האלוף במילואים אביגדור (יאנוש) בן-גל הלך הערב (שבת) לעולמו בגיל 79. בן-גל היה מפקדה של חטיבה 7 שלחמה ברמת הגולן במלחמת יום הכיפורים, כיהן כאלוף פיקוד הצפון ולאחר מכן כמפקד גיס במבצע שלום הגליל. בן-גל הותיר אחריו שבעה ילדים: גלית ואבנר מנישואיו הראשונים, דוד, יונתן ושאול מנישואיו השניים וטהר ועילי מנישואיו האחרונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בן-גל נולד בלודז' שבפולין ב-1936 בשם יאנוש לודויג, ליעקב ויונה. כשהיה בן 3 פרצה מלחמת העולם השנייה אז נמלט עם הוריו לברית המועצות. במהלך מסעם נעלמו הוריו והוא נותר עם אחותו, איתה הגיע לפרס ומשם עלו לארץ ישראל עם ילדי טהראן ב-1943.

את דרכו בצה"ל החל במבצע קדש, אז שובץ בחיל השריון ועבר הכשרה כלוחם וכמפקד טנקים. בהמשך השלים קורס קצינים ושימש כמ"מ. הוא שירת כקצין אג"ם של חטיבה 7 כשבעת סיור מבצעי עלה רכבו על מוקש והותיר אותו עם צליעה מאז. במלחמת ששת הימים שירת בן-גל כקצין אג"ם בחטיבה 200 ובמלחמת ההתשה פיקד על גדוד בחטיבה 7, שפעלה באזור תעלת סואץ, ואחר כך פיקד על חטיבה 7.

אביגדור יאנוש בן גל (צילום: חדשות 2)
אביגדור (יאנוש) בן-גל | צילום: חדשות 2

במלחמת יום הכיפורים נשלחה חטיבה 7, חטיבתו של בן-גל, לרמת הגולן לתגבר את חטיבת 188 שעמדה לבדה בגזרה מול איום אפשרי של מלחמה. בדיעבד, תרמה לחימתה של החטיבה בפיקוד בן-גל, תרומה מכרעת למאמץ בלימת המתקפה הסורית ברמת הגולן. ב-1974 קיבל בן-גל את הפיקוד על עוצבת געש בפיקוד הצפון והועלה לדרגת תת-אלוף. ב-1976 מונה לעוזר ראש אג"ם במטכ"ל בדרגת אלוף, והיה בין האחראים לתכנון וביצוע מבצע יונתן (אנטבה).

באוגוסט 1977 מונה לאלוף פיקוד הצפון, תפקיד אותו מילא עד 1981. בהמשך התמנה בן-גל למפקד גיס 446 בפיקוד הצפון, תפקיד במסגרתו פיקד על כוחות צה"ל בגזרה המזרחית במהלך מלחמת לבנון הראשונה. ב-1983, לאחר שהתמודד על תפקיד הרמטכ"ל אך לא מונה, הוא פרש מצה"ל בדרגת אלוף.

"עיצב את צה"ל, חיל השריון ותורות הלחימה שלהם"

במערכת הפוליטית והביטחונית ספדו הערב לבן-גל. "יחד עם כל עם ישראל אני דואב על לכתו של גיבור ישראל אלוף במיל' יאנוש בן גל", אמר ראש הממשלה נתניהו. "בימים הקשים ביותר של מלחמת יום הכיפורים, כשגורל ישראל היה מוטל על הכף, יאנוש וחייליו האמיצים הגנו בגופם על גבולנו הצפוני. בלמו את ההסתערות הסורית ולאחר מכן עברו להתקפה שהביאה את צה״ל לשערי דמשק. יאנוש היה מצביא מחונן עם שאר רוח ואומץ לב בלתי רגילים. הוא ייזכר כאחד המפקדים הגדולים שקמו לעם ישראל בזמן החדש".

גם שר הביטחון יעלון הביע את צערו על לכתו של המפקד המוערך. "יאנוש היה אחד מאותם מתי מעט מפקדים, שבעשייתם עיצבו את צה"ל, חיל השריון ותורות הלחימה שלהם", אמר יעלון. "לאורך מסלול שירותו הצבאי, גם כשהגיע לדרגת אלוף, היה יאנוש בלב העשייה המבצעית והפיקודית, תמיד במקומות בהם התקבלו ההחלטות הקריטיות ביותר, לעיתים מזומנות תחת אש. לוחם ומפקד ברמ"ח אבריו. יאנוש אמר את שעל ליבו, באופן ברור ונחרץ, בישירות האופיינית לו. בחן רב אך בחדות מחשבה ובהירות, נעזר בניסיון העצום שלו והחוויות שצבר במהלך הדרך במבצעים ובמלחמות ישראל, בעיקר אלו ממלחמת יום הכיפורים, אשר עברו גם הלאה ונטמעו בצה"ל ובחיל השריון. ובעיקר זוכר את פקודיו שלא שבו מהקרבות", הוסיף.

"צר לי על מותו של יאנוש בן-גל", ספד שר החינוך נפתלי בנט. "בגבורתו ובמנהיגותו בלם בן-גל את האויב הסורי מלזרום לתוככי ישראל במלחמת יום הכיפורים. עם ישראל איבד מפקד דגול".