אין תמונה
מד"א סירבו לפנייתה. ח"כ תמנו-שטה

הכנסת סוערת לאחר שנאסר על ח"כ יוצאת אתיופיה לתרום דם. חברת הכנסת ממפלגת יש עתיד, הגיעה היום (ד') לדוכן של מד"א שהוצב בכנסת, אך לדבריה סירב מתנדב מד"א שהיה במקום להשתמש בתרומתה. "פנינה עוד נסערת מזה, ורוצה לשמור על פרטיותה", אמרו מקורביה בתגובה לפרטי האירוע שפורסמו לראשונה ב-YNET.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הגענו לתחנת הדם שהוצבה בכנסת, פנינה ניגשה כדי להירשם ונאמר לה שלא ייקחו את הדם", סיפרו במשרדה של ח"כ תמנו-שטה על התקרית המדאיגה. "היא אמרה שהיא מעוניינת לתרום, ואחרי בירור קיבלה תשובה שלילית".

"ח"כ תמנו-שטה דיברה גם עם האחראית, ונאמר לה שבהנחיית משרד הבריאות לא לוקחים תרומת דם מעולי אתיופיה, גם אם הם חיים בארץ כבר 30 שנה", ציינו במשרדה. לדברי מקורביה של חברת הכנסת, אמר לה המתרים לאחר בירור: "את יכולה לתרום, אבל אנחנו נקפיא את הדם - הוא לא לשימוש".

במד"א אמרו בתגובה כי "שירותי הדם של מד"א ובנקי הדם של בתי החולים פועלים בהתאם ובכפוף להנחיות משרד הבריאות הקובעות את ההגבלות וההיתרים בנושא תרומות הדם, כולל את נוסח השאלון שעליו נדרש התורם להשיב טרם תרומת הדם. הנהלים נקבעים על ידי ועדות מומחים מקצועיות של משרד הבריאות ולמד"א אין כל סמכות לשנות הנחיות אלה".

אין תמונה
ח"כ אלי ישי תורם דם

יו"ר הכנסת: "מזועזע, תופעה פסולה"

יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין שוחח עם ח"כ פנינה תמנו שטה והביע באוזניה זעזוע ומורת רוח מהתקרית החמורה, כלשונו. אדלשטיין, שרק הבוקר שב עם ח"כ שטה וח"כים נוספים מטקס האשכבה לנלסון מנדלה ביוהנסבורג, הורה להפסיק לאלתר את התרמת הדם בכנסת ולאפשר בעתיד את ימי ההתרמה רק לאחר בדיקת האירוע.

"אני מזועזע מסיפורי התרמת הדם שלא נגמרים. חשבתי שזה מאחורינו אך היום מסתבר שטעיתי. זוהי תופעה פסולה שאין לה מקום במחוזותנו", אמר אדלשטיין.

בקרוב: תרומות דם גם מהומוסקסואלים (צילום: חדשות 2)
"יכולה לתרום, אך נקפיא הדם". אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

שרת הבריאות: "מצב אבסורדי"

שרת הבריאות יעל גרמן אמרה כי מזה זמן שמתקיימים במשרדה דיונים במטרה לשנות את הנוהל האבסורדי. "זה אבסורד בלתי נסבל שבשנת 2013 במדינת ישראל בני העדה האתיופית, שהגיעו לפני למעלה מ- 25 שנה לארץ עדיין לא יכולים לתרום דם", טענה. "בכוונתי לערוך כנס דיונים פתוח לציבור במהלכו יוצגו גם עמדות מקצועיות מגורמים עולמיים, ובהתאם לשנות את הקריטריונים לתרומת דם באופן שתשמור על כבוד האדם של התורם ועל בריאותו של מקבל תרומות הדם".

שרת התרבות והספורט שוחחה עם ח"כ שטה והביעה אף היא זעזוע מהמקרה. "חיזקתי את ידה", סיפרה לבנת על השיחה, "אמרתי לה שאני סבורה, שמהפגיעה הכה קשה בה היום עשוי לצאת דבר טוב, שכן המקרה הפרטי שלה יביא לתיקון העוול של בני העדה האתיופית ולביטול ההנחייה הגזענית והמבזה הזו".

שר הבינוי והשיכון אורי אריאל נותר אף הוא נדהם נוכח המקרה. "הזדעזעתי לשמוע שיש מי שחושב כי הדם של חברתי חה"כ תמנו שטה, כמו גם של שאר בני העדה האתיופית, סמוק פחות מהדם של כולנו", אמר. "האם יש מי שחושב שבני העדה האתיופית מספיק טובים כדי להתנדב במד"א אך לא מספיק טובים כדי לתרום דם?".

"סימפטום לבעיה של גזענות"

ח"כ אלי ישי (ש"ס), שתרם דם בעצמו, לפני הגעתה של ח"כ תמנו-שטה, קרא לכולם לכלל חברי הכנסת ללכת ולתרום. "אני חושב שזו זכות ואולי אף חובה, ובוודאי מצווה גדולה לעשות כן", קרא ישי. "כל המציל נפש אחת- כאילו הציל עולם ומלאו".

יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, קרא למד"א להפסיק להפלות בין דם לדם. "זהו סימפטום לבעיה גדולה יותר", ציין ח"כ הרצוג, "גזענות פושה בכל חלקה טובה בחברה הישראלית: בתרומות דם, בכניסה למועדונים, במוסדות חינוך ובעוד ועוד מקומות. גזענות היא נגע רע מכוער הנובע מרשעות, טיפשות ובורות".

"הסירוב לאפשר לחברתי חה"כ פנינה תמנו-שטה לתרום דם בכנסת מקומם ומכעיס", זעם ח"כ רובי ריבלין (הליכוד). "הגיע זמן להבין שהעלייה האתיופית היא חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית, ואת כל אותן אגדות שנרקמו סביב מוצאם, על איום רפואי כזה או אחר צריך לגנות ולמגר".