עובדים זרים,מסתננים תל אביב (צילום: חדשות 2)
"נעודד מעסיקים להעסיקם". אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

אחרי שסימנו אתמול ניצחון במאבק נגד התיקון לחוק המסתננים, ארגוני זכויות אדם מתכננים כבר את השלב הבא - מתן אשרות עבודה למבקשי המקלט. במקביל, הם מעריכים כי יאלצו להילחם בניסיונות חקיקה חליפית, כפי שכבר הצהירו אתמול מספר חברי כנסת. בשעה 12:00 נעביר בשידור חי דיון מיוחד בוועדת הפנים של הכנסת בסוגיית המסתננים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"נתמקד במאמץ לגרום לשר הפנים להבין שאם 84% מהאריתראים ברחבי העולם מוכרים כפליטים, יש להניח שגם בישראל יש פליטים אריתריאים", אמרה הבוקר (ג') לחדשות 2 באינטרנט סיגל רוזן, רכזת מדיניות ציבורית בארגון זכויות האדם "מוקד סיוע לעובדים זרים". "זהו גם הזמן לפעול להשגת אשרות עבודה עבור כל אותם מבקשי מקלט שעתה המדינה לא יכולה להמשיך ולטעון שתאכיל מאחורי גדרות עד שיסכימו לחזור למולדתם".

בארגון הוסיפו כי בכוונתם לגרום לרשויות לאפשר גישה לאריתראים ולסודנים למערכת המשפט וכן יעתרו נגד החלטתו הכוללת של שר הפנים - לא להכיר בעריקות מצבא אריתריאה כעילה למעמד של פליט. "אנו נעודד מעסיקים בפריפריה להעסיקם כך שיוקל הלחץ הבלתי נסבל על שכונות דרום תל אביב", אמרה רוזן.

מסתננים בגבול, ארכיון (צילום: AP)
"84% מוכרי כפליטים". מסתננים בגבול, ארכי | צילום: AP

"הזדמנות טובה לממשלה לשנות את המדיניות"

"נצטרך לראות איך המדינה מגיבה לדבר הזה, אבל השאלה המרכזית מה קורה לאנשים כשהם משתחררים. זו הזדמנות טובה לממשלה לשנות את המדיניות שלה ולהבין שכשאתה שולח אנשים סתם לרחוב יש לזה תוצאות קשות לתחושות מוחלשות", אמרה עו"ד רעות מיכאלי, מנכ"לית מוקד הסיוע לעובדים זרים. "הם יוכלו לרכוש לעצמם ביטוח בריאות, וגם אם הם יעבדו הם לא יצטרכו לגור 15 אנשים בחדר. נכון, זה לא ישנה אוטומטית את ההתפזרות שלהם אבל אם הם יגורו שלושה בחדר ולא 15 - וזה בהחלט ישפיע על השכנים שלהם".

מיכל פינצ'וק, מנכ"לית ארגון א.ס.ף (ארגון סיוע לפליטים) טוענת כי "המצב כיום, בו הם לא יכולים לעבוד כחוק, יוצר את הריכוזים הגדולים של מבקשי מקלט באזורים מוחלשים מלכתחילה". בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט הדגישה פינצ'וק, כי אתמול בג"ץ קרא למעשה לממשלת ישראל לנסות למצוא דרך אחרת, וסלל, לטענתה, את הדרך למאבקם בהשגת אשרות עבודה.

עו"ד יונתן ברמן, מהקליניקה לזכויות מהגרים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, שייצג בעתירה נגד החוק למניעת מסתננים, אמר הבוקר כי המצב הקשה שנוצר למשל בשכונות דרום תל אביב - הוא תוצאה של היעדר נכונות של המדינה להתמודד עם אוכלוסייה זו. "הצעד הבא הוא קידום של זכויות בסיסיות של מבקשי מקלט באופן שיבטיח את האינטרסים והזכויות של תושבי אזורים מוחלשים - כמו אשרות עבודה", הדגיש ברמן בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "המדינה צריכה להבין שהדרך להתמודד איתם היא לא הטלת סנקציות דרקוניות, ואני מקווה שמשרדי הפנים והמשפטים יתעשתו".

"הבעיה הגדולה שלנו היא של הדרום סודנים שנשארו פה ואסור להם לעבוד, אנו עסוקים באופן יום -יומי להביא מטרנה לתינוקות, זה איום ונורא למשפחות", אמרה לחדשות 2 באינטרנט חנה רז, פעילה למען מבקשי המקלט. "כשאתה נותן להם להסתובב ככה בלי יכולת לפרנס את עצמם זה מגיע למצב הזה, מעט מהם אפילו מגיעים לגנבות - והם פשוט גרים בצורה מזוויעה". רז לאחרונה חילקה למשפחות בדרום העיר תלושי חג שאספה מאנשים, לצורך רכישת תחליפי חלב לתינוקות.

בדיון בוועדת הפנים של הכנסת שיתקיים היום יציגו היועצים המשפטיים ונציגי הממשלה את התייחסותם להחלטה, ונציגי שב"ס יעניקו סקירה על אופן ההיערכות הארגון לשחרור המסתננים הכלואים.

"אשרות עבודה? קטסטרופה" (צילום: רויטרס)
"אשרות עבודה? קטסטרופה" | צילום: רויטרס

"קודם שידאגו למחוסרי העבודה אצלנו"

בעוד בארגוני זכויות האדם מתכננים את המשך המאבק, יש מי שמתכוונים להיאבק מהצד השני של המתרס. "לתת להם אשרות עבודה? זו תהייה פשוט קטסטרופה", טען יונתן יעקובוביץ', מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית. "בהיעדר החוק, הכלי היחיד שעוד נותר למדינה הוא לאכוף את איסור התעסוקה שלהם. אולי אם אנחנו רוצים שמהגרים לא חוקיים ישתקעו בישראל זה יעזור", הוא הבהיר וקרא בכל תוקף שלא לאפשר יוזמה שכזאת.

חבר מועצת עיריית ת"א שלמה מסלאווי, שמוביל את מאבק תושבי שכונות דרום ת"א נגד המסתננים, התנגד אף הוא בחריפות ליוזמה. "אני הייתי מציע שקודם כל ינסו לסייע למאות אלפי מחוסרי העבודה כאן אצלנו בארץ, לפני שהולכים להציע עבודה למסתננים שנכנסו לפה לא כחוק ולא מאוימים במדינות שלהם", קרא מסלאווי בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "הם עשו כאן סכום מאוד מכובד של כסף ועם הכסף הזה הם יכולים לחזור למדינות שלהם או למדינה אחרת, כשיחזרו לשם הם יחזרו כבר עשירים מופלגים בקנה מידה שלהם".

הוא קץ בהבטחות של העוסקים בנושא וקרא לטפל מערכתית בסוגייה. "ראש הממשלה צריך לקחת שר בכיר ולהקים ועדה בין-משרדית שתטפל בהכל: מנושא הרווחה, ועד המסים שהם אמורים לשלם", אמר. כדוגמה הביא את אוסטרליה, שם לטענתו לא מכניסים כבר לסידני מסתננים: "למה אנחנו צריכים להיות יותר צדיקים מהאפיפיור? ועוד פה בדרום ת"א עם כל המצוקות".