גברי נגד ליברמן: לא אשב איתו (צילום: פלאש 90, משה מילנר)
אביגדור ליברמן, ארכיון | צילום: פלאש 90, משה מילנר

שעות לאחר האישור הטרומי של חוק הסדרת המאחזים, ליברמן "מפזר אשליות": שר הביטחון קיים היום (רביעי) תדרוך לתא הכתבים המדיניים, והתייחס לסוגייה הבוערת שמאיימת לטלטל את הממשלה - פינוי המאחז עמונה בעוד כחודש והניסיון להסדיר את ההתיישבות על אדמות פלסטיניות. "אין פתרון לעמונה, היא תפונה, חבל לזרוע אשליות", הבהיר ליברמן. עם זאת, אמר שר הביטחון כי למיטב ידיעתו אף גורם בממשלה לא מעוניין לפרק אותה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"בנסיבות של היום לאף אחד אין תמריץ לבחירות מוקדמות. לא מזהה גורם אחד בקואליציה שיש לו אינטרס בהקדמת הבחירות", הסביר ליברמן. על הסדרת המאחזים אמר: "אני לא בטוח שחוק ההסדרה זה הפתרון הטוב ביותר, זה לא יחול על עמונה. מרגע שנכנסתי למשרד הביטחון הקדשתי הרבה ישיבות לעמונה – המסקנה שלי היתה ברורה. מי שמדבר על זה שאפשר לשמור על המקום הנוכחי סתם מפזר אשליות והזיות וחבל שהוא מוליך שולל אנשים טובים שנמצאים שם הרבה שנים".

לדבריו, "שבות רחל זו האלטרנטיבה היחידה. זה הדבר היחיד שזמין. חטפנו על זה ממשרד החוץ האמריקני – הסכמנו לשלם את המחיר הזה". בסוגיית השידור הציבורי שעוררה סערה לא מתח ליברמן אף קו אדום: "באנו לקואליציה לעבוד ולא להתווכח. אני עסוק מדי במשרד הביטחון כדי להתעסק עם זה".

החוק האירי נגד ההתנחלויות (צילום: פלאש 90 נועם מוסקוביץ, חדשות)
מאחז עמונה, ארכיון | צילום: פלאש 90 נועם מוסקוביץ, חדשות

"לבנות בגושים ולא מחוץ להם"

השר התייחס גם לבתים שאמורים להיות מפונים בעפרה: "אנשים גרים יותר מ-20 שנה בבתים שבנה משרד השיכון והמדינה נתנה הלוואות. פתאום מתברר שזה קרקע פרטית, אז הדיירים לא אשמים. את זה צריך לתקן. מישהו מאכיל את התושבים גם בקרב ההתיישבות הלא ממוסדת וגם רבנים וגם אנשים בפוליטיקה שאומרים שיש פתרון, אבל הממשלה לא עושה. נפתלי בנט ואיילת שקד תחת לחץ ואני מבין אותם – אני לא מתכוון אליהם. אני כשר הביטחון מחוייב להגיד את האמת – אי אפשר למנוע את הפינוי. עם כל הצער שבדבר – אין מה לעשות פה".

ליברמן הסביר כי המצב רגיש במיוחד לאור חילופי השלטון בארה"ב: "בגלל מכלול הנסיבות – הפוליטיות והמשפטיות והבינלאומיות – צריך להמתין. המחויבות העליונה היא להגיע להסכמות עם ממשל חדש על סוגיית ההתיישבות היהודית. אני מתכוון על אישרור מכתב בוש-שרון, זה הסדר ביניים. אם נקבל אישרור מהממשל החדש לנוסחת בוש-שרון צריך לקחת את זה בשתי ידיים ולא לבנות יותר מחוץ לגושים. הדבר הכי חכם זה במקום להוציא הצהרות וללכת לכל מיני כיוונים חד-צדדיים צריך להמתין בסבלנות לראות מי הממשל הבא".

"ברור שלא נוכל לבנות מחוץ לגושים", הוסיף. "אלקטורלית זה אולי לא טוב להגיד את זה – אבל אם אני יכול להתמקד בבנייה במקומות שבהם חיים 80% מהאוכלוסיה בהתנחלויות ולא לבנות בנוקדים או ביישובים מחוץ לגושים, זה דבר טוב". השר התבטא בחריפות נגד בנט ואנשי ימין נוספים: "אסור להתלהב ולהתבטא בנושא הבחירות בארה"ב. צריך לחכות בסבלנות ובשקט, כבר קיבלנו מסרים להוריד פרופיל".

טראמפ. כבר מתכונן לקמפיין הבא (צילום: CNN)
"צריך לראות מי יהיה בממשל שלו" | צילום: CNN

ליברמן על בחירת טראמפ: "שינוי גישה מוחלט"

על התחום המדיני אמר ליברמן: "למה שקרה בארה"ב יש השלכות מרחיקות לכת על כל המפה העולמית. כמובן שאירופה עוקבת איך זה ישפיע. החיתה שיחה בין פוטין לטראמפ – מה שמתרוצץ בתקשורת זה שבמקום להתנגש עם הרוסים בסוריה ועל אסד, עדיף להתמקד במאבק נגד טרור. זה שינוי גישה מוחלט: יש לכל זה הרבה השלכות לגבינו".

"צריך להגיע למדיניות מתואמת - יש אצלנו קואליציה ימנית בישראל ונשיא רפובליקני וקונגרס רפובליקני, ואפשר לצפות שנצליח להגיע להבנות לגבי המדיניות במזרח התיכון וגם בנושא ההתנחלויות ובסוגיה האירנית", ציין השר. "אני מקוה שיהיה לנו מספיק הגיון להפסיק עם הצהלה וההתלהבות הפומבית. זה מזיק ללא ספק. הם מצפים שנתנהג בצניעות. הם אומרים לנו 'תמתינו, אל תקבעו עובדות בשטח'".

יו"ר ישראל ביתנו העריך ש"מה שבעיקר מעניין את טראמפ זה מדיניות פנים. גם אובמה – ההישגים הגדולים שלו זה שינויים פנימיים". כמו כן, לדבריו, הסיכוי למהלך מצד אובמה באו"ם לא גבוה: "להערכתי יש לאובמה מספיק עניינים מבחינת סדר העדיפויות שלו שיותר חשובים מהסוגיה הפלסטינית. זה נובע מרצון לשמר את ההישגים במדיניות הפנים".

מלחמת האזרחים בסוריה, חלב (צילום: רויטרס, חדשות)
"שלא יהיו התנגשויות בסוריה" | צילום: רויטרס, חדשות

"לא מוגבלים אבל שקופים כלפי רוסיה"

בנוגע למדיניות האירנית אמר השר: "אנחנו רואים את פיתוח הטילים כחלק מתכנית הגרעין ולכן זו הפרה. הציפיה שלי שלא יוסרו מגבלות מהמערכת הפיננסית האירנית. חלק הוסר וחלק לא הוסר. פיתוח הטילים חייבים לחדד את הנקודה הזו. מדברים על עסקה של 10 מיליארד דולר בין אירן לרוסיה לאספקת מטוסי קרב: עוד אין עסקה. אין ספק שזה לא מוסיף לנו הרבה נחת. אבל יחד עם זאת לא שואלים אותנו. בסופו של דבר כל מדינה מתנהלת על פי האינטרסים שלה. רוסיה נמצאת במצוקה כלכלית והיא תפעל לפי האינטרסים שלה. הנושא עלה בביקור מדבדב ואנחנו גם דיברנו על זה עם גורמים אחרים ברוסיה".

על מינוי סטיב בנון, בעל הרקע האנטישמי לכאורה, ליועץ של טראמפ והמהומות האנטישמיות בארה"ב הגיב ליברמן: "ראיתי את ההצהרות של טראמפ עצמו בנוגע לאותה אלימות והוא היה ברור. צריך לקוות שכל הנושא שם יירגע. אני חושב שזה מוקדם להגיד אם יש חיזוק לגורמים אנטישמיים או שזה מקבץ אקראי שייעלם תוך חודש. להסיק מסקנות כרגע זה יהיה לא נכון. את המסקנות נוכל להסיק אחרי שלושה חודשים שהממשל נמצא בתפקידו. צריך לראות מי יהיו אנשי המפתח אצל טראמפ".

נושא נוסף שמעסיק את השר הוא המעורבות הרוסית בסוריה לצד הפעילות הישראלית: "אנחנו לא מוגבלים אבל אנחנו שקופים לרוסים. המכ"מים שלהם רואים כל המראה. גם הצי הרוסי לא מביא לנו הרבה נחת אבל לכן הלכנו למנגנון תיאום כדי שלא יהיו התנגשויות מיותרות. אנחנו לא מוותרים על שום אינטרס שלנו. הולכים על חבל דק". בנוגע לרכישת הצוללות החדשות מגרמניה אמר: "אני בעד רכישת צוללות בהיקף הנוכחי. זה מאוד נכון. היו אנשים במערכת הביטחון שהיו גם נגד כיפת ברזל. היו כמה דיונים על הצוללות ואני חושב שזה רכש שהוא חובה. מערכת הביטחון היתה חלק אינטגרלי מהמו"מ ומכל קבלת ההחלטות".

לבסוף הוא התייחס גם לסוגיית ההנהגה הפלסטינית והאפשרות שדחלאן יתפוס את השלטון: "אני עוד לא רואה שעבאס מתנדב לסיים את תפקידו. להיפך. מבין כל המועמדים הפוטנציאלים אני לא חושב שנמצא דחלאן. הוא בכלל תומך בברגותי. אנחנו צריכים יציבות ביו"ש. לצמצם פעילות טרור למינימום". על הפיוס עם טורקיה הגיב בקצרה: "דעתי לא השתנתה. לא הסתרתי את דעתי. ההחלטה התקבלה וזה מחייב גם אותי. יש שינוי ביחסים הביטחוניים? לאט לאט".