רה"מ נתניהו ור"מ קפריסין, השנה (צילום: לשכת רה"מ)
רה"מ עם נשיא קפריסין, היום | צילום: לשכת רה"מ

ידידה קרובה חדשה לישראל במזרח התיכון? במסגרת הסכם שנחתם היום בניקוסיה בין ישראל לקפריסין, יוכל צה"ל להציב ספינות ומטוסי קרב בתחומי האוויר והמים הטריטוריאליים של קפריסין, זאת במטרה להגן על אתרי הגז הטבעי שלה אל מול האיומים מטורקיה.

באתרי קידוחים ימיים בשטחי הים של קפריסין, שטורקיה תובעת בעלות וזכויות בהם, שותפות נובל אנרג'י האמריקנית וקבוצת דלק הישראלית.

ההסכם נחתם לאחר פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא קפריסין דימיטריס כריסטופיאס. האחרון אף גינה את הפיגועים בהודו ובגאורגיה, וקרא לאיחוד האירופי לשלוח מסר תקיף לטורקיה בעקבות איומיה לנקוט בכל האמצעים נגד חלוקת רישיונות ימיים במימי קפריסין.

נתניהו הזכיר את הסיוע שהושיטה קפריסין לכיבוי השריפה בכרמל: "זה היה ביטוי לידידות בזמן של צורך. זה רק טבעי ששתי דמוקרטיות ליברליות יקיימו יחסים. דנו בשיתוף פעולה בשורת נושאים כלכליים ותיירותיים, בחקלאות ואפילו בצפרות - כדי שמטוסינו יוכלו להגן זה על זה. התחום העיקרי הוא אנרגיה וגז. קדחנו 7 קידוחים ופגענו בכולם. יש עוד 50 בלוקים שייקדחו. אנחנו מאמינים שבשיתוף פעולה בינינו השלם יעלה על סכום חלקיו. אנחנו בוחנים בחודשיים הקרובים מיזמים בתחום האנרגיה ורוצים ששיתוף הפעולה ביננו יתרחב למדינות נוספות".
 
נתניהו נדרש להתייחס לדיווחים על ניסיון החיסול לכאורה של שר הביטחון אהוד ברק בסינגפור, וענה: "אינני יכול לחלוק עימכם שום מידע על הנסיון להתנקשות".

נשיא קפריסין השיב לשאלה אם המנהיגים דנו בהגנת הקידוחים מפני התקפות טרור, ואמר: "כפי שנתניהו סירב לענות על השאלה לגבי ברק, כך גם אני אומר שהחלפנו דיעות על אבטחת הקידוחים אך אין זה חכם לשתף אתכם".

נתניהו נוחת בקפריסין, הבוקר (צילום: לשכת רה"מ)
נתניהו נוחת בקפריסין, הבוקר | צילום: לשכת רה"מ



נתניהו נשאל על ידי כתב מקומי האם נכונים הפרסומים בתקשורת שישראל מבקשת לעשות שימוש בבסיס צבאי בקפריסין והשיב כי "ישראל מעוניינת בשיתוף פעולה בדרכי שלום".

בעקבות הדיווחים האחרונים על הקפאת "כיפת ברזל" שיצאו מפי גורמים במערכת הביטחון אשר רועמים על הכוונה לקצץ בתוספת לביטחון, הבהיר היום נתניהו כי "כיפת ברזל" לא תיפגע: "לא תהיה שום עצירה ושם האטה בפרויקט 'כיפת ברזל'. אני קובע את סדר העדיפויות ולא יהיה שום קיצוץ ושום האטה בפרויקט".

במקביל להסכם, שבה טורקיה והזהירה כי לא תאפשר לחברות זרות לבצע קידוחי נפט וגז ותנקוט נגדה צעדים: "לא נאפשר ניצול נכסים במזרח התיכון וננקוט בכל הצעדים האפשריים כדי להגן על הזכויות בשטחים. אנו מוחים על הצעד החד צדדי של יוון הקפריסאית שמהווה פרובוקציה חרף כל האזהרות הקודמות", אמר שר החוץ של טורקיה דאבוטולו.

גם ראש ממשלת טורקיה ארדואן, חזר ואיים מספר פעמים על קפריסין בחודשים האחרונים בנושא הקידוחים שהאי השכן מתכוון לבצע בעזרת חברת נובל אנרג'י. ארדואן כינה את המהלך "טירוף". שר האנרגיה הטורקי, טאנר יילדיז, אמר בעבר כי הקידוחים של ישראל וקפריסין במזרח הים התיכון אינם חוקיים, וכי ההכנסות מקידוחי הגז הטבעי בים התיכון צריכות להתחלק בין כל המדינות הנמצאות בסביבה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק