26% מתחתנים לפני גיל 21 (צילום: AP, חדשות)
תאפשר נישואין לפסולי חיתון. אילוסטרציה | צילום: AP, חדשות

מפלגת יש עתיד הגישה היום (ג') את הצעת החוק "ברית הזוגיות האזרחית", שנועדה לאפשר לזוגות שאינם יכולים לבוא בברית הנישואים הדתית - להינשא באופן אזרחי. הצעת החוק גובשה על ידי חברות הכנסת עליזה לביא ורות קלדרון והשרה יעל גרמן.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הצעת החוק, "אותן זכויות וחובות יחולו על זוגות שבחרו במסלול של ברית הזוגיות מכוח רישומם במרשם מיוחד, שינוהל באמצעות רשמים שימונו על ידי שר המשפטים, לאחר שנמצאו ככשירים להתמנות כשופטים בבית משפט לענייני משפחה".

הצעת החוק קובעת מנגנונים אזרחיים בכל הנוגע לעריכת ברית הזוגיות, למילוי הבקשה לעריכת ברית זוגיות ולתנאי הכשירות שצריכים להתקיים אצל בני הזוג. "כמו כן, קובעת ההצעה מנגנונים העוסקים בהתרה של ברית הזוגיות ומחיקתם של בני הזוג מהמרשם".

"כיום, במדינת ישראל, הדרך היחידה ליצור מסגרת משפחתית מוכרת על פי חוק היא בהתאם לדין הדתי, בהתאמה לדתם של בני הזוג", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "מציאות זו פוגעת פגיעה קשה בזכויות היסוד של האדם ומונעת מזוגות רבים את האפשרות למסד חיי משפחה במסגרת משפטית אזרחית מוכרת על פי חוק. זוגות אלה, שאינם מעוניינים או יכולים למסד את חיי משפחתם באופן דתי, מוצאים את עצמם ללא חלופה אזרחית שכן זו אינה מוכרת על פי חוק במדינת ישראל".

צפו בריאיון עם יו"ר יש עתיד (צילום: חדשות 2)
"לא מנסים להתגרות בממסד הדתי". לפיד | צילום: חדשות 2

לפיד: "לא מנסים להתגרות בממסד הדתי"

עוד נכתב בהצעת החוק, כי "זוגות אלה נאלצים לשאת בהוצאות כלכליות כבדות הכרוכות בנישואים מחוץ למדינה ואף מאבדים את החוויה היסודית של מיסוד הזוגיות שלהם במדינה שבה הם חיים, בשפתם, בתרבותם ובלוויית משפחתם וחבריהם".

"מטרתה של הצעת חוק 'ברית הזוגיות' היא לאפשר, לכל מי שחפץ בכך, לקיים חיי משפחה במסגרת משפטית אזרחית מוכרת על פי חוק", מסבירים מנסחיה. "הצעת החוק יוצרת מוסד משפטי אזרחי חדש במדינת ישראל שיתקיים לצד מוסד הנישואין, מבלי לפגוע במעמדם או באופיים של הנישואין והגירושין הדתיים".

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, אמר זמן קצר לאחר הגשת הצעת החוק כי "זה עוד צעד היסטורי במהפיכה האזרחית שאנחנו מובילים, ואסור שהיא תיפול בגלל פוליטיקה קטנה או מלחמות קרדיטים.
אין לנו שום עניין להתגרות בממסד הדתי או במפלגות אחרות, וחברי הכנסת הדתיים שלנו (הכוללים כזכור שני רבנים) היו מעורבים עמוקות בכתיבת החוק. המטרה היחידה שלנו היא לתת אפשרות לכל אזרח ישראלי - יהודי או לא יהודי, גיי או סטרייט - לקבל הכרה ממדינתו בזכותו לאהוב". 

מנגד, אמר ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי), כי מדובר לדעתו ב"יוזמה מסוכנת שתביא למדינה דו לאומית - עם יהודי ועם אזרחי. עם ישראל שמר על מורשתו אלפי שנים, יוזמות כאלה מבקשות לפצל את העם לשניים". שטבון התייחס להשלכות הפוליטיות ואמר כי "ברית הזוגיות מטילה סימן שאלה כבד על הברית שלנו עם יש עתיד".