ראש הממשלה בנימין נתניהו יכול לסכם בסיפוק גדול את השבוע הראשון לכינון ממשלתו. הערב הוא יסעד עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי וידון איתו בהתקדמות התהליך המדיני, אך כשהוא מביט אחורה הוא יכול לציים בסיפוק את השבעת ממשלתו השלישית אחרי משא ומתן מתיש במיוחד, ביקור חם ומחבק של נשיא ארה"ב ברק אובמה וגולת הכותרת - סיום הסכסוך עם טורקיה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בניגוד לימי הביקור אז חויב נתניהו להתראיין לאמצעי התקשורת, חוזר ראש הממשלה אל עמוד הפייסבוק ומבקש להסביר את ההתפתחויות האחרונות. "שבוע טוב לכם", כותב נתניהו. "אחרי שבוע עמוס מאוד שהתחיל בהשבעת הממשלה החדשה והסתיים בביקורו של נשיא ארה"ב ברק אובמה ניצלתי את השבת למנוחה טובה".

ראש הממשלה הסביר לגולשים על ההחלטה להתנצל בפני הטורקים וכתב: "אחרי שלוש שנים של נתק ביחסי ישראל-טורקיה החלטתי שזה הזמן לשקם אותם - המציאות המשתנה סביבנו מחייבת אותנו כל הזמן לבחון מחדש את מערכת היחסים שלנו עם המדינות באזור. בשלוש השנים האחרונות עשתה מדינת ישראל מספר ניסיונות להביא לסיום הנתק בינינו".

צעירים ממשיכים להצטרף ללחימה בסוריה, ארכיון (צילום: רויטרס)
ההתפתחויות בסוריה הכריעו, ארכיון | צילום: רויטרס

נתניהו מסביר שהמצב השברירי בסוריה היה הגורם המכריע בהתפתחויות המדיניות באזור. "העובדה שבסוריה המשבר מחריף מרגע לרגע היתה שיקול מרכזי בעיניי", כתב ראש הממשלה. "סוריה מתפוררת, ומאגרי הנשק העצומים והמתקדמים בתוכה מתחילים ליפול לידי גורמים שונים. הסכנה הגדולה היא נפילת מצבורי הנשק הכימי בידי ארגוני טרור".

"חשוב שטורקיה וישראל שגובלות עם סוריה יוכלו לתקשר זו עם זו, והדבר רצוי גם מול אתגרים אזוריים נוספים. בנוסף ביקורו של נשיא ארה"ב אובמה יחד עם מזכיר המדינה קרי יצרו הזדמנות מדינית לסיום המשבר" .

היסטוריה של ביקורים. צפו (צילום: צילום: אבי אוחיון לע"מ)
הביקור יצר הזדמנות. נתניהו ואובמה, השבוע | צילום: צילום: אבי אוחיון לע"מ

"לכן, לקראת סיום ביקורו של הנשיא האמריקני החלטתי להתקשר לראש ממשלת טורקיה כדי להביא לפתרון המשבר". כך ראש הממשלה נתניהו.

גם מקבילו הטורקי של נתניהו התייחס מוקדם יותר הערב להתנצלות הישראלית. ארדואן אמר כי "זוהי הזדמנות חד פעמית לקידום השלום במזרח התיכון". "ההכרזה על ההתנצלות התקבלה על פי התנאים שהצבנו", הוסיף ארדואן. "לפני ההתנצלות, נעשה שימוש במושגים כמו צער וחרטה. וזה מה שהבהרנו לישראלי - אם לא תשתמשו במילה 'התנצלות' - זה לא יהיה מקובל עלינו", כך ראש הממשלה הטורקי היום.

לוחם שייטת: "יורקים לנו בפנים"

בישראל היו כאלה שביקשו למחות על ההנצלות, ולוחם ששירת בשייטת בזמן המרמרה אומר היום לחדשות 2 באינטרנט בתגובה להתנצלות של ישראל בפני טורקיה על אירועי המרמרה כי "זו בושה וחרפה למדינת ישראל. אפשר בהחלט להגיד שיורקים לנו בפנים".

"כל הזמן גיבו אותנו ופתאום אובמה בא, מתנצלים והכל בסדר", אומר הלוחם. לאחר המבצע סירבה כזכור ישראל להתנצל בפני הטורקים בעיקר בשל החשש כי הלוחמים והמפקדים יועמדו לדין בבתי דין בינלאומיים ובטורקיה שם כבר נפתח משפט שכזה. הלוחמים שנאבקו עם הפעילים על המרמרה מתקשים לעכל את הבשורה על ההתנצלות הישראלית. "כאילו הרגנו אנשים שהם טהורים ותמימים - הם לא היו חפים מפשע, הם באו עם נשק, אנחנו ראינו אותם ואפשר לראות את זה בתיעוד מהספינה".

"כבר לפני כשנתיים שנשקלה האפשרות להתנצל ואנחנו עדיין היינו בשירות פעיל, קיווינו כולנו שזה לא ייקרה - ובאמת זה לא קרה ויכולנו לנשום לרווחה", הוא משחזר.

לאחר ההשתלטות, הורים ללוחמי השייטת פתחו קבוצת מחאה בפייסבוק בה קראו לישראל לא להתנצל בפני טורקיה. כבר אז הם הביעו ביקורת על כך שבישראל שקלו מהלך שכזה. באוגוסט האחרון אחד מהלוחמים אף הגיע תביעת נזיקין נגד משרד הביטחון לאחר שפורסמה תמונתו מההשתלטות. הוא אמר כי הוא חושש שארגוני טרור ימצאו אותו ויפגעו בו.

ישראל התנצלה בפני טורקיה - הסיקור המלא:

ארדואן: "הזדמנות חד-פעמית לשלום"

אירן: "הפיוס - משחק של ארה"ב"

איילון: "ליברמן הופך ללא רלוונטי מבחינה פוליטית"

מארגן משט המרמרה: "המאבק עוד יימשך"

ליברמן: "ההתנצלות היא שגיאה חמורה"

טורקיה מגיבה: "קיבלנו את כל מה שרצינו"

ישראל התנצלה בפני טורקיה, היחסים ישובו לסדרם

הווידאופדיה: משט המרמרה