אהוד אולמרט ראש ממשלת ישראל בבריטניה (צילום: חדשות 2)
"אבו מאזן אמר את הדברים גם במו"מ". אולמר | צילום: חדשות 2

שרי הממשלה בחרו היום להתייחס בזלזול לדבריו של יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן בראיון שהעניק בסוף השבוע ל"אולפן שישי", ולפיהם הוא מוותר על זכות השיבה, שנחשבה למכשול מרכזי במשא ומתן עם הפלסטינים. ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בחר הערב לשגר הבהרה לדברים - וטען כי גם הוא שמע התבטאויות דומות בתוכנן בחדר חדרים, במסגרת המשא ומתן שניהל בעת כהונתו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

אולמרט שיגר הערב מסר ארוך ומפורט ובו בחר לתקוף את ממשלת נתניהו על שבחרה לדבריו להקפיא את המשא ומתן ולשכנע את הציבור ש"אין פרטנר". "הדברים שאמר נשיא הרשות הפלשתינית, ד"ר מחמוד עבאס בראיון, זהים בתכנם לדברים שנאמרו בתוך חדרי המשא ומתן והם ידועים לאלו שלקחו חלק במגעים שנוהלו אז, כמו גם לראשי הממשלה הנוכחית בישראל, שאליהם הועבר המידע", נכתב בהודעת ראש הממשלה לשעבר.

"במסגרת המגעים המדיניים הממושכים שהתקיימו בין נשיא הרשות הפלסטינית וראש הממשלה דאז אולמרט, בשנים 2006-2009, נדון הסדר שלום כולל ומקיף בין ישראל לרשות הפלסטינית", נטען בהודעה, "במהלכו הוסכם כי שאלת הפליטים תיפתר במסגרת יוזמת השלום הערבית וכי אין בכוונת הפלסטינים לפעול לשינוי אופייה של מדינת ישראל ע"י חזרה של פליטים לישראל תוך מימוש זכות השיבה".

"למען הסר ספק, דובר אך לא סוכם, על בדיקה שתיערך על בסיס הומניטארי לגבי אלפים בודדים של פליטים", הובהר בהודעה, "אם יבקשו לשוב לתחומי ישראל - וגם זאת במשך תקופת זמן מוגבלת".

אחרי פירוט מהלך המשא ומתן פנה אולמרט לתקוף ישירות את ממשלת נתניהו, על רקע הקיפאון המדיני בשנים האחרונות. "לצערנו, מאז חילופי השלטון בישראל הוקפא המו"מ עם הפלסטינים, ונעשה ניסיון להוכיח לציבור בישראל כי "אין פרטנר" בצד הפלסטיני", נמסר בהודעה, "במקום זאת, נעשו על ידי הממשלה בישראל שורת צעדים שיש בהם לחזק את החמאס ולהחליש את הרשות הפלסטינית ברשות מחמוד עבאס - רשות שדוגלת באי אלימות ובמשא ומתן לשלום".

בהמשך ההודעה החריף אולמרט עוד יותר את הטון: "מדיניות זו כלפי הפרטנר היחיד האפשרי לשלום בינינו ובין הפלסטינים איננה אחראית ויש בה כדי לפגוע באינטרסים החיוניים ביותר של מדינת ישראל. הראיונות שהעניק הנשיא הפלסטיני בימים האחרונים יש בהם כדי להוכיח לציבור בישראל שיש עם מי לדבר ויש על מה לדבר במטרה לפתור את סכסוך הדמים בין העמים הנמשך זמן רב מדי", הוא סיים בטון נחרץ.

אבו מאזן בראיון לחדשות 2 (צילום: חדשות 2)
אבו מאזן בראיון לחדשות 2 | צילום: חדשות 2

שר החינוך גדעון סער מן הליכוד שיגר תגובה מהירה לדברים ותקף את אולמרט. "התקפתו של אהוד אולמרט על ראש הממשלה, בנימין נתניהו, היא שערורייתית וחמורה במיוחד", טען סער, "למר אולמרט לא הייתה אפילו מילת ביקורת אחת כלפי הרשות הפלסטינית, שבמשך קרוב לארבע שנים נמנעת במתכוון ממשא ומתן עם ממשלת ישראל הנבחרת ומציבה תנאי מוקדם אחרי תנאי מוקדם לשיחות. והוא מטיל את האשמה דווקא על ממשלת ישראל הנבחרת".

עוד טען שר החינוך בתגובתו כי "אבו- מאזן הבהיר בריאיון לערוץ 2 שההצעות מרחיקות הלכת שהציע לו אולמרט לנסיגה על בסיס קווי 67' וחלוקת ירושלים הינם מבחינתו רק בסיס וקו התחלה להמשך השיחות. אולמרט גם סיבך את ישראל כראש ממשלה וגם משמש עכשיו כסניגור של הרשות הפלסטינית וקטגור של ממשלת ישראל הנבחרת".

גם חברו של סער למפלגה, חבר הכנסת דני דנון, גינה את דברי אולמרט בחריפות: "המתלבט הנצחי לא זכאי למתוח ביקורת", מסר דנון, "לזכותו של אולמרט קרדיט של מלחמה מיותרת, והפרת אמונים. אם אולמרט רוצה לשמור על ביטחון ישראל, עליו להישאר מחוץ למערכת הפוליטית ולא לגרום נזק נוסף. דנון הוסיף כי "הבחירה לתקוף את רה"מ שבתקופת כהונתו מדינת ישראל נהנתה מהביטחון הגדול ביותר בעשרות השנים האחרונות, מעידה על נואשות לקבל כותרות".

מן הליכוד נשלחה גם תגובה רשמית לדברים: "אולמרט היה זה שהעלה את חמאס לשלטון בזמן כהונתו", כתבו שם, "אולמרט הוא זה שהבטיח שההתנתקות תביא בטחון לתושבי הדרום. מרגע שאולמרט עזב את תפקידו, בטחונה של ישראל רק הלך והשתפר".