי. הדמויות המרכזיות בהקלטות הן שמואל כסליו, הבקר הראשי שקיבל הוראות ישירות ממפקד החיל מוטי הוד שישב לידו; מנחם זהבי, מפקד יחידת הבקרה במצפה רמון; יצחק ברקן, מפקד היחידה הצפונית ורוברט עמית, מפקד היחידה הדרומית. בהקלטה מהגל הראשון נשמעת בעיקר דממה, תוך הנחיות לחוצות: "כולם להיות בהאזנה! אנחנו חופשיים על הקווים".

בהקלטת רשת הקשר מהאירוע בו נטש הטייס דני מנור את מטוסו ולאחר מכן נלקח בשבי על ידי המצרים נשמעים אנשי הבקרה מבקשים להפיץ את המכ"ם המצרי: "אם יש קשר עם מישהו שיש לו עוד דלק ותחמושת, לדפוק את המכ"ם בביר אל עאבד".

הקלטה אחרת של שיח בין הבקרה לבין מפקד היחידה הצפונית יצחק ברקן, במהלך קרב אווירי באזור מנחת מגידו, מדגימה את הלחץ והצורך לקבל החלטות בשבריר שנייה: "מה קורה עם הקרב? למה עיכבתם את 113 גלימה? ברקן, מה עם הקרב? יש דיווח שהם נמצאים באזור הירמוך למטה. מיגים תוקפים את מגידו... לעלות על המיגים! ונ"מ".

ההקלטות חושפות את הדרמה באוויר ובקרקע (צילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון/מיקי אסטל, במחנ)
ההקלטות חושפות את הדרמה באוויר ובקרקע | צילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון/מיקי אסטל, במחנ

"להפסיק את החיפוש"

אירוע נוסף שתועד ברשת הקשר היה החיפושים אחר הטייס מרדכי לבון שנאסף על ידי ספינת דייגים בעזה. "תפסיק את החיפוש בעזה, הטייס נמצא במעגן של העיר ונאסף על ידי סירה", אומר איש הבקרה האווירית. ברשת הקשר אף התלוצצו כי "הוא נמצא במסעדת הדגים בעזה".

איש הבקרה האווירית נשאל האם נאסף ע"י סירת דייגים? ועונה: "לא ידוע אם סירת או"ם או סיירת דייגים, במעגן עזה, אבל אל תדאג השריון בדרך. חאן יונס בידנו, כוחות לכיוון עזה ולכיוון אל עריש".

"התכנית השיגה את כל המטרות" (צילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון/ מיקי אסטל, במח)
"התכנית השיגה את כל המטרות" | צילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון/ מיקי אסטל, במח

"התכנית להשגת העליונות האווירית כפי שהיא מוצאת ביטוי בתכנית האב 'מוקד' השיגה את כל המטרות שהציבה לעצמה", אמר מפקד חיל האוויר מרדכי הוד על המבצע. 24 טייסי חיל האוויר נהרגו במלחמת ששת הימים, שבעה נפצעו ו-11 נפלו בשבי.