יותר משבועיים חלפו מאז שוחררה יוכבד ליפשיץ, בת 85 מניר עוז, מידי החמאס. בעלה, עודד ליפשיץ (83) עדיין נמצא בידי החוטפים והופרד מאשתו מיד לאחר שנלקחו בכוח מביתם בניר עוז. סך הכול 17 ימים שהתה יוכבד במנהרות התת-קרקעיות של חמאס ברצועת עזה יחד עם חטופים נוספים.

 מסיבת העיתונאים של יוכבד ליפשיץ:

 

בבית החולים איכילוב סיפרה יוכבד על התופת שעברה, אך מאז האשפוז התחזקה מבחינה פיזית ושוחררה לחיק משפחתה. בימים אלו היא מוקפת בילדיה ובבני המשפחה המורחבת שמספרים ל-N12 על מצבה מאז האסון שפקד אותם. 

יזהר ליפשיץ, בנה של יוכבד מתאר: "המצב שלה פיזית משתפר מאוד, אבל נפשית היא עדיין בתוך הבונקר עם החטופים. היא לא מאושפזת, היא מטופלת ומתחזקת בבית כשהמשפחה כל הזמן סביבה. היא נמצאת אצלנו, במקום בטוח".  

לדבריו יוכבד מתקשה להשתחרר מהטראומה האיומה שחוותה: "היא לגמרי חיה את הבונקר ואת החטיפה שלה לעזה. כל הזמן היא מספרת לנו מה היה במנהרות. יום יום היא מדברת עם משפחות החטופים שהיו יחד איתה בתוך הבונקרים, מספרת להם סיפורים ומעדכנת עד כמה שהיא יכולה במצבם. זה העיסוק המרכזי שלה לאורך היום: לדבר עם משפחות של חטופים שהיו יחד איתה ולספר להם כל מה שהיא יודעת". 

סיקור מורחב ב-N12:

יוכבד ליפשיץ עם בני משפחתה
"כל הזמן היא מספרת לנו מה היה במנהרות". עם המשפחה לאחר השחרור

"היא מתקשה מאוד לחיות עם הידיעה שבעלה עדיין חטוף בעזה"

אומנם יוכבד הוחזרה לישראל, אבל האיש שהוא בעלה בחמישים השנים האחרונות עדיין מוחזק בידי החמאס, מבלי שהמשפחה יודעת מה עלה בגורלו: "היא מתקשה מאוד לחיות עם הידיעה שבעלה עדיין חטוף בעזה. חוסר אונים מאוד גדול. אימא אומנם השתחררה, אבל היא גילתה מציאות קשה: בית שרוף וקהילה שחוטה לגמרי. הפרידו את אימא ואבא בכוח ברגע שמחבלי חמאס הוציאו אותם מהממ"ד. אבא שלי החזיק את הידית של הממ"ד בכל כוחו, אבל המחבלים ירו לכיוון הדלת ופתחו אותה. זה היה הרגע שבו הם נפרדו". 

 

עודד ליפשיץ
עודד ליפשיץ. בעלה של יוכבד עדיין מוחזק בידי חמאס

למרות שליפשיץ נמצאת במקום בטוח בישראל, היא לא מסוגלת להתנתק מחבריה שעדיין מוחזקים בידי החמאס: "התחושה הכי קשה שלה זה שלא משחררים את החטופים, שלא מבינים כמה זה קשה מה שעובר עליהם", מספר יזהר, "אם החטופים יחזרו, הם עלולים לחזור לא שפויים מתוך התופת הזו ולכן כל יום שעובר הוא קריטי להישרדות הנפשית שלהם. התנאים קשים מאוד ואלו שיחזרו ייחשפו למציאות קשה מאוד. החטופים יגלו שהרבה מבני המשפחה שלהם נרצחו, שהקיבוץ כולו שרוף והקהילה מפורקת. אימא שלי לא מצליחה להבין איך להתמודד עם זה פיזית ונפשית. היא עושה את זה הכי טוב שהיא יכולה אבל היא מרגישה שהמדינה לא שמה בעדיפות ראשונה את נושא החטופים". 

יוכבד ליפשיץ ונורית קופר, שתי החטופות ששוחררו
"כל יום שעובר הוא קריטי לחטופים". יוכבד ליפשיץ ונורית קופר עם שחרורן

"כרגע היא ונורית פחות בקשר צמוד"

יוכבד שוחררה על ידי החמאס במהלך חד-צדדי כחלק מהלוחמה הפסיכולוגית של ארגון הטרור, יחד עם נורית קופר בת ה-79. גם קופר מתרכזת כעת בהחלמה ובאיסוף השברים: "היה קשר קצר בינה לבין נורית כשהן היו יחד, אבל כרגע הן פחות בקשר צמוד וכל חטופה מתחזקת לאט לאט עם המשפחה שלה", מספרים בני המשפחות.  

עם שחרורה שחזרה יוכבד את שעבר עליה: "עברתי תופת. המונים הסתערו על הבתים, הכו אנשים וחלק חטפו. לא היה הבדל בין קשישים לילדים. הכו אותי במקלות והכאיבו לי בצלעות. זה היה כואב ומחריד. כשהגענו לעזה התחלנו ללכת קילומטרים בתוך מנהרות. היינו 25 חטופים במקום אחד ועל כל חמישה מאיתנו החמאס הציב שומר".

יוכבד ליפשיץ בהצהרה לאחר השחרור מידי חמאס (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
"הכו אותי בצלעות". יוכבד ליפשיץ בהצהרה לאחר השחרור | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90