אורטל בן דיין. תבעה - ופוצתה (צילום: חדשות 2)
המתלוננת: אורטל בן דיין | צילום: חדשות 2

הסכם גישור שנערך בחשאיות בין הנהלת האוניברסיטה העברית בירושלים לבין סטודנטית בחוג לסוציולוגיה הסתיים בתשלום של כ-38 אלף שקלים לסטודנטית שניהלה רומן עם מרצה. לאחר משא ומתן ממושך בין הסטודנטית, אורטל בן דיין, לבין נציגי האוניברסיטה שייצגו את המרצה ד"ר גדעון ארן, הוחלט גם לבטל את ההליך המשמעתי נגד המרצה.

התשלום הוגדר כפיצוי "על ההפרעה שנגרמה ללימודיה", בעקבות תלונה של בו דיין על התנכלות מצדו של המרצה לאחר סיום הקשר האינטימי בין השניים. הפרשה, שנחשפה היום לראשונה במלואה בעיתון "הארץ", כללה הליך משפטי מורכב שהגיע לאחר פרשה דומה עם מרצה אחר במחלקה לסוציולוגיה.

בשבוע שעבר הרשיע בית הדין המשמעתי של האוניברסיטה העברית את פרופ' אייל בן-ארי, מרצה אחר במחלקה לסוציולוגיה, ב"קיום יחסים אינטימיים תוך ניצול יחסי מרות בכמה פרשות עם סטודנטיות שאותן הנחה.

"למרות שיש עוד הרבה מה לעשות ולתקן ביחס של האקדמיה והחברה לנשים המתלוננות על הטרדה מינית, יש לראות בסיום הפרשות הללו כהישג גדול לסטודנטיות באקדמיה ולנשים בכלל", אמרה בר דיין בתגובה לחדשות 2 באינטרנט. "בפרשת ארן, האוניברסיטה מצאה את ההתנכלות וההטרדות מצדו כהתנהגות חמורה שיש לקחת עליה אחריות מוסדית מלבד האחריות האישית של ארן בעצמו. בכך, הצהירה האוניברסיטה שהיא מפסיקה לשמש כשטח הפקר בו סטודנטיות מנוצלות מבלי שאף אחד נותן את הדין על כך".

"יש עוד על מה להילחם"

"שינוי התקנונים והשינויים המוסדיים בעקבות הפרשות הם היסטוריה שתשנה את פני האקדמיה מעתה והלאה. חשוב לזכור שהטיפול בשתי הפרשות הללו הוא טיפול תקדימי שלא נראה כמותו", הוסיפה המתלוננת, שסיימה את לימודי התואר הראשון והשני בהצטיינות. "יחד עם זאת יש עדיין על מה להילחם".

הפרשה החלה לפני כחמש שנים, כאשר בן דיין התלוננה כי ד"ר ארן קיים עמה "יחסים אינטימיים בהסכמה" בזמן שהיה מרצה שלה, כפי שנכתב בהסדר הטיעון שהושג באחד משלבי הטיפול המשמעתי בארן. הקשר האינטימי בין השניים נמשך כחודש וחצי, אך בסיומו החלו חילופי דברים בין המרצה לבן דיין, שהפכו להטרדות חוזרות.

פגע בשמה הטוב וגרם לה לחוש מאוימת

בפברואר 2009 הגישה האוניברסיטה נגד ד"ר ארן קובלנה לבית הדין המשמעתי על "התנהגות שאינה הולמת עובד אקדמי". כעבור כשלושה חודשים הוגש לבית הדין הסדר טיעון, במסגרתו הודה ארן בביצוע העבירה.עוד נכתב בהסדר הטיעון, כי "לאחר סיום הקשר האינטימי, המשיך הנתבע לנהוג במתלוננת ולהתבטא כלפיה בדרכים לא ראויות שגרמו לפגיעה בה. לאחר שנודע לנתבע שהמתלוננת עומדת לפרסם רשימה על הקשר שהיה ביניהם, הוא ניסה להניאה מלעשות כן, תוך שהתבטא באוזניה ובאוזני אחרים באופן שפגע בשמה הטוב וגרם לה לחוש מאוימת".

העונשים שנקבעו בהסדר הטיעון היו קלים יחסית: נזיפה בכתב, קנס כספי בגובה משכורת חודשית, פסילה מלכהן כחבר בוועדות האוניברסיטה למשך שנתיים, ועונש על תנאי למשך ארבע שנים - הרחקה לשנה, ללא תשלום משכורת - אם יורשע פעם נוספת בעבירה על "התנהגות שאינה הולמת".

בהמשך נקבע כי האוניברסיטה תפצה את בן דיין, "לפנים משורת הדין, על ההפרעה שנגרמה ללימודיה". במסגרת זו קיבלה בן דיין 37,908 שקלים. "בניגוד לד"ר ארן, החלטתי שאני לא מסתתרת ושמי פורסם כבר בתחילת הפרשה", אמרה הסטודנטית בריאיון לעיתון "הארץ".

הסכם הפשרה אינו נוגע למרצה

עו"ד רונאל פישר, פרקליטו של ד"ר ארן מסר בתגובה כי: "כל מערכת היחסים בין הסטודנטית לבין האוניברסיטה, לרבות ההשלמה עם תלונתה ההפכפכה והבלתי אמינה או פיצוי כזה או אחר שניתן לה ע"י האוניברסיטה - אינם ולא יכולים להיות עניינו של המרצה, ולא במקרה הוא אינו שותף או צד להם".

"ניכר כי הסטודנטית חשבה לנצל את האווירה הציבורית הנוכחית כדי להעלות מחדש טענות שעבר מזמן נבדקו ונדחו, וזאת כמעט שנה לאחר שאישרה בחתימת ידה הסכם גישור עם האוניברסיטה, במסגרתו תמכה, בדעה צלולה ורצון חופשי, בביטול ההליך המשמעתי שנוהל וביטול פסק הדין. שם גם קבעה מפורשות שהעניין בינה לבין האוניברסיטה והמרצה מוצה לשביעות רצון כל הצדדים, וכי אין לה כל טענות נוספות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק