האם נמצא הפתרון למשבר המתמשך ביחסי ישראל-טורקיה? סגן שר החוץ דני אילון אמר בריאיון לעיתון הטורקי "הורייט", כי לדעתו מכתב התנצלות מטעם ישראל על פרשת משט המרמרה "יהיה פתרון ראוי ויגרום ליישור ההדורים בין המדינות". דבריו מגיעים בניגוד גמור לעמדת ראש הממשלה נתניהו, שהדגיש כי ישראל לא תתנצל בפני הטורקים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני רואה במהלך הזה הזדמנות", אמר סגן השר אילון, בהתייחסו ליחסים העכורים השוררים בין שתי המדינות מאז מבצע ההשתלטות על המשט הטורקי לעזה במאי 2010, שהסתיים במותם של תשעה אזרחים טורקים מאש לוחמי השייטת. 

"ניתן לחשוב על פתרון של מכתב התנצלות", אמר אילון. "זוהי דרך יצירתית לפתרון המשבר בינינו, דוגמת מכתב דומה ששלחה ארצות הברית לפקיסטן, לאחר מותם של 24 אזרחים פקיסטנים במהלך תקיפה שביצעה". כשנשאל האם מדובר בהתנצלות, השיב סגן שר החוץ: "כן".

אילון: "מקווה שהשכל הישר יגבר על הרגשות"

"בריאיון שהענקתי לכתב העיתון 'הורייט' בוושינגטון, אמרתי לו שאני מוכן לאמץ את הנוסח הדומה שגיבשה ארצות הברית, כשהרגה בשוגג 24 חיילים פקיסטנים", אמר אילון בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "המכתב הביע צער והוא התקבל. אני חושב שנוסח שכזה יכול להיות מקובל על ישראל והכדור כרגע נמצא אצל הטורקים".

אילון המשיך ואמר, כי "הדבר החשוב לנו הוא להיות צמודים לאמת ולהגן באופן מוחלט על חיילי צה"ל ואנשי השייטת שביצעו את תפקידם. צריך לזכור, כי ועדת בדיקה של האו"ם קבעה כי לישראל הייתה הזכות המלאה לפעול כפי שהיא פעלה. לכן, אני חושב שניתן יהיה להגיע לנוסחה הזו אם יהיה רצון טוב מצדה של אנקרה".

"עדיף שהיחסים יחזרו לקדמותם", הוסיף סגן שר החוץ. "הנתק הזה פוגע לא רק בישראל - אלא גם בטורקיה ובאינטרסים שלה", הוסיף. "חשוב שיהיו יחסים תקינים בין ירושלים לאנקרה ואני מקווה שהשכל הישר יגבר על הרגשות", הדגיש אילון.

הלוחמים נתקלו בהתנגדות אלימה במיוחד

תקרית המרמרה, מאי 2010 (צילום: דו"צ)
משט המרמרה. ארכיון | צילום: דו"צ

משט המרמרה יצא מטורקיה במאי 2010 לכיוון רצועת עזה. במשט השתתפו שש אוניות ועליהן מאות נוסעים פרו-פלסטיניים, שלטענתם רצו להגיע לרצועה כדי "לשבור את המצור".

במהלך הגעת הספינות לאזור, עלו לוחמי שייטת 13 על האניות והשתלטו עליהן מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל. במהלך העימות האלים שפרץ על סיפון המרמרה, תקפו חלק מהנוסעים את החיילים באלות, מוטות ברזל וסכינים. לוחמי הקומנדו השיבו באש ממנה נהרגו תשעה אזרחים טורקיים. עשרה חיילי צה"ל נפצעו.