זינוק במסרי השנאה גם נגד אלשיך (צילום: תומר נויברג, חדשות)
המפכ"ל הבטיח להילחם בשיטור יתר | צילום: תומר נויברג, חדשות

סוף הסערה? מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך נפגש הערב (חמישי) עם צוות ההיגוי המשותף למשטרה ולמנהיגות הקהילה האתיופית בישראל - יומיים בלבד לאחר שאמירתו כי החשד של שוטרים כלפי יוצאי אתיופיה הוא "טבעי" עוררה סערה. המפכ"ל פתח את המפגש בהתנצלות בפני בני העדה וכל מי שמצא עצמו נפגע מן הפרסומים בתקשורת. במשטרה  הדגישו כי המפכ"ל "שמח על ההזדמנות להסביר באופן ישיר את הרציונל שמאחורי דבריו וציין כי לא הייתה חלילה כל כוונה לפגוע אלא להציף את הבעיה על מנת לקדם פתרונות מוסכמים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המפגש נקבע לבקשת צוות ההיגוי כבר לפני מספר שבועות לאחר ישיבת הממשלה, שדנה בנושא אימוץ המלצות ועדת פלמור. בתום הפגישה נמסר כי הצדדים ניהלו דיאלוג בנוגע להמשך שיתוף הפעולה בין המשטרה לבין קהילת יוצאי אתיופיה, במטרה לרסן את שיטור היתר ולצמצם את הפשיעה בקרב הנוער.

המפכ"ל הצהיר כי גם לגבי תיקים קיימים תעשה עבודה מעמיקה בכל מחוזות המשטרה לבחון אילו תיקים נובעים משיטור יתר ולהמשיך לקדם סגירת תיקים ככל האפשר. "על מנת להימנע מאירועים כאלו של חיכוך בין השוטרים לבין יוצאי הקהילה תימשך עבודה אינטנסיבית של המשטרה להקניית כלים מתאימים לשוטרים לעבודה מול כל רבדי החברה בישראל", הדגישו במשטרה.

לפי הדיווחים, הפגישה התנהלה ברוח טובה למרות הסערה הציבורית: צוות ההיגוי ציין בפגישה לחיוב כי הפעילות המשטרתית היא דוגמא מובילה "ואין לה אח ורע בשום משרד ממשלתי אחר מבחינת ההיקף והאפקטיביות שלה בצמצום הפערים מול קהילת יוצאי אתיופיה בישראל". כמו כן שאל צוות ההיגוי בנוגע לכמות פתיחת התיקים לקטינים מקרב יוצאי אתיופיה. לבקשתם, הציגה המשטרה נתונים על ירידה של כ-20% בפתיחת תיקים השנה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

כמו כן אנשי המשטרה הדגישו כי יש עלייה ברמת האמון של הקהילה במשטרה מ-18% בשנת 2015 ל-25% כבר בשנת 2016: היעד שאושר על ידי הממשלה הוא 24% עד לשנת 2017. "ירידה זו מהווה ראייה לתוצאות החיוביות של שיתוף הפעולה הפורה ויישום המלצות צוות ההיגוי", הבהירו במטה הארצי.

ההחלטות הקודמות של צוות ההיגוי כללו, בין היתר, החלטה להכשרות מיוחדות והקניית כלים מקצועיים להתמודדות עם כל רבדי האוכלוסייה: המשטרה שמה לעצמה יעד להכשיר את כל השוטרים בישראל בנושא עד מרס 2017. "גם ההחלטה על הצטיידות במצלמות גוף לשוטרים התקבלה בצוות ההיגוי ומיושמת כפיילוט במשטרה בימים אלו", נמסר.

הפגישה תוביל להבנות שימנעו את המשך המחאה (צילום: פלאש 90 תומר נאוברג)
הפגישה תוביל להבנות שימנעו את המשך המחאה | צילום: פלאש 90 תומר נאוברג

בהמשך הפגישה צוות ההיגוי עמד על דבריו מישיבת הממשלה כי הם מבקשים לקבל עדכון בדבר שלושת הנושאים שנשארו פתוחים: נהלי הפעלת טייזר, צילום חקירת קטינים וחקירות פנים במשטרת ישראל. מדובר בנושאים שעדיין נמצאים בתהליכי בחינת המשמעויות במשטרת ישראל. בתום הפגישה דווח כי צוות ההיגוי ימשיך את עבודתו החשובה והמשותפת בקידום נושאים ותוכניות ליישום בעבודת המשטרה לריסון שיטור יתר, מניעת פשיעה, קידום נורמות הציות לחוק ושיפור האמון במשטרה.

"המוח חושד בו יותר"

שלשום עורר המפכ"ל סערה כאשר אמר בכנס של לשכת עורכי הדין, בתגובה לשאלה על היחס המשטרתי ליוצאי אתיופיה, כי "בכל המחקרים בעולם, ללא יוצא מן הכלל, הוכח שמהגרים יותר מעורבים בפשיעה". אלשיך הוסיף: "המחקרים גם מגלים שצעירים מעורבים יותר. שני הדברים האלה מתלכדים, כמו שקורה כאן בארץ עם כל העליות, ואז אנו ערים לאחד מתוצרי הלוואי של התופעה והוא פוטנציאל 'שיטור היתר'". לאחר מכן הדגיש המפכ"ל: "כאשר שוטר פוגש חשוד, מטבע הדברים המוח חושד בו יותר מאשר היה מישהו אחר".

המפכ"ל התייחס אז גם למסקנות הוועדה הממשלתית שעסקה בנושא: "התחלנו לטפל בזה באיחור. במשך כשנה יש תכנית מאוד הדוקה יחד עם מנהיגי הקהילה. אנו פועלים לצמצום שיטור היתר. בסקרים האמון אצל יוצאי אתיופיה הוא בעלייה במשטרה. אני שמח שיש לנו פרטנרים מקרב הקהילה שעובדים איתנו כבר שנה לקירוב הלבבות. חלק מהעשייה כוללת יעדים של סגירת תיקים, בדגש על תיקי 'חיכוך' החשודים בשיטור יתר. הדרך עדיין ארוכה, אך כאמור אנו זוכים לשיתוף פעולה אמיתי וכן". הדברים עוררו זעם וגם קריאות להדחתו: המחאה התבטאה בין השאר בעימות סוער בין אלשיך לבין זיוה מקונן דגו, מנכ"לית האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, ששוחחה איתו בטלפון לעיני המצלמות והטיחה בו האשמות קשות.

אתמול טען אלשיך בשיחות סגורות כי "עשו לי אמבוש" והדגיש: "איני מתכוון להיכנס לדיכאון או למרה שחורה, זה רק מדרבן אותי לעשות יותר". המפכ"ל הוסיף: "לא אופתע אם מדובר באחד מאלה שכל חייהם עוסקים בלהוציא את בני הקהילה להפגנות. האידיאולוגיה שלהם היא לפורר את המרקם החברתי של המדינה". הוא הדגיש כי מה שמטריד אותו יותר מהסערה שנוצרה "זו העובדה שהסערה הזאת מייצרת נזק למאמץ הגדול שהמשטרה עושה בקרב חברי הקהילה הזאת. זה מתסכל אבל אין לי כוונה להיכנס לדיכאון או למרה שחורה. זה רק מדרבן אותי לעשות יותר, כי כל מה שקשור לפעילות מול בני הקהילה זאת ציונות לשמה". הוא הוסיף כי הניסוח של הדברים השנויים במחלוקת היה מגושם ולא מוצלח אבל אין לו ספק שזאת הייתה מניפולציה.