"סתם תקציב רע". גלאון, ארכיון (צילום: חדשות 2)
ח"כ גלאון, יוזמת הצעת החוק | צילום: חדשות 2

הכנסת סוערת לקראת הצעת החוק שצפויה לקבל את אישור רוב חברי המשכן מחר, הקובעת חובה להטיל עיצומים נגד כל מי שיחרים את ישראל על רקע גאוגרפי - ובהן סנקציות על מי שיטיל חרמות על ההתנחלויות ועל תוצרתן.

חלק מהתוצרת הישראלית המיוצאת לאירופה מסומנת כבר כיום ככזו שמקורה בהתנחלויות, ובמדינות רבות במערב היבשת - בהן צרפת - פועלים ארגונים פרו-פלסטינים שונים לשכנע את האוכלוסייה המקומית להחרים את אותם מוצרים.

כבר יותר משנה שבשטחי הרשות הפלסטינית מעוגנת בחוק החובה להחרים את מוצרי ההתנחלויות, במה שנחשב לאחד הפרויקטים שהוביל ראש הממשלה בראשות, סלאם פיאד.

המשווק בתל אביב, היין - מתוצרת עפרה

היום, ערב הדיון בכנסת בהצעת החוק שנועדה לחשוף לתביעות את מי שיחרים את אותה התוצרת - הניחה על שולחן המליאה ח"כ זהבה גלאון ממרצ הצעת חוק נגדית - המבקשת לקבוע חובה לציין על כל מוצר שמקורו בארץ את מקום ייצורו, כדי שגם בתוך ישראל תזוהה תוצרת ההתנחלויות בתוויות שעל הפריטים.

בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט הסבירה גלאון: "עד היום אין חובה לציין את מקום הייצור אלא את מקום השיווק. לכן, מה שקורה הוא שיין שמיוצר בפועל בעפרה לא יזוהה ככזה מכיוון שהפרט שמופיע הוא זהותו של המשווק, שיכול להיות ממוקם גם בתל אביב".

עם זאת, הבהירה גלאון כי אין בכוונתה להחריג בסימון רק את המוצרים שמקורם בצדו המזרחי של הקו הירוק, אלא שזו תחול על כלל התוצרת הישראלית שעליה תופיע תווית ובה מקום הייצור - ולא כתובתו של המשווק.

"אני לא קונה מוצרים מההתנחלויות ואני חושבת שחשוב שהציבור, במסגרת המאבק נגד חוק החרם, יוכל להחרים את הקוטג' בדיוק כמו את הכיבוש וההתנחלויות, שהן המכשול הגדול ביותר בדרך לשלום. החרם הוא כלי לגיטימי אזרחי ובלתי אלים שיש לנצל אותו בחברה דמוקרטית, ללא קשר אם הוויכוח נסוב על אידיאולוגיה צרכנית או פוליטית. מבחינתי, מי שרוכש ממוצרי ההתנחלויות אחראי לחיזוק ולהמשך הכיבוש".

"תוצרת כחול-לבן נעצרת בקו הירוק"

מחרימים את ישראל. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
פועלים להחרים את ישראל. ארכיון | צילום: חדשות 2

גלאון הודתה כי בשל יחסי הכוחות בכנסת, הרי שהסבירות שהצעת החוק שהניחה תאושר - נמוכה מאוד. עם זאת, היא סבורה כי מדובר בצעד הכרחי למען חיזוק התודעה סביב הצורך שיש, לראייתה, בהחרמת ההתנחלויות על מוצריהן.

"אני מעוניינת לאתגר את מגישי חוק החרם ולהראות את האבסוד שבחוק הסלקטיבי הזה. מדובר ביוזמה שנועדה למנוע מאזרחים לממש את השקפתם האידיאולוגית. התוצרת 'כחול-לבן' אצלי עוצרת בקו הירוק. אין כל סיבה שאם ישראל מסמנת את המוצרים שהיא מייצאת לאירופה, הצרכן בפתח תקווה לא ידע את מקורם כפי שהבריטי שמתגורר בלונדון יודע".

למרות החרם שמיושם, כאמור, זה יותר משנה ברשות הפלסטינית מכוח חוק - מסרבת גלאון להקביל בין שני הדברים. "אין לכך שום קשר לפלסטינים", היא הבהירה. "אני עצמי נאבקת בכביש 44 שנים להגיע להסדר מדיני. המאבק הפלסטיני, עם כל הכבוד לו, הוא נפרד. אני אזרחית ישראלית ולכן פועלת לממש את מטרותיי דרך כנסת ישראל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק