מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: רויטרס, חדשות)
מועצת הביטחון של האו"ם | צילום: רויטרס, חדשות

תחת הכותרת "ההתנחלויות כמכשול לשלום ולפתרון שתי המדינות", התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם לדיון מיוחד, אליו הוזמנו גם נציגים של הארגונים "שלום עכשיו" ו"בצלם". הדיון כונס בעקבות פניה של המשלחת הפלסטינית לאו"ם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

ראש ארגון "בצלם" בישראל, חגי אלעד, הציג בתחילת דבריו סרטונים בהם נראים חיילי צה"ל כשהם משפילים פלסטינים בחברון ושל הריסת בתי פלסטינים."ב-49 השנים אחרונות חוסר הצדק בשטחים הכבושים הפך לחלק מהסדר הבינלאומי, אני מבקש מכם לפעול", אמר אלעד. "שום דבר פחות מהחלטה בינלאומית יביא לכך שהכיבוש לא יימשך עוד יובל".

"הכיבוש הוא כיבוש מקצועי - צריך לקרוא לזה הגנה משפטית לאלימות של המדינה", אמר אלעד בהתייחסות למערכת המשפט הישראלית. "הכיבוש הוא כסות חוקית לאלימות מאורגנת של המדינה. משנת 2000 אלפי פלסטינים איבדו את בתיהם. לישראל עו"ד ושופטים וזהו כיבוש מאוד מקצועי. עבדנו למקצע את הכיבוש, אך לא צריך להיות עו"ד כדי לזהות חוסר צדק".

"למועצת הבטחון של האו"ם יש אחריות מוסרית לשלוח מסר לעולם - ישראל לא יכולה להפעיל כיבוש על עם אחר ולקרוא לעצמה דמוקרטיה", סיכם אלעד. "בצלם עובדת לתעד הפרת זכויות אדם בנושאים אלו, אנחנו לא בעד תוצאה מסוימת, אנחנו לוחמים למען זכויות אדם ומשימתנו תמשיך כל עוד הכיבוש נמשך. לאחר שנים רבות חייבים להסיק מסקנות - ערכים לא מספיקים. ישראל לא תפסיק ותתעורר כי היא אכזרית במדיניותה. אני מרגיש צורך לשאול כמה בתים צריך להרוס לפני שיבינו כי מילים ללא פעולות לא עושות דבר מלבד לסמן לישראל כי היא יכולה להמשיך?"

שגריר ישראל באו"ם דני דנון תקף בחריפות את הארגונים הישראליים ואמר כי זה חבל שארגונים ישראלים הצטרפו לטרור המדיני שמנסים הפלסטינים להפעיל באו"ם. "יומיים אחרי שמתנגדי ישראל באו"ם העבירו החלטה שמטרתה לנתק את הקשר ההיסטורי של העם היהודי עם ירושלים, בחרו ארגונים ישראלים להשמיץ ולהפיץ שקרים נגדנו באירוע שאורגן ותוזמן על ידי המשלחת הפלסטינית", אמר דנון.

"מתרחקים מפתרון שתי המדינות"

ארגון "שלום עכשיו" לא שלח נציגים מישראל לדיון והסתפק בשליחת נציגת ארגון "ידידי שלום עכשיו בארה"ב". "אנו רואים היום בישראל מהלך מרושע נגד ארגונים למען זכויות האזרח ועמותות ללא מטרות רווח בישראל, ארגונים כמו שלום עכשיו שפועלים למען השלום ונגד ההתנחלויות", אמרה הנציגה. "המדיניות הישראלית יוצרת מצב מסוכן שבו שתי אוכלוסיות חיות בתנאים לא שווים, בהם אחת האוכלוסיות - הפלסטינית, חיה תחת משטר צבאי שנועד להגן על האוכלוסיה היהודית".

"ממשלת ישראל פיתחה מדיניות של הרחבת ההתנחלויות", הוסיפה. "השקעות באיזורים תעשייתיים, ארכיאולוגיה בגדה ובמזרח ירושלים, תעלות וכבישים קושרים את המקומות יחדיו לתוך ישראל. המדיניות הנוכחית של הרחבת ההתנחלויות תקשה מאוד על מציאת פתרון של שלום בסופו של דבר. ההשקעה בהתנחלויות פוגעת בסיכוי להקמת מדינה פלסטינית - זו המדיניות של הממשל בישראל היום. בכל יום שעובר אנו מתרחקים מפתרון שתי המדינות לשני העמים".

גם שגריר בריטניה באו"ם מת'יו ריקרופט הפנה ביקורת נוקבת כלפי ממשלת ישראל. "הרחבת ההתנחלויות אינן חוקיות על פי החוק הבינלאומי ויש לבלום את ההרחבה של ההתנחלויות, זו פעולה שמעקבת את השלום והקמת מדינה פלסטינית", אמר השגריר. "אנו קוראים לממשל הישראלי להפסיק את הרס הבתים ולהעניק לפלסטינים הזדמנות לחדש את האמון בפתרון לשתי המדינית לשני העמים".

מגנים את הטרור, אך גם את ההתנחלויות

שגריר ארה"ב באו"ם הבהיר כי ארצו כבר אמרה בעבר שישראל חייבת להחליט בין שימור פתרון שתי המדינות לבין מפעל ההתנחלויות, אך ציין כי הטרור עמו נאלצת להתמודד ישראל אינו מקובל. "ישנה דחיפות לפעול לכיוון מציאות של שתי מדינות. לרוע המזל, ראינו את ההפך", אמר השגריר. "ראינו עלייה בטרור. בשבוע שעבר היה מקרה טרור מזעזע בירושלים. אנחנו מגנים זאת ואת התמיכה בטרור, אין דבר שמצדיק תקיפות כאלו. אלו שמעודדים אלימות וטרור שולחים מסר לקהילה שאינם מחויבים לשלום".

"מתחילת חודש יולי אנו רואים התגברות של ההתנחלויות והרס הבתים הפלסטינים", הוסיף השגריר. "אנו קוראים לשני הצדדים להראות מדיניות ופעולות שיתאימו לפתרון של שתי המדינות. זה יוכל לקרות רק דרך מו"מ בין הצדדים. ניתן לקרב את הפיתרון אך צריך לפעול עכשיו".