אובמה ונתניהו (ארכיון) (צילום: רויטרס)
"המטרה היא נתניהו". ארכיון | צילום: רויטרס

נקודת שיא חדשה נרשמה בסוף השבוע במשבר ביחסים בין ישראל לארה"ב, כשעל פי הדיווחים הממשל האמריקני מנע משר הביטחון יעלון לפגוש בכירים אמריקניים. בעקבות נקודת החיכוך החדשה מעריכים דיפלומטים ישראלים לשעבר, וחוקר ליחסים בין שתי המדינות, כי את היחסים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארה"ב ברק אובמה כבר יהיה קשה עד בלתי אפשרי לשקם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"כל עוד הצמד נתניהו ואובמה מכהנים בתפקידם, אני לא רואה תקנה או שיפור למערכת הבין-אישית ביניהם", קבע בראיון לחדשות 2 Online אלון פנקס, לשעבר קונסול ישראל בניו יורק. "האמריקאים לא יכולים ללכת על הראש של נתניהו. הוא ראש הממשלה הנבחר ולא תצמח להם שום תועלת בהבכתו. למרות זאת, אין פה זובור שנעשה על ידי האמריקאים רק לשר הביטחון. המטרה בהעמקה האחרונה במשבר היא נתניהו. נוזפים ביעלון או מבקרים את בנט וארדן - אך בסוף המטרה היא נתניהו. הוא מבחינתם הבעיה ומדובר בסימן לא טוב".

בשיחה עימו תיאר פנקס כי לטעמו, המשבר האחרון הוא לבנה נוספת בחומה ההולכת ונבנית בין וושינגטון וירושלים. "שר הביטחון הרוויח את הזובור ביושר באמצעות הפרשנות שהוא נותן למהלכים של האמריקנים משל הוא היה פרשן בטלוויזיה, אך עם זאת הוא רק הקורבן במקרה הזה", הסביר. "יש פה קפיצת מדרגה בעימות. מדובר במשבר שיתכן שיישכח בעוד שבוע או חודש, אבל זה מתווסף לשורה של תקלות".

הקונסול לשעבר פנקס בטוח שאין כלל יחסי אמון בין שני המנהיגים: "אני משוכנע שהאמינות של הממשל האמריקאי בנתניהו היא אפסית", אמר. "בסוף תיווצר מסה קריטית של דם רע שתחלחל גם לדרגים האופרטיביים. אם נניח שהילרי קלינטון תיבחר לנשיאות ארה"ב בתום הקדנציה של אובמה, ואם נתניהו ימשיך גם הוא לכהן כראש ממשלה, אני מעריך שיהיה שיפור קוסמטי ראשוני, אך העניינים ישובו לדפוס שראינו בשלוש השנים האחרונות".

נתניהו, יעלון וגנץ (צילום: יונתן סינדל ,פלאש 90)
"יעלון מתנהג כמו פרשן". ארכיון | צילום: יונתן סינדל ,פלאש 90

"כשהיחסים מקולקלים יש השלכות רחבות"

מייקל אורן, שגריר ישראל לארה"ב עד לאחרונה, טען כי "כל ההתעסקות של התקשורת בפן האישי של היחסים הוא חוטא לעיקר. העיקר הוא איך לנהל נכון ברמה האסטרטגית את היחסים בין ישראל לארצות הברית". לדבריו, "מרוב שמתרכזים בעצים בעצם לא רואים את היער - העיקר הוא שיש לנו פה עסק עם ממשל מאוד אידיאלוגי עם השקפת עולם שונה ממה שהיכרנו בעבר. צריך להכיר בזה ולפעול בהתאם".

אורן הדגיש כי "עם כל השונות הזאת חייבים לזכור את שותפות האינטרסים של שתי האומות הללו - אני חושב שאין בעיה להעביר מסרים אינטימיים לממשלת ישראל וגם להיפך. מדובר ביחסים מאוד הדוקים שהם מעבר למערכת יחסים אישית כזו או אחרת. כיהנתי בוושינגטון בימים של מחלוקות חריפות יותר ואף פעם לא הייתה בעיה להעביר מסרים".

"מביך לחזור על הדברים" (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
"נוספים ביעלון, אך המטרה היא נתניהו" | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

אורן הציע לחזור לניהול אסטרטגי נכון של היחסים "על מנת לצמצם את המשך גילוי המתחים האישיים - אנחנו מאוד מעריכים את הסיוע האמריקאי עליו אנו מסתמכים אך האינטרסים הישראליים לפעמים לא תואמים את אלו האמריקנים". השגריר לשעבר אורן הוסיף כי גם בעבר היו מתחים חריפים בהרבה בין וושינגטון לירושלים - "היחסים ידעו ימים מצויינים וימים פחות מצויינים, אך מה שנשאר עקבי זה הערכים המשותפים, הקשר העמוק בין העמים והברית האסטרטגית שהיא יותר מורכבת ועמוקה מכל ברית אחרת שקיימת בעולם".

גם שגריר ישראל בארצות הברית לשעבר דני איילון מסכים שבמשבר המחריף טמונה סכנה לאינטרסים הישראליים. "אין ספק שמשהו רע מאוד קורה בקשר בין ירושלים ווושינגטון", אמר איילון בשיחה עם חדשות 2 Online. "כרגע אין השלכות מעשיות כי שיתוף הפעולה הוא טוב מאוד, אך חוסר האמון יכול לחלחל גם לדרגים למטה. מערכת היחסים בין ראשי מדינות היא חלון הראווה של היחסים בין שתי המדינות. כשהיחסים הללו מקולקלים יש לזה השלכות רחבות, וזה עלול לכרסם בדעת הקהל האוהדת של האמריקאים".

כותרות העבר: איילון לדין משמעתי (צילום: חדשות 2)
"ללא התנצלות אין ליחסים תקנה". איילון | צילום: חדשות 2

"סוג של כרטיס צהוב לנתניהו"

איילון מסביר כי לטעמו, רק התנצלות ברורה של ירושלים עשויה להחזיר את מערכת היחסים העכורה למסלול תקין. "ללא התנצלות שאינה רפה של יעלון או אפילו של נתניהו לא יהיה למשבר הזה תקנה", אומר איילון. "זו יוזמה שחייבת להגיע מישראל. אסור להשאיר את הדברים כך, כי מפה הדברים רק יכולים להידרדר. לקדנציה של אובמה אמנם נותרו רק שנתיים, אך השנתיים האלה יכולות להסב נזק גדול מאוד. ההצהרות המגפוניות האלה משני צדי האוקיינוס האטלנטי רק ידרדרו את היחסים".

פרופ' אבי בן צבי, מומחה ליחסי ישראל וארצות הברית מאוניברסיטת חיפה העריך כי מערכת היחסים העכורה בין ירושלים לוושינגטון תמשיך לשרור עד לתום הקדנציה של אחד מהשניים - אובמה או נתניהו. "אני סבור שעד סוף הקדנציה של אובמה או נתניהו לא ניתן לצפות ליותר מתחזוקה של היחסים", אומר בן צבי. "שלהי הקריירה של אובמה היא לא עת ליוזמות חדשות. הסכנה היא במשקעים שיזלגו גם לממשלים הבאים, למשל אם הילרי קלינטון תבחר. בכל מה שקשור לעידן אובמה - אני מעריך שברווז היחסים בינו ובין נתניהו ימשיך לצלוע עד תום הקדנציה".

לגבי המשבר הנוכחי, גם פרופ' בן צבי סבור כי מדובר במתן אזהרה מצדו של אובמה. "זה סוג של כרטיס צהוב, לא משהו מאוד יוצא דופן", הוא אמר. "הפגיעה ביעלון היא הדרך הפשוטה יותר לפגוע בנתניהו. לאובמה לא נוח לצאת לעימות חזיתי עם נתניהו בגלל בחירות אמצע הקדנציה בשבוע הבא. הסכנה היא במסר שמעביר המעשה הזה לדרגים הבירוקרטיים לגבי הרוח שנושבת מוושינגטון".