פחות משבוע לפני שהוא מגיע לביקור היסטורי בישראל, העניק נשיא ארצות הברית ברק אובמה ריאיון בלעדי ליונית לוי בו הוא מדבר בהרחבה על תכנית הגרעין האירנית, המו"מ המדיני, ג'ונתן פולארד וגם על יחסיו עם ראש הממשלה נתניהו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הבהרתי בנחרצות רבה את עמדתי בעניין התחמשותה של אירן בנשק גרעיני", אומר אובמה. "זה קו אדום מבחינתנו. זה משהו שלא יהיה מסוכן רק לישראל אלא לעולם כולו. אמרתי גם שיש חלון, פרק זמן שאינו אינסופי, שבו אפשר לפתור את זה בדרכים דיפלומטיות. החלון מבוסס על המידע שיש לנו לגבי פרק הזמן שייקח לאירן לייצר נשק גרעיני, לפי הטכנולוגיה שהיא כבר השיגה. כרגע אנחנו חושבים שאירן זקוקה בערך לשנה ויותר כדי לייצר נשק גרעיני, אבל אנחנו כמובן לא רוצים להגיע קרוב מדי לנקודה הזאת".

אובמה הבהיר: "נמשיך לפעול ברמה הבינלאומית עם אירן, מתוך הבנה שכבר הטלנו את הסנקציות הקשות ביותר שהוטלו מעולם. אירן עדיין לא הגיעה לנקודה שבה החליטו החלטה עקרונית לשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית ולציית להחלטות האו"ם, אבל אני חושב שהם מכירים בעובדה שיש מחיר כבד למסלול שהם ממשיכים ללכת בו. כשאיוועץ עם ביבי בנושא הזה, כפי שעשיתי בשנים האחרונות, המסר שאעביר לו יהיה כשהיה: אם נוכל לפתור את זה בדרכים דיפלומטיות, זה פתרון עדיף, אבל אם לא - אני עדיין שומר את כל האופציות על השולחן".

"נוודא שלאירן לא יהיה נשק גרעיני"

"מחיר כבד למסלול הגרעיני". אחמדינג'אד (צילום: רויטרס)
"מחיר כבד למסלול הגרעיני". אחמדינג'אד | צילום: רויטרס

"כשאני אומר שכל האופציות מונחות על השולחן, פירושו שכל האופציות על השולחן. לארצות הברית יש יכולות נרחבות, והמטרה שלנו היא לוודא שלאירן לא יהיה נשק גרעיני שעלול לסכן את ישראל או להצית מרוץ חימוש באזור. זה יהיה מסוכן מאוד, בתקופה שבה ממילא מתרחשים דברים רבים באזור". אובמה הדגיש כי "הייתה לי הזדמנות לעבוד ברציפות עם ממשלת ישראל והייתה לנו האפשרות לגבש בין שתי המדינות את היחסים הצבאיים והמודיעיניים ההדוקים ביותר שהיו מעולם".

לאורך כהונתו הראשונה של אובמה, נשמעו בישראל קולות שטענו כי הנשיא האמריקני לא אוהד את ישראל כמו קודמיו. אובמה התייחס לדברים ואמר כי "בהחלט היו זמנים שבהם היו לי חילוקי דעות עם כמה ישראלים ועם אישים פרו ישראלים כאן בארה"ב, בשאלה מה הדרך הטובה ביותר לשמוע על ישראל כמדינה דמוקרטית ויהודית בשכונה קשה מאוד ובתקופה קשה מאוד".

"דעתי הייתה תמיד שמציאת פתרון לסוגיה הפלסטינית טובה לביטחונה של ישראל. הדרך איננה ויתורים חד-צדדיים, אלא ששני הצדדים יישבו יחד ויכירו בכך שהעתיד של כל אחד מהם כרוך לבלי הפרד בעתיד של האחר, ושישראל תהיה בטוחה יותר ומשגשגת יותר אם הסוגיה תיפתר. אני חושב שהנשיא עבאס וראש הממשלה פיאד הביעו באופן עקבי מחויבות לדרך לא אלימה, להכרה בישראל. הם עשו עבודה מצוינת ואנחנו צריכים לתמוך בה בכך שנשמור על הביטחון בגדה המערבית".

"להכיר באינטרס של הצד שכנגד"

התכנית קרסה יחד עם המו"מ. נתניהו ואבו מא (צילום: רויטרס)
"על הצדדים לשבת ולדון". נתניהו ואבו מאזן | צילום: רויטרס

"מה שאני אומר, גם לביבי וגם לאבו מאזן הוא - הפתרון היחיד הוא שכל צד יכיר באינטרסים הלגיטימיים של הצד שכנגד. לאבו מאזן אני אומר שהניסיון לפנות, למשל, באופן חד צדדי לאו"ם ולעקוף את ישראל, לא יצליח. לביבי אני אומר שצריך להיות לו אינטרס לחזק את המנהיגות המתונה ברשות הפלסטינית, ולוודא, למשל, שסוגיות כמו ההתנחלויות ייבחנו מזווית הראייה של: האם הן מקשות או מקלות על המתונים בקרב הפלסטינים להתיישב ליד שולחן הדיונים".

על יחסיו עם ראש הממשלה נתניהו, שתוארו בתקשורת כמתוחים, אומר אובמה כי "האמת היא שהיו לי יותר פגישות עם ביבי משהיו לי עם כל מנהיג אחר בעולם, ויש לנו יחסי עבודה מצוינים. הוא מביע באוזניי בצורה ישירה מאוד את השקפותיו על סוגיות שונות, וגם אני מבטא בצורה ישירה את השקפותיי באוזניו. אני חושב שנכון שזאת תקופה מיוחדת מאוד, שבה מכהן בארצות הברית מה שאפשר לכנות ממשל מרכז-שמאל, ואילו בישראל מכהנת ממשלה שמרנית יותר. בעבר המצב היה שונה".

"בימי ממשל קלינטון רבין היה ראש הממשלה בישראל. ומשום כך יש קצת יותר לחצים, לא בהכרח ביני לבין ראש הממשלה, אבל לפעמים - בין הממשלות שלנו מבחינת נקודת ההשקפה שלנו על הטיפול בסוגיות מסוימות. אבל אנחנו תמיד מגיעים לפתרון, והשורה התחתונה היא תמיד שבראש ובראשונה יש לדאוג לביטחונה של ישראל, שבראש סדר הקדימויות נמצאת תמיכתה של ארצות הברית באזרחי ישראל. התמיכה הזאת איתנה כמו תמיד, והיא לא תלויה במי הנשיא בארה"ב ומי ראש הממשלה בישראל".

"אינני מתכוון לשחרר את פולארד מיד"

ג'ונתן פולארד, ארכיון (צילום: AP)
"יש אפשרות שבסופו של דבר ישוחרר". פולארד | צילום: AP

לקראת בואו של אובמה ארצה חתמו רבבות ישראלי על עצומה לשחרור המרגל ג'ונתן פולארד, הכלוא בארה"ב כבר 28 שנים. בריאיון מדגיש אובמה כי "מדובר באדם שביצע עבירה חמורה מאוד פה והוא מרצה את עונשו. מערכת המשפט בארה"ב מאפשרת לשקול את קיצור המאסר מדי פעם, ויש אפשרות שבסופו של דבר הוא ישוחרר. תפקידי כנשיא במערכת הזאת היא לנסות לוודא שאפעל לפי הכללים והחוקים המקובלים בהליך החוקי הזה. אני אינני מתכוון לשחרר את ג'ונתן פולארד מיד, אבל אני אוודא שהוא - כמו כל אמריקני שנגזר עליו עונש מאסר - יזכה לבחינה מחודשת של העונש שנגזר עליו, ייהנה מאותן זכויות שכל אדם אחר נהנה מהן".

"אני מודע היטב לרגשות שהמקרה הזה מעורר. אחד ממקורות החוסן של אזרחי ישראל הוא הדאגה לבני עמך באשר הם. אני מודע לזה ואני מזדהה עם זה. אני חושב שכולם צריכים להבין שבתור הנשיא המחויבות הראשונה שלי היא לנהוג על פי החוק פה, בארה"ב, ולוודא שיישמו אותו בצורה עקבית. יש אנשים רבים שמרצים עונש מאסר בארצות הברית כי ביצעו עברות, וגם הם היו שמחים להשתחרר מוקדם יותר. ותפקידי הוא לוודא שכל אדם יזכה ליחס הוגן ושווה".

"מצפה לביקור בכיליון עיניים"

יונית לוי, ברק אובמה (צילום: Official White House Photo by Pete Souza)
פגישה בבית הלבן. אובמה ויונית | צילום: Official White House Photo by Pete Souza

הנשיא אובמה דיבר על הציפיות שלו לקראת הביקור בישראל: "מה שאני מנסה לעשות הוא לדבר ישירות לעם הישראלי ולומר להם שבמהלך כל הקריירה שלי הערצתי לא רק את ההיסטוריה של ישראל, לא רק את ערכי היסוד שלה, לא רק את ההצלחה יוצאת הדופן של הכלכלה שלה, אלא גם את הזכות הבסיסית של ישראל להיות בטוחה כמולדת לעם היהודי ואת הקשר שלו לאדמה. וזה משהו שאני מרגיש בעמקי לבי, ואני מאמין שרוב האמריקנים שותפים לו".

"אני חושב שהביקור הזה מאפשר לי להתחבר שוב אל העם הישראלי ואין לזה תחליף. הקשרים בין הארצות איתנים כל כך. יש לנו לא רק ערכים משותפים, אלא גם משפחות, וגם עסקים משותפים. מבחינתי, יש לי האפשרות לדבר ישירות אל העם הישראלי, ולדבר על המחויבות שלנו, האיתנה כסלע, לישראל, וגם לדבר על חזון משותף לעתיד שליו ומשגשג יותר בתקופה שמתחוללות בה תהפוכות גדולות באזור. זאת הזדמנות נהדרת בשבילי, ואני מצפה לזה בכיליון עיניים".

"יש לי פנטזיה להתחפש ולהסתובב בתל אביב"

"להדביק שפם וללכת לבר" (צילום: חדשות 2)
"להדביק שפם וללכת לבר" | צילום: חדשות 2

בסיום הריאיון, באווירה נינוחה יותר, סיפר אובמה מה היה רוצה לעשות בביקורו בישראל ולא יוכל מכיוון שהוא נשיא. "הייתי שמח לשבת בבית קפה ולהסתלבט קצת. בביקור האחרון שלי בישראל כסנאטור עדיין יכולתי להסתובב בעיר העתיקה בירושלים. כשאתה נשיא זה הרבה יותר מסובך לעשות את זה. אחד הדברים שקשים לי בתור נשיא הוא המגע הספונטני עם אנשים כשאתה נכנס למסעדה, או הולך לחוף הים, או פוגש אנשים יום יום וקולט מה הם מרגישים ומה הם חושבים על העולם, על החיים".

"לכן, לפעמים יש לי פנטזיה כזאת, להתחפש, להדביק שפם מזויף ולהסתובב ברחובות תל אביב. ללכת לבר ולדבר עם מישהו, או ללכת לאוניברסיטה ולהיפגש עם סטודנטים בסביבה לא רשמית כל כך. אני אנסה למצוא כמה שיותר הזדמנויות ליצור מגע בלתי אמצעי עם אזרחי ישראל. זה הדבר הכי קשה בתפקיד הנשיא - אי אפשר פשוט לחמוק החוצה וליצור מגע עם אנשים, בלי שיהיו סביבך חבר'ה עם תת-מקלע".

אובמה בישראל - הסיקור המלא:

גלעד שליט קרא לשחרורו של פולארד

במיוחד לכבוד ביקור אובמה: כיפת ברזל תוצב בנתב"ג?

"החלום שלי - שג'ונתן יהיה בבית בליל הסדר"

דגלים ומנקים: י-ם נערכת לאובמה

"הרגיעו את השטח לקראת ביקור אובמה"

בגלל ביקור אובמה: נדחה דיון ב-E1

לקראת אובמה: בעזה מבטיחים הסלמה

הפקקים באים: היכונו לביקור אובמה

15,000 שוטרים יאבטחו את אובמה

פשקווילים לאובמה: "שיציל אותנו מהציונים"

לראשונה: הנשיא אובמה יבקר בישראל