חיים מולא בבית המשפט. ארכיון (צילום: עזרי עמרם)
חיים מולא בבית המשפט. ארכיון | צילום: עזרי עמרם

כתב האישום הזה התחיל ברעש גדול, כשהפרקליטות האשימה את חיים מולא, תושב תל אביב בן 21 בהשלכת בקבוקי תבערה לעבר בתי פליטים בדרום תל אביב. עם זאת, תוך זמן קצר, הגיעו עורכי דינו של מולא להסדר טיעון עם הפרקליטות שהפחיתה את האישום לעבירה של מתן אמצעים לביצוע פשע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

בית המשפט קיבל היום את העונש הקל יחסית שביקשה הפרקליטות להטיל - 6 חודשי מאסר שיומרו בעבודות שירות, כשמתוכם ינוקו החודשיים בהם שהה מולא במעצר. עם זאת, מתח שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב עודד מודריק ביקורת קשה על הפרקליטות.

חיים מולא, תושב תל אביב בן 21, הואשם לבסוף רק באספקת חומרי הגלם, הבקבוקים, הבד וחומר התבעירה שהביאו ליצירת הבקבוקים, תוך שהוא יודע מה יעשה בהם. עם זאת, בפרקליטות ובמשטרה טרם איתרו את משליך הבקבוקים עצמו.

"בראשית הדרך הוגש כתב האישום בגין עבירת הצתה לעבר בתי מגורים של פליטים מדרום אפריקה", הזכירו גם נציגי הפרקליטות בדיון היום אך הוסיפו - "יש לציין שגם בראשית הדרך לא דובר על פשע על רקע גזענות".

השופט בביקורת על הפרקליטות: "קשה להבין איך מוגש כתב אישום עם קושי ראייתי כה כבד"

"במסגרת הסדר הטיעון תוקן כתב האישום לעבירה מקלה של מתן אמצעים לביצוע פשע", המשיכו אנשי הפרקליטות לפרט, "והוסכם לעניין העונש שהתביעה תעתור ל-6 חודשי מאסר שניתן יהיה לרצותן בעבודות שרות, מאסר על תנאי וקנס בסך 1,000 שקלים כפי שמפורט בהסדר". "יש קושי ראייתי ממשי להוכחת עבירת ההצתה מעבר לספק סביר. מדובר בתיק נסיבתי", הודו שם, "על כן אנו סבורים כי העונש ראוי בנסיבות העניין".

עם זאת, שופט בית המשפט המחוזי הד"ר עודד מודריק לא חסך בהחלטתו ביקורת מהפרקליטות, וזאת למרות העובדה שקיבל את העונש שביקשו להטיל. הוא גזר על מולא 18 חודשי מאסר, כשמהם רק שישה בפועל, ולאחר ניכוי החודשיים בהם הוחזק המעצר, ירוצו ארבעת החודשים הנותרים בעבודות שירות.

 "העובדה שהסדר הטיעון נקשר כתוצאה מגילוי קושי ראייתי היא בעייתית מאוד. קשה להבין איך מוגש כתב אישום כשלנגד עיני המאשימה קושי ראייתי כה כבד. מצב דברים כזה מעורר שאלה אם הגשת כתב האישום שמראש ברור שסיכוייו אינם גבוהים לא נועדה כדי ללחוץ על הנאשם להודות בדבר שאולי לא ביצע כלל", קבע השופט מודריק.

"לדעתי העונש כפי שהוצע בידי התביעה מתחשב די והותר בנאשם ובקושי עומד במסגרת של הגנה ראויה על הציבור בכלל ועל פליטים בפרט", הסביר השופט מדוע בחר לקבל את העונש שביקשה הפרקליטות ולא להקל עוד יותר עם הנאשם. "התובעת ציינה שמעיקרה לא ראו בהתנהגות של הנאשם מימד גזעני. לו יהי כן. הפגיעה ברכוש הזולת בוודאי פגיעה שגם מסכנת חיים היא מהלך רע וחמור גם אם אין לו היבטים גזעניים".

כתב האישום המקורי: זריקת שבעה בקבוקי תבערה לבתי פליטים מאפריקה

על פי כתב האישום, מולא זרק שבעה בקבוקי תבערה לתוך דירות של פליטים מאפריקה וחצרותיהם בשכונת שפירא בתל אביב - מה שגרם להרס רב בדירות הפליטים וברכושם. למרבה המזל, באירועים בשכונות לא היו נפגעים. חלק מהתושבים טוענים שבקבוקי התבערה שהושלכו על בתי עובדים זרים הם חלק ממעשה נקמה בניסיון לגרום להם לעזוב.

עו"ד יוגב הילה, סגן בכיר בפרקליטות מחוז תל-אביב אמר כי "ייחודיותה של עבירת ההצתה מלמדת, כי רק בדרך נס לא קיפחו בני אדם את חייהם, בעקבות מעשיו של הנאשם, שבאכזריותו שיחר ללכוד את הפליטים בבתיהם הבוערים". עוד ציין כי "אכזריותו ותעוזתו הרבה מצביעות על מסוכנותו".