עמונה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
חוק המבקש להסדיר מעמד ישובים ביו"ש. עמונ | צילום: חדשות 2

חוק ההסדרה שאמור היה לעלות להצבעה היום (ראשון) בוועדת השרים לחקיקה, עורר סערה במערכת הפוליטית. בעוד ראש הממשלה נתניהו ושרי הליכוד מבקשים לדחות את ההצבעה עד להחלטת בג"ץ בנושא ההתנחלות עמונה, בבית היהודי מתעקשים על העברת החוק. אבל מה בעצם אומר החוק שגורם למתיחות בימין ומה הקשר שלו לפינוי עמונה המתקרב?

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

חוק ההסדרה הוא חוק שנועד להסדיר את מעמדם של היישובים היהודים ביהודה ושומרון, כמו למשל ההתנחלות עמונה שתושביה צפויים להיות מפונים מבתיהם בעוד פחות מחודשיים בהתאם להחלטת בג"ץ. החוק נועד לטפל במקרים בהם נבנו בתים מעבר לקו הירוק על קרקע פרטית של פלסטינים, ועל כן אותם פלסטינים יכולים לתבוע בעלות עליהם. יוזמי החוק מבקשים להסדיר מנגנון במסגרתו במקום שיאלצו התושבים לפנות את הקרקע, יוענק פיצוי כספי לבעליה החוקיים.

מאחז עמונה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
הפגנות נגד פינוי עמונה, היום | צילום: חדשות 2

בהצעה נכתב כי אילו הוכיח אדם כי הוא בעל הזכות על הקרקע עליה נבנה ישוב, יופקעו זכויות השימוש בקרקע ויועברו לממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה ושומרון. הפקעת הזכויות על פי ההצעה תהיה בתוקף עד לפתרון מדיני שיסדיר את מעמד האזור.

כמו כן מפורט בהצעה הליך פיצוי אותם פלסטינים שהוכיחו בעלות על הקרקע. על פי החוק, פלסטיני שיוכיח בעלות יהיה זכאי לפיצוי כספי בגובה 125% מערך הקרקע, או לקבלת קרקע חלופית, לפי בחירתו.

"מטרת הצעת החוק היא לאפשר את הסדרתם של יישובים ביהודה והשומרון שנבנו או הורחבו ללא הליך תכנון מסודר על ידי אזרחים ישראלים בתום לב, או שהמדינה הייתה שותפה בהקמתם ובבנייתם", נכתב בדברי ההסבר של החוק. "הריסה של מבנים ומתקנים ביישובים ישראלים כאלה, משמעותן פגיעה קשה במי שמתגורר בהם".

"מה קרה למדינה יהודית ודמוקרטית?!" (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
בין יוזמי החוק, ח"כ סמוטריץ' | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות



עוד נכתב כי "הוראות המעבר מבקשות לאזן כראוי בין פגיעה זו לבין הפגיעה בקניינם של הבעלים הרשומים של קרקע מוסדרת. הצעת החוק מכירה בצורך להסדיר יישובים ושכונות, ובכך שהסדרתם היא פתרון מידתי וראוי יותר מהחרבת יישובים או בתים של עשרות ומאות בתי אב".