משני צידי המערכת הפוליטית בישראל מגיבים היום לקבלת הבקשה הפלסטינית באו"ם. מהצד הימני - אנשי מפלגת "עוצמה לישראל" ופעילי ימין שרפו דגלים של פלסטין מול מטה באו"ם בירושלים, שלושה מהם נעצרו. מנגד בתל אביב ערכו עצרת תמיכה בבקשה הפלסטינית.  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לקראת העצרת בה נשאו דברים בין היתר אלון ליאל וסופיאן אבו-זיידה, אמרה יו"ר המפלגה, ח"כ זהבה גלאון כי "פניית אבו-מאזן לאו"ם בכ"ט בנובמבר הינה למעשה קבלת תכנית החלוקה באיחור של 65 שנה. איזה ציוני לא יתמוך בזה? לו היתה מעט תבונה בירושלים, הייתה ישראל לראשונה שמברכת את הצטרפותה של המדינה הפלסטינית לחבר העמים". 

אלון ליאל, בעצרת הערב (צילום: עזרי עמרם)
אלון ליאל, בעצרת הערב | צילום: עזרי עמרם

מוסי רז, שרץ ברשימת מרצ לכנסת, נשא גם הוא דברים ופנה במסר לליברמן: "אני פונה לשר החוץ ולראש הממשלה - יש לכם עוד שלוש שעות. הורו לשגריר ישראל להגיד: 'ישראל, כן'". הד"ר סופיאן אבו זיידה הוסיף: "הפלסטיני רוצה מדינה משלו שתוכל לחיות בשלום לצד מדינת ישראל... יש הזדמנות, יש יו"ר רשות פלסטינית שאומר שהוא רוצה שלום - מה אתם רוצים יותר מזה?". אורי אבנרי אמר כי "מה שקורה היום באו"ם הוא היסטורי - גם לעם הפלסטיני וגם לנו, אבל זו רק ההתחלה. איך ייתכן ששלוש מפלגות שמכנות עצמן מרכז לא מזכירות את המילה שלום?".

ההפגנה, הערב בתל אביב (צילום: עזרי עמרם)
ההפגנה, הערב בתל אביב | צילום: עזרי עמרם

הדיון בעצרת הכללית יחל ב-22:00 (שעון ישראל), כשמגיש ההצעה ויושב-ראש הרשות, אבו-מאזן, יהיה ראשון הנואמים. אחריו יעלה לשאת את דבריו שגריר ישראל לאו"ם, רון פרושאור. ההצבעה הסופית והמכרעת מתוכננת להיערך בסביבות חצות הלילה שבין חמישי לשישי.

שעות ספורות טרם ההצבעה, יוועד שר החוץ אביגדור ליברמן עם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון במטה הארגון. ליברמן המריא הלילה לניו-יורק ואמר כי "על אף שמובטח לפלסטינים רוב בהצבעה, הם אלה שייצאו, בסופו של דבר, המופסדים הגדולים מהמהלך בשטח. הצעד הזה רק מגביר את המחלוקות ומרחיק את הצדדים זה מזה".

מפגינים משני הצדדים, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מפגינים משני הצדדים, ארכיון | צילום: חדשות 2

מי שהספיק להגיע לניו-יורק מישראל עוד קודם לליברמן הוא עמיתו לכנסת, ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) - שהתלווה לחברי משלחת הרשות. "זהו אירוע היסטורי שמהווה צעד חשוב בדרך להקמת מדינה פלסטינית עצמאית שתבטא את עקרון שתי המדינות", הוא אמר בשיחה עם עיתונאים. "במשך כל חיי נאבקתי למען חירותו של העם הפלסטיני והקמת מדינתו, ולכן אני נמצא כאן גם כעת, שותף ותומך".

הפגנות בעד ונגד בשטחים ובישראל

פעילי מרצ מקיימים את הפגנת תמיכה במהלך הפלסטיני באו"ם מול בית דיזנגוף בשדרות רוטשילד שבתל אביב, המקום שבו הכריז ב-1947 דוד בן-גוריון על הקמתה של מדינת ישראל. "אנחנו צריכים להיות הראשונים שיצביעו בעד הצעד הזה", אמר לחדשות 2 באינטרנט פעיל השמאל אורי אבנרי. הוא הביע תקווה כי "ההכרה הבינלאומית בפלסטין תאפשר להניע את תהליך השלום בין שני העמים. זהו צעד גדול קדימה לטובת ישראל".

אין תמונה
אורי אבנרי. "צעד לטובת ישראל"

בנימה הפוכה לגמרי, יצאו לרחובות גם בחוגי הימין. "נביע היטב את דעתנו הברורה על אש"ף, רשות המחבלים, ונשרוף את דגלי פלסטין", אמר אמש ח"כ מיכאל בן-ארי מהאיחוד הלאומי. "מדובר בסמל עבור מי שרוצה ופועל להשמדתה של מדינת ישראל, כי מבחינתם פלסטין כוללת גם את צפת ואשדוד. בכ"ט בנובמבר, לפני 65 שנה, הם תקפו ורצו להשמיד אותנו. לשמחתנו, זה לא הצליח להם".

למרות זאת, הביע בן-ארי קור רוח מתוצאות המהלך. "לא תקום פה מדינה פלסטינית גם אם כל העולם יצביע בעד", הוא אמר. "הם יכולים להקים מדינה פלסטינית בצרפת שבה, בכל מקרה, יש מספיק ערבים. אין מקום למדינה נוספת ממערב לירדן".