בחיל האוויר בוחנים הליך של קיצור קורס הטיס בשל המחסור האדיר בכוח אדם, כך פרסמנו אמש (ראשון) לראשונה ב"המהדורה המרכזית". מדובר בפיילוט שהואץ בעקבות המשבר המתמשך בחיל בשל חקיקת המהפכה המשפטית.

הכוחות (צילום: דובר צה"ל)
חיל האוויר בוחן קיצור הכשרת טייסים על רק המחסור בכ"א בשל חקיקת המהפכה המשפטית | צילום: דובר צה"ל

בבית הספר לטיסה החלו לאתר פרחי טיס מצטיינים במהלך הקורס ולקצר את משך ההכשרה שלהם כך שיעברו יותר מהר למטוסי קרב מתקדמים. המהלך אומנם החל כבר לפני כמה חודשים, אך קודם לאחרונה על רקע הודעת אלפי אנשי צוות אוויר, ובהם יותר מ-500 טייסים מבצעיים במילואים, שאין בכוונתם להתנדב לשירות.

זירוז ההכשרה נועד לפצות על המחסור בקצינים מנוסים, הן כמדריכים בבית הספר לטיסה והן כטייסים מבצעיים. בחיל האוויר מנסים בשלל דרכים לנסות להתחיל לגשר על הפערים שעלולים להיווצר בעתיד הקרוב והרחוק בעקבות הפסקת ההתנדבות של רבים בחיל, ומבינים שהצורך הולך ונהיה קריטי יותר ויותר.

בשבוע שעבר הודה דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי בריאיון לעודד בן עמי ב"שש עם" שישנה פגיעה במערכים מסוימים בחיל האוויר. "יש עכשיו כשירות למלחמה, אבל יש פגיעה מתוחמת במערכים מסוימים, בחיל אוויר זה יותר מובהק", אמר הגרי. "למשל - בית ספר לטיסה. בית ספר לטיסה זה מקום שמגיעים אליו מילואימניקים בגיל 49-60. הם הולכים להכשיר את פרחי הטייס, ומספר לא מבוטל מהם החליט לא לבוא. האם זה אומר שבית ספר לטיסה לא מתפקד? הוא מתפקד, אבל ככל שיעבור הזמן זה אנשים עם מומחיות גדולה של ידע שיפגעו באיכות הטיסה של טייסים חדשים".

מפקד חיל האוויר האלוף תומר בר שוחח ביום שישי עם כ-60 מילואימניקים מהמערכים השונים בחיל, והדגיש כי "ישנה פגיעה שהולכת ומעמיקה". בעקבות התבטאות זו, נתניהו יזם שיחת ועידה איתו ועם הרמטכ"ל ובמהלך השיחה אמר ראש הממשלה לרמטכ"ל: "זה נראה כמו צבא שיש לו מדינה. התדרוכים פוגעים בהרתעה". הרמטכ"ל השיב לו: "חובתנו להתריע כשהכשירות בסכנה".

מוקדם יותר אתמול פרסמנו כי הרמטכ"ל וראשי השב"כ והמוסד שוקלים לצאת פומבית ולמסור מידע בעצמם לציבור, כחלק מהמאמצים של בכירי מערכת הביטחון לבלום את הפגיעה שהולכת ומחריפה בכשירות הצבא. לאחר מכן ערך נתניהו דיון דחוף עם הרמטכ"ל, שר הביטחון, מפקד חיל האוויר ובכירים במטכ"ל.

המרטכ"ל הרצי הלוי בביקור בבסיס תל נוף (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל הרצי הלוי בביקור בבסיס תל נוף בחודש שעבר | צילום: דובר צה"ל

גורמים שנכחו בפגישה הבהולה תיארו אותה כמתסכלת ואף מייאשת. הנוכחים התרשמו שעמדת נתניהו נותרה בעינה ושרק מהלך דרסטי יוכל להביא לבלימה של הפגיעה בכשירות - וההתלבטות המרכזית כעת היא מתי להניף את הדגל האדום, ואם ואיך נכון לתווך את המצב הזה לציבור הישראלי.

המסר של נתניהו לראשי מערכת הביטחון

עוד פרסמנו בסוף השבוע כי גורם ביטחוני בכיר הזהיר ש"כשירות הצבא, בדגש על חיל האוויר, הפכה לשיקול מרכזי בכל אישור של תוכנית מבצעית, הפגיעה מעמיקה ככל שהזמן עובר". בצמרת צה"ל, השב"כ והמוסד הבהירו כי "ראש הממשלה חייב לבלום את ההידרדרות בכשירות הצבא".

תגובת דובר צה"ל: "קיצור האימון המתקדם של טייסים בחיל האוויר החל לפני כשנה וחצי כפיילוט המיועד לייעל את תהליך הכשרתם. התהליך טרם הושלם ובבחינה של הגורמים הרלוונטיים. נדגיש כי התהליך לא קשור לאירועים האחרונים בחיל".