לאחר סחבת משפטית שנמשכה כמעט עשור, ניצולי השואה - המכונים "ילדי טהרן" - הגיעו הבוקר לבית המשפט המחוזי בתל-אביב לדיון בתביעתם נגד מדינת ישראל והסוכנות היהודית שתובעים את כספי השילומים שמגיעים להם לטענתם מזה כ-60 שנה. "הם מחכים שנמות כדי שלא יצטרכו לשלם לנו את הכסף", אמר אחד התובעים שהגיע לבית המשפט.

בתום אינספור דיונים, ערעורים וביקורים בבתי המשפט, נפתח הבוקר באופן רשמי הדיון בעניינם, שבסופו יאלץ בית המשפט להכריע סוף סוף אם המדינה השתמשה לאורך שנים לטובתה בכסף שהגיע מגרמניה ויועד לניצולי השואה. סכום התביעה הוא: 18 מיליון שקל.

הדיון החל באולם המשפט הקטן של השופט שמואל ברוך. עקב ריבוי המשתתפים במקום והרעש הועבר הדין לאולם אחר, גדול יותר, שתי קומות מעל. גם בתוכו התקשו "ילדי טהרן", התובעים, לשמור על השקט והיו נסערים מאוד. מדי פעם אחד הנוכחים נעמד על רגליו והטיח ביקורת במדינה ובמערכת. "זה משפט מבויים", צעק אחד מהם.

"אנחנו כבר רוחות מהלכות"

 "אני מרגיש יותר טוב היום משהרגשתי קודם", אומר הבוקר משה שרייבר אחד מ"ילדי טהרן" בדרכו לבית המשפט. "סוף הם לא יוכלו לזרוק אותנו ללא תשובה בעניין. זה נמשך כבר שנים בתקווה שנתייאש או נמות", הוסיף משה. לדבריו, הגיל הממוצע של הניצולים המעורבים בתביעה הוא כבר מעל 80, מה שהופך אותם "לרוחות מהלכות".

כבר שבע שנים מתנהל משפטם של "ילדי טהרן" נגד המדינה. התובעים במשפט הם 216 ניצולים, שהיו בין 1200 היתומים היהודים שעלו ארצה מפולין וגרמניה. ניצולי שואה, שהגיעו לארץ בזמן מלחמת העולם השנייה כשהם חסרי כל, לאחר שנמלטו ממחנות ברוסיה לטהרן, ומשם הובאו ארצה.

"ילדי טהרן" תובעים את מדינת ישראל שהשתמשה בכספי הפיצויים שהעבירה גרמניה, וכספים אלו, שנועדו להגיע לניצולים לא הגיעו אליהם ישירות. כך לטענתם, המדינה התעלמה מהניצולים לאורך שנים והפלתה אותם לרעה.

"כל הממשלות אשמות"

"מסמכים של תכתובות בין בכירי ממשלה לאורך השנים מלמדות כי המדינה התנהלה בניגוד לטובת ניצולי השואה", טוען עו"ד גד וייספלד המייצג את "ילדי טהרן". בנוסף הוא טוען שהמדינה עשתה שימוש זר בכספים, באמצעותם סייעה לחברות ממשלתיות שנמכרו לגופים פרטיים בשנות ה-90, כמו חברת חברת בז"ן.

לדברי עו"ד וייספלד המדינה ניסתה לדחות את קיום המשפט בכל האמצעים האפשריים, אך לאחר ערעורים שהוגשו לבית המשפט המחוזי ולבית המשפט העליון, נקבע כי על המשפט להיפתח וכי יש לדון בנושא ולהקשיב לטענות התובעים.

הניצולים מרגישים בטוחים בדרכם עם פתיחת המשפט. "המניפולציות של עורכי הדין של הממשלה נגמרו", ציין שרייבר. "הם החזיקו בכספינו משנת 1952. אך אי אפשר להאשים את הממשלה העכשווית, יש להאשים את כל הממשלות לאורך השנים". מאז הגשת התביעה בנושא נפטרו כבר 15 מ"ילדי טהרן" ולדבריו, הסחבת תגרום לכך שתובעים נוספים לא יוכלו לזכות בתשלומים המגיעים להם.

"יש תחושה שמנסים לעשות מאיתנו סחטנים, אך הם סחטנים והם סוחטים אותנו עד היום", ביקש משה להדגיש. "אני נעלבתי כשהייתי חייב לפרוש מהאוניברסיטה כי לא יכולתי גם לעבוד וגם ללמוד", הוא מספר בעצב ודורש לקבל את מה שמגיע לו. "אילו הייתי מקבל את הכסף הייתי מקבל תואר. אז לא היה לי כסף לאכול".

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק