האם העומס בבתי החולים גרם לתמותה עודפת? מניתוח נתוני המוות מקורונה בישראל בחודשי ספטמבר עד דצמבר עולה כי בחלק מהשבועות ייתכן שהעלייה בתמותה מהנגיף בבתי החולים נבעה בין היתר מהעומס במחלקות. בחודש דצמבר נרשמה עלייה של 25% בתמותה מהצפוי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במחקר משותף של חוקרים ממכון ויצמן, מאוניברסיטת תל אביב ומהטכניון, נבנה מודל מתמטי שלקח בחשבון את סיכויי ההישרדות של החולים ביחס לגילם. כך למשל, בשבוע שבין 16 בדצמבר ל-23 בדצמבר, צפי המתים עמד על כ-65 בני אדם. אלא שבפועל מתו באותו שבוע כ-85 בני אדם. פער משמעותי נוסף נרשם בין 30 בספטמבר ל-7 באוקטובר, אז עמד צפי התמותה על 105 בני אדם, אך בפועל מתו באותו השבוע כ-135 בני אדם.

פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן הסביר בשיחה עם N12 כי "בדקנו את צפי הנפטרים מקורונה בישראל ליממה למול מספר הנפטרים שהיה בפועל. בנינו מודל שבודק גם בזמן שגרה מה הסיכוי של אדם לשרוד בהינתן גיל מסוים והמצב באשפוז. למשל גבר בן 80 שנכנס למחלקה במצב בינוני הוא בעל X סיכוי לשרוד, ובדקנו מה קרה בפועל. במשך מספר שבועות ראינו שהמודל סיפק תחזית טובה, אבל ראינו שבשבועות מסוימים מה שחזינו התברר כנמוך יותר מהתמותה בפועל".

לדבריו של פרופ' סגל, בשבועות האחרונים של חודש דצמבר, התמותה הייתה גבוהה יותר ב-25% מהצפוי. "ככל הנראה מדובר בתוצאה של העומס", הוא העריך, "בזמנים רגילים ראינו את סיכויי השרידות של אנשים לפי גיל ומגזר, ובאותם 6 שבועות של העומס – מספר המתים בפועל היה גבוה מהמתים שחזינו, וכאשר ירד העומס תחזית התמותה הייתה יותר מדויקת".

"תמיד מדברים במונחים של קריסה אבל זה לא דבר בינארי של 0 או 1", הוסיף פרופ' סגל. "ברגע שהעומס מתחיל לעלות יש הליך מדורג שבו הוא מתחיל להשפיע. רופאים בכל מחלקות הקורונה מספרים זאת בקולם, ואנו רואים את זה בניתוח של הנתונים".

תחזית אחרת של מכון ויצמן שפורסמה אתמול במהדורה המרכזית נוגעת לכך שגם כאשר נסיים את הסגר, צפויים להימצא בישראל בין 7000 ל-8000 חיוביים לנגיף מדי יום. הסיבה לכך היא התפשטות המוטציה הבריטית, שעל פי הערכת משרד הבריאות נמצאת אצל אחד מכל חמישה חיוביים.

פרופסור ערן סגל (צילום: החדשות12)
"תמיד מדברים במונחים של קריסה אבל זה לא דבר בינארי". פרופ' סגל | צילום: החדשות12

פרופ' סגל סיכם כי "שני תהליכים מתרחשים במקביל: הסגר מוריד את התחלואה, אבל אם בעבר סגר הוריד את מקדם ההדבקה ל-0.9, עכשיו יש ממוצע משוקלל עם הזן הבריטי שמדבק בכ-50% יותר, ולכן מחזיר את מקדם ההדבקה ל-1.25. אם יוחלט להאריך את הסגר ב-11 יום עד לסוף ינואר, אני מאמין שבימים הקרובים מקדם ההדבקה R יגיע ל-1, ולכן מספר המאומתים ביממה ימשיך לעמוד על בין 7000 ל-8000 איש".