אחרי זיג-זג שנמשך חודשים ארוכים, ישראל הודיעה הערב רשמית על הסכמה להקפאת הבנייה בשטחים לעשרה חודשים, מתוך כוונה לחזק את אבו מאזן, לפני ההסכם עם חמאס. בהודעה רשמית שמסר ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים שקיים בלשכתו בירושלים, הכריז נתניהו על הקפאת הבנייה לתקופה של עשרה חודשים.
"אני מקווה שבעולם הערבי ינצלו את ההזמנות הזאת. הבהרתי פעמים רבות שברצוני לפעול בנחישות עם העולם האמריקני כדי להשיג הסכם שלום יציב למדינת ישראל", הוסיף נתניהו. "מיום שנכנסתי לתפקידי קראתי שובו ושוב לחדש את המו"מ המדיני. אמרתי שאגיע לכל מקום בעולם כדי לדבר על שלום. בנאומי בבר אילן אמרתי שהבעיה המרכזית היא לא אם אנחנו נסכים למדינה פלסטינית - אלא האם הפלסטינים יכירו במדינה היהודית".
"הצעד הזה מתבקש", הסביר ראש הממשלה. "הבטחתי בעבר לאפשר ל-300 אלף אחינו, תושבי יהודה ושומרון הישראלים לחיות חיים נורמליים ולכן אנחנו לא נעצור את הבנייה הקיימת למגורים, נמשיך לבנות בתי כנסת, בתי ספר, גני ילדים, ומבנים הכרחיים לחיים נורמליים".
לא יהיו הגבלות בירושלים
לאחר הדברים האלה, סיים נתניהו בטון חיובי ואמר: "אני קורא היום לשכנינו הפלסטינים: זה הזמן לקדם יחד את השלום. הממשלה בישראל עשתה צעד חשוב והציבור בישראל מצפה שתנקטו צעד אמיץ בהתאם. בואו איתנו לעשות יחד שלום".
לאחר מסיבת העיתונאים, התארח אהוד ברק באולפן המהדורה המרכזית. ברק אמר שהצעד להקפאת הבניה משקף לקיחת אחריות ושיקול דעת. שר הביטחון הוסיף, "היינו עסוקים כבר שבעה חודשים במשחק המקדים. חיוני לישראל לעלות על דרך של מו"מ עם הפלסטינים בדרך להסכם ולסיום הסכסוך והשליטה שלנו בעם אחר". ברק סיכם ואמר כי הקפאת הבניה היא צעד חד צדדי של ישראל, ולא חלק מעסקה עם ארה"ב.
בארה"ב הביעו סיפוק מהודעתו של ראש הממשלה. מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון אמרה, כי "בעזרת אמון במשא ומתן, הצדדים יכולים להסכים על תוצאה שתביא לסיום הסכסוך בדרך שתפשר בין שאיפת הפלסטינים לעצמאות לבין המטרה הישראלית לקיים מדינה יהודית בטוחה".
שרי ש"ס נעדרו מישיבת הקבינט
במהלך ישיבת הקבינט שקדמה לנאום, אמר שר הביטחון אהוד ברק, כי "הקפאת הבנייה ביש"ע היא צעד של לקיחת אחריות, מנהיגות ושיקול דעת. מטרתה להשאיר חלון פתוח לחידוש המו"מ עם הפלסטינים. ישראל היא חזקה ומרתיעה, אך הזמן לא פועל בהכרח לטובתנו, וחיוני לנוע אל פתרון שתי מדינות לשני עמים. כל החלופות האחרות - גרועות יותר".
בסופו של דבר, ראש הממשלה נתניהו מצליח להעביר את ההחלטה ברוב גדול בקבינט: 11 שרים תומכים בהם השר אביגדור ליברמן.
שרי ש"ס אלי ישי ואריאל אטיאס נעדרו מישיבת הקבינט. השר ישי אמר: "לא נוכל להסכים להקפאת בנייה ולו של יום אחד. מהלך זה לא ייחזק אף אחד, אלא ייצור מצג של חולשה".
במסגרת ההקפאה צפויה הממשלה להודיע ריסון היקפי הבנייה, ובכך שלא יהיו מגבלות על הבנייה במזרח ירושלים. המהלך מתואם עם ארה"ב ובישראל ובאמריקה מקווים שהוא יפעיל לחץ על אבו לחדש את המשא ומתן לשלום.
קישורים נוספים:







חדשות







= תגובה ללא תוכן
= תגובה עם תוכן


אתר זה פועל כחוק ברישיון














