היכל הספר במוזיאון ישראל (צילום: יוסי זמיר / פלאש 90, חדשות)
מוזיאון ישראל | צילום: יוסי זמיר / פלאש 90, חדשות

פרסום ראשון - הקרב על השבת בירושלים מגיע לנקודת הרתיחה: נציגי הסיעות החרדיות בכנסת והמנהיגות המקומית בירושלים דורשים מראש עיריית ירושלים ניר ברקת ומיתר נציגי מועצת העיר להעביר החלטה שאוסרת על העירייה לתמוך או לתקצב כל גוף שפתוח בשבת. אם לא יענה ברקת לדרישתם, הם מאיימים לפוצץ את הישיבה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

דרישת החרדים היא חסרת תקדים - זו פעם ראשונה שהם מעלים דרישה כזאת, דבר שלא קרה אפילו בתקופת כהונתו של אורי לופוליאנסקי, שהיה בעצמו חרדי. אם ההחלטה אכן תעבור, המשמעות היא שמוסדות לאומיים רבים הפועלים בשבת מזה שנים במסגרת הסטטוס קוו הנהוג בעיר – ובהם מוזיאון ישראל, גן החיות התנ"כי, בריכת ירושלים – יצטרכו לוותר על התמיכה העירונית אם ברצונם להמשיך לפתוח את שעריהם בשבת.

הערב (שלישי) תתקיים פגישה בין ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, השר יעקב ליצמן, השר אריה דרעי, השר אורי אריאל וחבר הכנסת משה גפני, במטרה להגיע להסכמות סביב הנושא, טרם הישיבה על תקציב עיריית ירושלים המתוכננת למחר בוועדת הכספים העירונית.

"זכות לשרת את הציבור ללא תמורה" (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
איך ברקת יגיב לאיום? | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

"נתנגד לדרישה בכל תוקף"

סגן ראש עיריית ירושלים, עופר ברקוביץ' מסיעת התעוררות, אמר כי "דרישת הפוליטיקאים החרדים קיצונית וחסרת כל חיבור למציאות הירושלמית המורכבת. הם אינם יודעים לגלות מנהיגות מכילה וסובלנית, כזו המכירה באוכלוסיות שונות החיות ביחד בירושלים. זהו חוסר אחריות: נתנגד לדרישה זו בכל תוקף". ברקוביץ' הוסיף כי "כשם שהשבת חשובה לחרדים היא חשובה גם לנו, גם אנו מייצגים ציבור דתי. אף אדם סביר ואף בית משפט לא יקבל כפייה שערורייתית שכזו. זוהי פגיעה חמורה בסטטוס קוו ובהסכמות הרגישות עליהן מושתתת העיר שלנו. אני משוכנע שראש העיר יעמוד לצידנו".

"החרדים הבינו שהם חייבים להילחם הפעם על העניין הזה, כי אם הם לא יעשו את זה יש אחרים שיכולים לעשות את זה במקומם", אמר אריה קינג, חבר מועצת העיר לשעבר שפרש בשל מחלוקת עם ברקת על ענייני דת ומדינה. במקביל, נציגי הסיעות החילוניות קוראים לברקת שלא להיכנע גם במחיר פירוק הקואליציה העירונית.

מנגד הרב אהרון ליבוביץ', ראש סיעת ירושלמים, הבטיח כי "המוזיאונים וגן החיות ימשיכו לקבל השנה תקציב עירוני, כי הם בכלל לא הסיפור כאן. בסביבה של ברקת עושים עכשיו רעש על מוסדות התרבות, כי הם חושבים שככה יוכלו להיכנע לדרישה לסגור את המרכולים והמינהלים הקהילתיים בשבת. אם ברקת והקואליציה שלו חושבים שהם יכולים להמשיך ולרמוס את הציבור המתון בעיר - הם עומדים לקבל תזכורת מצלצלת מהתושבים בעיר. כאן לא אוהבים לצאת פראיירים, ופה יש אפס סלחנות למי שמנסה לעשות סיבוב על גב הציבור".

עיריית ירושלים (צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות)
משבר בעיריית ירושלים, ארכיון | צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות

בחודשיים האחרונים ניכרת הסלמה בכל הקשור להתבטאויות חברי הכנסת החרדים ונציגיהם בעירייה בסוגיית הסטטוס קוו. כך לדוגמא, בקשתו של השר ליצמן לבדוק את מפגעי הרעש בשוק מחנה יהודה, בשל היותו "מתחם ההוללות" של ירושלים בשבתות, דבר שאינו נכון מבחינה עובדתית. בעקבות המשברים האחרונים הוקם צוות לגיבוש המלצות בנושא בראשות מנכ"ל העירייה אמנון מרחב, אך נראה שהוא לא מצליח לגבש סביבו המלצות – שהמועד להגשתן כבר חלף.

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "אין ולא יהיה כל שינוי בסטטוס קוו בירושלים שנהוג בכל השנים לפיו אין תחבורה ציבורית ומסחר בשבת ויש מסעדות, פאבים ופעילות תרבות ופנאי".