מחוללת סערה. ועדת החוץ והביטחון (צילום: חדשות 2)
יימצא יורש? ועדת חוץ וביטחון, ארכיון | צילום: חדשות 2

המחלוקת על ועדת חוץ וביטחון נמשכת: היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, אמנם מתח ביקורת חריפה על החסבת במינוי יושב ראש קבע, אך למרות הנזק הרב הטמון בכך קבע ינון כי הפגיעה אינה מגיעה לרף המשפטי שבו ניתן לומר כי תיקון התקנון אינו אפשרי וכי יש לחייב את ועדת הכנסת להכריע בדבר יושב ראש חוץ וביטחון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בחוות הדעת שגיבש ינון לבקשתו של ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ, נכתב כי "יש פגיעה משמעותית ביכולתה של הוועדה למלא את תפקידיה כמפקחת על מערכת הביטחון בכלל ועל גופי המודיעין בפרט".

נוסף על כך, ינון הסביר כי "בהיעדר יושב ראש קבוע לוועדה, אין בכנסת מי שרואה את תמונת המצב המדינית-ביטחונית בכללותה ומקבל עדכונים שוטפים ממערכת הביטחון ומגופי המודיעין, ולכן לא ניתן לקבוע תכנית עבודה ארוכת טווח לוועדה שאינה יכולה לפעול בסטנדרטים המקובלים והנדרשים".

אין תמונה
"הפקרות לאומית". ח"כ הורוביץ

"פוגע בכנסת ובמערכת האיזונים והבלמים"

היועץ המשפטי לכנסת נדרש לשאלה האם ניתן להמשיך ללא יושב ראש קבוע לוועדה במשך שלושה חודשים נוספים, כפי שאושר רק לפני מספר ימים בוועדת הכנסת. "הדבר פוגע בכנסת ובמערכת האיזונים והבלמים בכל הנוגע לפיקוח על מערכת הביטחון. פגיעה שכזו לאורך זמן אף עלולה לעלות כדי פגיעה משטרית חוקתית", כתב ינון.

בימים האחרונים החליטו חברי כנסת, בהובלתו של יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, לעתור לבג"ץ נגד ראש הממשלה, שר האוצר ויו"ר הכנסת, במטרה לחייב אותם להביא למינוי יושב ראש קבוע לוועדת החוץ והביטחון. עמדתו של ינון בנושא הינה כי הארכת המצב בו אין יו"ר קבוע לשלושה חודשים היא סבירה, וכי "לא הגענו לרף המשפטי בו ניתן לומר שתיקון התקנון אינו אפשרי וכי יש לחייב את הכנסת להכריע בדבר זהותו של יושב ראש ועדת החוץ והביטחון".

יחד עם זאת, מדגיש ינון כי חוות דעתו בנושא זמנית: "יש להביא בחשבון כי המשך המצב הקיים, מעבר לתקופת ההארכה הנוספת שקבעה וועדת הכנסת, עלולה לעלות כדי פגיעה משטרית-חוקתית שלא ניתן יהיה עוד להצדיקה". לאור חוות הדעת של היועץ המשפטי של הכנסת, חברי הכנסת יצטרכו להחליט האם להמשיך עם הפנייה לבג"ץ, שלא שש להתערב בעניינים הפנימיים-תקנוניים של הכנסת.

בתגובה לחוות הדעת אמר ח"כ הורוביץ, חבר הוועדה, כי "החלטת ועדת הכנסת לדחות מינוי יו"ר לוועדת החוץ והביטחון לפחות עד לסוף חודש מאי היא הפקרות לאומית. התנהלות הקואליציה מהווה שבירה של כללי המשחק הדמוקרטיים. אי מינוי יו"ר לוועדת החוץ והביטחון מהווה פגיעה ביסודות השיטה הדמוקרטית הישראלית, פגיעה בריבונות הכנסת ויכול להוביל לפיקוח נפש של ממש".