סוף עידן ביניש: נשיאת בית המשפט העליון מסיימת היום את תפקידה בתום שש שנות כהונה, ובמקומה ימונה אחר הצהריים השופט אשר גרוניס לתפקיד. בכירי מערכת המשפט הגיעו הבוקר להיפרד מהשופטת דורית ביניש בטקס חגיגי שנערך בבית המשפט העליון בירושלים. את הטקס העברנו בחדשות 2 ובערוץ החדשות. בשעה 16:00 נעביר בשידור חי את טקס מינוי השופט אשר גרוניס לנשיא ביהמ"ש העליון.

בפתיחת הטקס הקריאה ביניש את פסק הדין האחרון שלה, שעסק בעתירה נגד חוק השולל הבטחת הכנסה מבעלי מכוניות. ביניש פיתחה למעשה מפתח לפיו הביטוח הלאומי יעניק הבטחת הכנסה לציבור הנזקק. פרשנים מסבירים שהשופטת בחרה דווקא את פסק הדין הזה כאחרון שלה, מפני שהיא רואה עצמה קודם כל כמגינת הפרט ומגינת האדם החלש בחברה.

בטקס הפרידה משתתפים כל שופטי בית המשפט העליון בעבר ובהווה, ביניהם גם נשיאי בית המשפט העליון בעבר, אהרון ברק ומאיר שמגר. ביניש, אגב, חוגגת היום את יום הולדתה ה-70.

"שימשה דוגמה ומופת ליושר ומקצועיות"

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין פתח את טקס הברכות לנשיאה היוצאת ביניש. "זהו רגע מיוחד ומרגש, כי רבים מאוד שותפים לרגע זה", אמר. "בעודי פרקליט צעיר בפרקליטות המחוז התוודעתי אליה, כשהייתה פרקליטה צעירה. מי שצפה בנשיאה טוענת בפני השופט ראה כי היא טוענת בחסד. היא שימשה דוגמה ומופת ליורשה ולמקצועיות ללא פשרות. היא לחמה בנחישות להגנה על שלטון החוק".

"היא עשתה חיל בשעת מבחן בעיתות משבר ותחת לחצים, היא עשתה חיל גם כאשר הדבר דרש אומץ רב, גם כשהדבר דרש הקרבה אישית", המשיך וינשטיין. "החותם שהותירה אחריה כפרקליטה מלווה את השירות הציבורי וימשיך ללוותו עוד שנים רבות. בכל שנותיה על כס השיפוט השכילה הנשיאה ביניש לשלב בין סמכות שיפוטית, אומץ לב והגנה על כבוד האדם. זה היה כוכב הצפון שלה. שוויון בין בני אדם - בזכויות ובחובות. בית המשפט העליון היה גם מקום משכנם של השונה והחריג".

"כל הדיונים - בלי רעמים ובלי ברקים"

"פסיקתה של הנשיאה ביניש קשורה בזיקה עמוקה לחברה בישראל, נובעת מהיכרות רבת שנים ומאהבת הארץ הזאת", אמר עוד היועץ המשפטי לממשלה. "בכהונתה כנשיאה, השכילה גם לרדת מכס השיפוט ולהתמודד על המשימה הקשה של גישור בתחום יחסי עבודה. אין הדבר מובן מאליו. היא שמרה מכל משמר על הסמכות החוקתית, קנתה לעצמה מקום של כבוד בשרשרת הדורות של בית המשפט העליון. כבוד הנשיאה, אנו כולנו - אנשי השירות המשפטי. נפרדים ממך בתודה ובהוקרה".

אחריו בירך שר המשפטים יעקב נאמן. "בשלוש השנים בהן אני נמצא במשרד המשפטים מונו שבעה שופטים לבית המשפט העליון ונשיא אחד שמחליף אותך. הכל היה פה אחד בוועדה", אמר השר נאמן. "ההבנה, ההסכמה והיכולת להגיע לדברים שאין בהם ויכוח - אלא מקדמים את מערכת המשפט, זו התכונה החשובה ביותר שאני רוצה להצביע עליה. אני רוצה להודות לך על הדיונים המשותפים הרבים שהיו בינינו, דיונים שהיו לגופו של עניין, אבל הכל היה בחדר הסגור בלשכתך, בלי רעמים ובלי ברקים - כדי לפתור את הבעיות. אני חושב שזו הדרך הנאותה, ואני מקווה שכך יהיה כדי לעזור למערכת המשפט להתפתח ולגדול כדי למלא את דרישת הצדק במדינת ישראל. המשיכי בבריאות בהמשך דרכך".

נשיא בית המשפט העליון הנכנס, השופט אשר גרוניס, בירך גם הוא את ביניש. "זו הייתה קריירה מפוארת בת עשרות שנים בשירות הציבורי", אמר. "היא הייתה האישה הראשונה המכהנת בתפקיד פרקליטת המדינה והאישה הראשונה המכהנת בתפקיד נשיאת בית המשפט העליון".

"דורית ביניש פורשת מנשיאות בית המשפט אך אינה פורשת משירות הציבור", המשיך השופט גרוניס. "אני בטוח שהיא תדע עוד תפקידים רבים בשירות הציבור. יש בה מיזוג נפלא של ידע משפטי רחב ועמוק - והכרה של המציאות. תקופת כהונתה לא הייתה קלה, הנשיאה הגנה בתקיפות בעוז ובאופן נחרץ על הרשות השופטת".

"בתקופתה של הנשיאה נעשו שינויים רבים, שלמרבה הצער ידוע מעט עליהם", המשיך השופט גרוניס. "הם נעשו אחר תהליך לימוד ארוך, תוך שיתוף הנוגעים בדבר. פעולות אלו תרמו רבות לשינוי התנהלות בית המשפט. זוהי נשיאה שהתביעה חותם. היא פורשת במלוא כוחה".

לבסוף, נשאה השופטת ביניש דברי פרידה. "בסוף אני אתחיל להאמין לכל כך הרבה שבחים", אמרה בתגובה למברכים. "אני יכולה לומר שכל התהליכים שאותם השופט גרוניס סיפר שבהם עסקתי - עדיין בעיצומם, ואני מעבירה לו את השרביט עם העול הזה".

"תודה למברכיי ותודה שבאתם לישיבת הפרידה לכבודי", המשיכה ביניש בקול חנוק מדמעות וקטעה את נאומה בהתרגשות מספר פעמים. "כדרכן של פרידות, הטקס של היום אינו קל לי. אני נפרדת מבית המשפט העליון שהיה ביתי במשך 15 שנים. המשפט אינו מקום עבודה ואינו מקצוע - זה חלק מהאישיות של כל שופט, הוא בגדר שליחות שדבקה באדם".

"אני מסיימת 40 שנה מלאות עשייה בשירות הציבורי", אמרה ביניש. "הן עברו עליי כהרף עין. אני מאמינה שאני, כבני דורי, שגדלו והתחנכו במדינה הצעירה ספגנו את ערכיה של המדינה שקמה כבית לעם היהודי. האמנו בחשיבות עצמאותה, בעוצמתה וביכולתה לקבץ את העם היהודי ולבנות בה חברה חדשה. המסר שהבאתי מבית הוריי ושהיה משותף לרבים מבני דורי היה שכולנו צריכים לפעול לטובת הכלל: לקליטת עליה, לשמור על ביטחונה ולהשקיע בחינוך הילדים".

"לכל אורך תפקידי במערכת המשפט, האמנתי שתמיד עלינו לזכור שיש קווים אדומים שאסור לנו לחצות", אמרה ביניש. "בשם חובת המדינה לפעול במסגרת החוק. העמדה האישית שלי הייתה שאין לוותר על העקרונות בשם פועלם, ובמקרים מסוימים חריגים אף יש להימנע מעמדת המדינה. אסור לנו לוותר על חקר האמת וחובה עלינו לעשות זאת מבלי לחסוך מאמץ. חובתנו להגן על ביטחונה של המדינה - אבל נוכח עוצמתו של הטיעון הביטחוני אסור למדינה לשאת את שם הביטחון לשווא".

"הישגים לצד ריחוק פוליטי"

לאחר מכן התפנתה לעסוק במהות מערכת המשפט וחשיבותה בחברה הישראלית. "בית המשפט אינו מתיימר להכתיב תכנים תרבותיים וחברתיים, אלא את הערכים שיאפשרו מסגרת חיים בצוותא של כל הפסיפסים בישראל", אמרה. "אנחנו מצווים לנהוג בסובלנות ולטפח שמירה על זכויות האדם. על בית המשפט להגן על הפרט מפני פגיעה בלתי נחוצה בשל האינטרס הציבורי, ובה בעת להגן על הציבור מפני האינטרסים, שמירת החוק וכיבוד החוק במוסדות השלטון למען הבטחת קיומה של המדינה הדמוקרטית. עם זאת, הוא אינו יכול לפעול ללא שהגופים האמונים על הפקדת החוק פועלים לצדו".

"בית המשפט העליון הגיע להישגים - לצד הריחוק מהעולם הפוליטי", המשיכה ביניש בנאומה. "גם אם הדבר משפיע על מרכז המחלוקת והדיון הציבורי. הראיה של השופטים באה מזווית שונה ואינה מעוגנת בזירה הפוליטית. בית המשפט יושב בתוך עמו. עלינו להיות קשובים למצוקות הציבור ולרחשי לבו מבלי להיות נתונים להשפעת קבוצות אלו או אחרות. כשופטים עלינו לקבל הכרעות קשות שלא תמיד זוכות להערכת הציבור. זהו גורלנו השופטים".

"כך, בתקופות של מתח ביטחוני שמלווה אותנו מיום הקמת המדינה - וכך גם במצב של לחימה או התמודדות כלכלית", הוסיפה השופטת היוצאת. "חייבים לפעול על פי אמות המידה שלנו, תוך כיבוד זרועות השלטון האחרות המחוקקת והמבצעת. בית המשפט הוא מבצרו אל מול הצורך לשמור על זכויותיו תוך כיבוד האינטרסים של המדינה. התפקיד השיפוטי מעמיד כל שופט יום- יום, שעה-שעה בפני דילמות והכרעות קשות, אל מול אמות מידה משפטיות מחמירות".

לגרוניס: "היו מחלוקות, אך לא העיבו על שיתוף הפעולה"

"ההכרעות הקשות היו אלו שנגעו לפרט", חשפה ביניש. "בהכרעות אלו על השופט לזכור שמאחורי כל תיק עומד אדם, שגורלו מוכרע לשנים. כאן החשש מפני טעות הוא הגדול ביותר ומלווה אותנו תמיד".

לאחר מכן התייחסה ביניש גם לעניינים אחרים הקשורים לחוויות היום-יום של החברה בישראל, לרבות המחאה החברתית. "השינויים בשנים האחרונות יעמידו את בית המשפט בפני הצורך להתמודד עם המציאות המשתנה. החברה בישראל מתמודדת עם בעיות אינספור, חברה מפולגת עם תרבויות שונות - אך עלינו לפעול כך שנתחייב לכבד את הדת ואת החופש מדת, וכמסגרת אחת. שכבת הביניים חשה קיפוח, וזה עלול לערער את השלד כולו. בחברה הישראלית ניכרת תופעה של זילות בחיי אדם, יש בה אלימות רבה. גם מושגי הפרטיות השתנו בשל ההתקדמות הטכנולוגית".

לבסוף, בירכה את השופט הנכנס גרוניס. "אני פורשת מבית משפט מצוין, מקצועי, פלורליסטי שטובי השופטים פועלים בו ושאופן שום בית משפט לא דומה לו. לחברי גרוניס אני מאחלת הצלחה - הצלחתך היא הצלחת בית המשפט העליון. אין סוד שבתחומים מסוימים גישותינו למשפט שונות, אך הדבר לא העיב על יחסינו. אשר הוא שופט בכל רמ"ח אבריו, אני מאחלת לך הישגים. אני מודה לכל עובדי בית המשפט העליון. תודה לכל השופטים והעובדים המנהליים ברחבי הארץ. תודה לשר המשפטים עמו עבדתי בשיתוף פעולה. משפחתי, שנשאה על גבה באהבה את כל הקשיים לאורך הדרך וחוותה איתי את כל מסלול המכשולים. לי לא היה קשה, להם ודאי לא היה קל. אם תרמתי ולו חוליה אחת בשרשרת השופטים הארוכה בישראל - זו הייתה זכותי", סיכמה ביניש בקול חנוק מדמעות.

בשעות אחר הצהריים יתקיים טקס בבית הנשיא בירושלים, ובו ימונה השופט גרוניס לנשיא העשירי של בית המשפט העליון, למהלך כהונה של פחות משלוש שנים. בטקס ישתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא שמעון פרס, שצפויים לשאת דברים. את הטקס נעביר בשידור ישיר החל מהשעה 16:00 בחדשות 2 ובערוץ החדשות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק