לקוחות של משרדנו, משפחתה של חולה במצב בריאותי קשה ביותר, הצליחו לאחר מאמצים רבים למצוא מטפלת ראויה - אך בקשתם לוויזה הומניטרית נפסלה על הסף, עקב אי-עמידה בתנאי חוק הכניסה לישראל. ערר שהגשנו בתיק, אשר התקבל בגלל התיקון לחוק להעסקה חריגה של מטפל זר - מהווה דוגמה טובה מדוע שווה לעיתים להיאבק משפטית על זכויותיכם.

לאחרונה משרדנו הגיש בקשה לבית הדין לעררים בירושלים, המבוסס על התיקון לחוק שעתיד היה להיכנס לתוקף. התיקון לחוק התיר העסקה חריגה גם כאשר הבקשה הראשונה נדחתה, וגם כאשר לא הייתה העסקה חוקית קודם לכן בין המטופל למטפל. מדובר בשינוי מהותי, אשר נובע בעיקר ממחסור גדול בעובדים זרים סיעודיים בישראל. המטופלים ומשפחותיהם יכולים כעת לבחון קודם כל את איכות הטיפול ולוודא כי המטפל הוא לרוחם, לפני שמבקשים בעבורו ויזה מטעמים הומניטריים.

לפנייה ישירה אל משרד עו"ד דקר, פקס, אופיר ושות' לחץ/י כאן

הארכת ויזה עבור מטפל סיעודי מטעמים הומניטריים מיוחדים

ויזה הומניטרית לעובד זר בתחום הסיעוד מיועדת במקרים חריגים של מטופל במצב רפואי קשה במיוחד, שהמשפחה מתקשה למצוא מטפל שיסכים לעבוד עבורו. בתנאים כאלה, ניתן לקבל ויזה מיוחדת זו, גם לאחר תום התקופה המקסימלית לשהות עובד זר בישראל, העומד נכון להיום על 5 שנים ושלושה חודשים.

במקרה שעסקינן, מדובר במטופלת סיעודית במצב רפואי קשה מאוד, שאושפזה בבית החולים מעל שמונה חודשים כשהיא מונשמת ומוזנת באופן מלא על ידי זונדה, מרותקת למיטה וללא יכולת לדבר. המשפחה שיפצה לאחרונה את ביתה, והתקשתה מאוד למצוא מטפל מקומי או זר שיסכים לקחת תיק כבד זה על כתפיו.

מחסור חמור במטפלים זרים בתחום הסיעוד בישראל

עקב המחסור החמור במטפלים סיעודיים בארץ, משבר הקורונה וקשיים בירוקרטיים שמערימה המדינה, קיים ביקוש רב למטפלים וכמות קטנה מדי של היצע מהצד השני. המצב גורם לכך שמטפלים יכולים לדרוש תנאי שכר גבוהים, שמקשים מאוד על המשפחות הנמצאות במצב קשה גם כך, וכן יכולים העובדים לבחור את המטופלים שהם עובדים עימם. כתוצאה מכך, משפחות למטופלים במצב רפואי קשה מתקשות מאוד למצוא מטפל שיסכים לעבוד עימם, כאשר הוא מסוגל בנקל למצוא מטופל נח יותר עבורו.

במקרה שלנו מדובר באישה מבוגרת שסובלת ממחלת ניוון שרירים נדירה. בעלה האוהב ומסור דאג לכל הסידורים הנחוצים והפך את הטיפול באשתו לעבודתו העיקרית.

דחייה על הסף של הבקשה לקבלת אשרת עבודה

אחרי ניסיונות רבים למצוא מטפלים, כשאשתו צריכה להשתחרר מבית החולים וכל יום נוסף שם מסכן אותה, נמצא חיבור בין עובדת סיעודית, אזרחית פיליפינית, בעלת רקע והכשרה רפואיים מתאימים וניסיון טיפולי עשיר לבין אשתו. המטפלת דוברת אנגלית שוטפת וטיפלה ברציפות משך מספר שנים בקשישה עד הגיעה לגיל 100. היא בעלת ניסיון עבודה מתאים וקיבלה את כל התצהירים התומכים בבקשה מעובדת סוציאלית של בית החולים, עובדת סוציאלית של המדינה והצוות הרפואי.

למרות כל זאת, הוועדה ההומניטרית של משרד הפנים דחתה את הבקשה על הסף, עקב אי עמידה בתנאים, מבלי שהיא מתייחסת באופן ראוי לנסיבות החריגות של הבקשה. מדובר בדוגמה לאופן השרירותי שוועדות כגון הוועדה ההומניטרית שוללות בקשות על הסף, ללא התייחסות למצב המצוקה של המשפחה. זאת מכיוון שבקשה שלא עומדת בתנאי הסף של הנוהל נדחית על הסף, ללא דיון או בחינה של עובדות המקרה.

תיקון חוק הכניסה לישראל - הקלה בתנאים הנדרשים למתן ויזת עבודה מטעמים הומניטריים

סיכויי הערר להתקבל התבססו על התיקון לחוק, אשר אכן נכנס לתוקף מספר חודשים לאחר הגשת הערר. ברגע שהחוק תוקן, הבקשה הוחזרה לוועדה ההומניטרית, אשר אישרה את העסקת העובדת הזרה הסיעודית, לשמחתם הרבה של המשפחה.

משפחות רבות, אם בשל חוסר הבנה, חוסר אמונה או מצבן הקשה, מוותרות על הליכים משפטיים במקרים כאלה ומקבלות את רוע הגזרה. בעניין זה שווה לזכור, שבית המשפט מתייחס באופן פרטני לכל בקשה ומצריך את הוועדה לנמק את החלטה, מה שלא תמיד נעשה כראוי מול המשפחות. גם במקרים שהבקשה מנומקת דייה, יש צורך לשכנע את בית המשפט ולכן צריך להביא אסמכתאות והוכחות לצדקת טענותיכם. בכל אופן, בהחלט יש טעם להתייעץ עם עורך דין, על מנת להחליט האם כדאי להגיש ערר ולהיאבק על זכויותיכם.

עורך הדין יהושע פקס (צילום: שירי דקר)
עורך הדין יהושע פקס | צילום: שירי דקר

משרד עו"ד דקר, פקס, אופיר ושות' עוסק בתחום ההגירה לישראל, לאירופה ולארה"ב ובתחום המשפט האזרחי והמסחרי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה ייעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי-נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד דקר, פקס, אופיר ושות' - 053-9377916