"לנשיא ולרה"מ יחסים טובים" (צילום: קובי גדעון לע"מ)
פגישה על רקע מתיחות פוליטית. טראמפ ונתני | צילום: קובי גדעון לע"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא היום (שני) בשעות הצהרים לוושינגטון, לקראת פגישתו מחרתיים עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. פגישתם הראשונה של השניים מאז נבחר טראמפ לנשיאות מעוררת סערה פוליטית גדולה בישראל, על רקע דרישת הימין להתנער מרעיון המדינה הפלסטינית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אתמול נערכה ישיבת הקבינט המדיני ביטחוני, בה עלה גם נושא פגישת נתניהו-טראמפ. גורמים המעורים בהתנהלות הישיבה דיווחו כי הדיון בין השרים היה מתון, אך הלחץ מצד שרי הימין על נתניהו לא פסק. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט ושרת המשפטים איילת שקד פתחו את הישיבה כשדרשו מנתניהו לחזור בו מנאום בר אילן. לדבריהם, יש לומר לנשיא אמריקני באופן ברור שלא תקום מדינה פלסטינית.

ראש הממשלה סרב לחזור בו מתמיכתו הפומבית בפתרון שתי המדינות ואמר כי יש לקחת בחשבון את האישיות של טראמפ. לפי הדיווח מהישיבה, יועצו של נתניהו אמר לנוכחים כי טראמפ מעולם לא התחייב בעניין ההתנחלויות ולכן אין ערובה לכך שלא תהיינה מגבלות על הבנייה בשטחים.

נתניהו ובנט (ארכיון) (צילום: חיים הורנשטיין, חדשות)
מתיחות פוליטית בימין. נתניהו ובנט | צילום: חיים הורנשטיין, חדשות

במהלך הישיבה העלו השרים הצעות מדיניות שונות. שר התחבורה ישראל כץ דיבר על בנייה בלתי מוגבלת בירושלים ובהתנחלויות, והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן טען כי יש להחיל את החוק הישראלי במעלה אדומים ובגוש עציון. בשורה התחתונה, מוסרים גורמים מהקבינט, נתניהו לא צפוי לחזור בו מנאום בר אילן ומקורבים לראש הממשלה אומרים כי הוא ממשיך להתנהל כאילו יש תהליך מדיני, אך מציב תנאים שהפלסטינים לעולם לא יסכימו לקבלם.

"הזדמנות היסטורית לישראל"

אתמול התייחס נתניהו עצמו לנסיעה לוושינגטון בישיבת שרי הליכוד ואמר כי "אחרי שמונה שנים של ניווט מורכב גם עכשיו צריך להמשיך להתנהל בחוכמה". נתניהו הבהיר כי "זו פגישה חשובה מאוד גם לביטחון ישראל, גם למעמדה הבינלאומי שהולך ומתחזק וגם לאינטרסים הלאומיים הכוללים שלנו".

למרות המסר של נתניהו, בליכוד ובימין המשיכו הלחצים על נתניהו להציג חזון מדיני אחר שכולל סיפוח או החלת ריבונות. השרה מירי רגב אמרה בתום ישיבת השרים כי "זאת פגישה שהיא הזדמנות היסטורית לישראל. ממשל טראמפ מדבר בזמירות אחרות מאשר בשמונה השנים האחרונות ואומר שההתנחלויות הן לא מכשול לשלום".

שרת המשפטים איילת שקד אמרה אף היא: "למי אתייחס אם לא לטראמפ, למזג האוויר? המפלגה הרפובליקנית הסירה את הקמת מדינה פלסטינית מהמצע שלה. אין סיבה שממשלת ימין ישראלית תאגף אותה משמאל. קוראת לראש הממשלה להתנער מרעיון המדינה הפלסטינית ולהציב אלטרנטיבה אחרת".