תא"ל במילואים גד הררי הולך לכלא: שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב אורי שוהם גזר הבוקר 36 חודשי מאסר, מהם 18 חודשים בפועל, על הררי, בכיר צה"ל והשב"ס לשעבר שהורשע בשישה סעיפי אישום של התעללות ותקיפה של ילדים חוסים. הררי, שהיה בעברו מפקד כלא ניצן, שימש כעובד סוציאלי ואף זכה בפרס ראש הממשלה "מגן הילד" על פועלו למען ילדים.

השופט שוהם כתב בהכרעת הדין: "שמעתי את עדי האופי, והדברים אותם מסרו אף הובאו לידיעתי במהלך המשפט עצמו. אין ספק בעיניי כי מדובר בדמות ייחודית, של מי שרואה בסיוע לחלכאים ולנדכאים ובעיקר למכורים לסמים - דרך חיים, וזאת לעתים גם על חשבון בני משפחתו, תרתי‑משמע".

"אין להתעלם גם מהזמן הרב שחלף מאז בוצעו העבירות, בעוד הנאשם נתון בעינוי‑דין מתמשך מאז מעצרו, חקירתו ומשפטו", הוסיף השופט. "צודק הסניגור, כי אין לזקוף התמשכות הליכים זו לחובתו של הנאשם, ויש בכך משום שיקול משמעותי לקולא".

"שיקולים אלה צריכים להביא להקלה בדינו של הנאשם; אך לטעמי אין ניתן להימנע במקרה דנן מהטלת עונש מאסר לריצוי בפועל, כאשר השיקולים לקולא יבואו לידי ביטוי במשכו של המאסר", כך מתוך גזר הדין.

הררי יערער לעליון על גזר הדין

גד הררי - הורשע בהתעללות במוסד לחוסים (צילום: גלעד שלמור)
גד הררי בבית המשפט, הבוקר | צילום: גלעד שלמור

בתום הדיון ביקש הררי באמצעות סניגוריו לעכב את ביצוע העונש לצורך הגשת עירעור. השופט אורי שוהם נעתר לבקשה ועיכב את כניסתו של הררי למאסר ב-45 יום.

הררי סימן למשפחתו להפסיק לבכות וחייך אליהם חיוך עצוב. לאחר שהשופט יצא מן האולם, פנה הררי אל אנשי התקשורת במקום ואמר: "אני שמח לראות שבית המשפט הוא אנושי, גם הוא טועה". כאשר נשאל האם היה חוזר על שיטות החינוך שלו גם היום השיב הררי: "בוודאי שכן, מהיום שניהלתי את בית גדי לא מת אף ילד. מהיום שנסגר בית גדי מתו כבר שישה ילדים".

בתום הדיון ניגשה אל הררי רות שנן, שעבדה איתו בבית גדי:"האיש הזה אסף את הילדים שאף אחד לא רצה לגעת בהם", שאלה בבכי. "איך הופכים אדם כזה טהור לפחם"?.

בסוף חודש אפריל הרשיע בית המשפט המחוזי בתל אביב את הררי בשישה סעיפי אישום של התעללות ותקיפה של ילדים חוסים.

בשנת 2003 הוגש נגד הררי כתב אישום בן שמונה סעיפים בגין התעללות ותקיפה של חסרי ישע, עבירת מרמה ומעשה מגונה, בזמן שניהל מעון לילדים חוסים שנקרא על שמו - "בית גדי". הררי הורשע בכל עבירות התקיפה וזוכה מעבירת של מעשה מגונה ומרמה.

האישום: העניש את החוסים בעונשים פיזיים

מכתב האישום עולה כי הררי נהג להעניש בעונשים פיזיים קשים את החוסים שחרגו מכללי ההתנהגות הנוקשים שהנהיג, בין השאר על ידי השארתם תחת "עץ חשבון הנפש" במשך ימים ולילות. מאישומים נוספים עולה שהררי הכה את אחד הנערים והטיח בו קללות.

לנער אחר דחף את הראש לאסלה ונער נוסף נכבל למעקה בטיחות כאמצעי גמילה. במסגרת חקירתו של הררי תושאלו כ-50 חוסים ועובדי המעון שתיארו את יחסו הקשה כלפיהם.

לאחר הרשעתו אמר הררי כי אינו חושש מעונש המאסר הצפוי לו. "גם שם אעשה עבודה טובה ואנסה לעזור לאנשים", אמר. במהלך המשפט טענו עורכי דינו של הררי כי בחקירתו היו כשלים רבים. בהחלטתו הסכים השופט אורי שהם עם הקביעה אך סייג אותה. "חקירת המשטרה לא הייתה חפה מפגמים", אמר, אך דחה את טענת סנגוריו שהגנתו של הררי קופחה עקב כך.