ישיבת ממשלה (ארכיון) (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
מה נדע על ישיבות הקבינט? | צילום: קובי גדעון / לע"מ

לקראת פרסום הדוח על מבצע "צוק איתן" והמנהרות: מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, העביר לח"כ קרין אלהרר (יו"ר ועדת ביקורת המדינה) את הפרק בדוח על "צוק איתן" העוסק בתפקוד הקבינט ותהליך קבלת ההחלטות במהלך המבצע בעזה. מדובר בפרק שנחשב לבעייתי ביותר מבחינת נתניהו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בהמשך השבוע יועברו לוועדה שני הפרקים הנוספים - פרק העוסק במנהרות והפרק העוסק בהתמודדות מול הדין הבינלאומי. לאחר העברת הפרטים, תידרש הוועדה להחליט האם לפרסם את כל הדוח או רק חלקים ממנו. ביום שלישי הקרוב תקיים הוועדה דיון והצבעה בנושא. יו"ר הוועדה ח"כ קרין אלהרר אמרה כי היא רואה בפרסום המסמך המלא "חשיבות עליונה". לדבריה, "אני מקווה שארבעת חברי הוועדה הנוספים ימנעו מהצבעה שאינה עניינית ומקצועית".

נתניהו נפגש בתחילת חודש נובמבר עם מבקר המדינה,  והציג לו מידע ותמלילים מישיבות קבינט לקראת דוח בנושא מנהרות הטרור של חמאס. השימוע הנוסף לנתניהו נעשה על פי בקשת ראש הממשלה: מבוקרים נוספים ביקשו גם הם שימוע.

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

לאחר השימוע: דוח מתוקן וחריף

לאחר הפגישה בין השניים, גיבש המבקר טיוטת דוח מתוקנת בדבר לקחי צוק איתן על התנהלות הקבינט. כפי שפורסם לפני כחודשיים, המבקר החריף את הביקורת כלפי שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון וראש הממשלה בנימין נתניהו, וריכך את זו שהופנתה כלפי צה"ל.

בטיוטה המבקר דחה את גרסת נתניהו וקיבל את גרסת בנט, לפיה ראש הממשלה לא שיתף את הקבינט באיום המנהרות ולא הכין תכנית מבצעית. הוא בדק את הנתונים שמסר נתניהו וקבע שלא התקיים דיון בקבינט לפני חודש יוני, אלא היו אזכורים ודיונים בעניין בפורומים אחרים. קו פרשת המים היתה ישיבת הקבינט שהתקיימה ב-30 ביוני, שבוע לפני תחילת המבצע, כשהשר בנט מציג את האיום ואת הפתרון.

כך, נתניהו, יעלון וצה"ל ספגו ביקורת על כך שלמרות שהיו מודעים לעוצמת האיום - לא גובשה תכנית מבצעית ייעודית ויעילה. אם בדוח הקודם האשמה העיקרית הופנתה כלפי צה"ל, הרי שהפעם התרחש היפוך - ובמרכז הדוח הועמד יעלון ובעקיפין ראש הממשלה נתניהו.

מנהרה, חפירות, עזה, חמאס (צילום: רויטרס, חדשות)
מנהרה של חמאס, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

המשפחות השכולות מצטרפות למאבק

באשר לצה"ל המבקר שפירא מתח ביקורת על כך שהצבא לא "הפך שולחן" בעניין המנהרות. ככלל, המבקר ריכך את הניסוחים ובמקום להשתמש במונחים "ליקוי חמור" הוא דיבר על "ליקוי והערה". המשמעות - יש הערות אבל אין הערות או מסקנות אישיות. כמו כן הוא ריכך את הביקורת על מחדל מודיעיני ומסביר את פערי המידע שהיה קיים.

גורמים שנחשפו לטיוטה המתוקנת ציינו כי מדובר בדוח מאוזן ומעמיק יותר. הם טענו כי גרסה הראשונה היתה מנותקת מהמציאות וזה ירד לחלק מהפרטים. הדוח המתוקן מתמקד בעניין המנהרות שלא היה יעד מרכזי במבצע צוק איתן: הוא לא בחן את כלל תפיסת מפת האיומים והאסטרטגיה אל מול חמאס. בנוסף, הוא התעלם מהמחיר של שיתוף הקבינט - כלומר החשש מהדלפות.

גורם בסביבת נתניהו אמר אז כי "איום המנהרות הוצג במלוא חומרתו ב-13 ישיבות קבינט שונות. ראש הממשלה אף הגדיר אותו כאחד מארבעת האיומים האסטרטגיים על מדינת ישראל. "כשכך הם פני הדברים, לא ניתן לטעון ברצינות שהאיום לא הוצג במלוא חומרתו בפני חברי הקבינט".

במקביל הודיעה הערב משפחתו של הדר גולדין ז"ל כי היא מצטרפת לדרישת המשפחות השכולות של חללי "צוק איתן" וקוראת לראש הממשלה להסיר את התנגדותו לפרסום המלא של דו"ח המבקר. "ידוע כבר לכולם שהמשפט הנדוש 'ממשלת ישראל עושה כל שביכולתה' הנה אמירה ריקה מתוכן", אמרה המשפחה. "כבר שנתיים וחצי שממשלת ישראל מפקירה את הדר ואורון בעזה ואינה עושה דבר כדי להחזירם".