בג"ץ הורה לשחרר את המסתננים. ארכיון (צילום: רויטרס)
בג"ץ ביטל התיקון לחוק המסתננים | צילום: רויטרס

מכה לתכנית הממשלתית למלחמה בתופעת ההסתננות: הרכב מורחב של שופטי בג"ץ קבע כי התיקון לחוק המסתננים, המאפשר החזקתם במשמורת במשך שלוש שנים "לא חוקתי" ופוגע בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. ההרכב, בראשות נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, הבהיר: "יש להתחיל בהליך הבחינה הפרטנית והשחרור של כל המוחזקים כיום במשמורת לאלתר".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תשעת שופטי ההרכב: השופטים גרוניס, נאור, ארבל, ג'ובראן, חיות, דנציגר, פוגלמן, הנדל ועמית, קבעו פה אחד כי ההסדר אינו חוקתי, שכן הוא "פוגע באופן שאינו מידתי בזכות החוקתית לחירות, הקבועה בחוק-יסוד כבוד האדם וחירותו".

ברוב של שמונה מתוך תשעה שופטים, קבע בג"ץ כי כי "יש לבטל את כל ההסדרים שנקבעו בהוראות השונות שבסעיף 30א' לחוק למניעת הסתננות" - סעיף שחוקק ב-2012 וקבע כי המדינה תוכל להחזיק מסתננים במשך שלוש שנים במשמורת.

חיילי הליווי עם המסתננים בגבול (צילום: בן אברהם, "במחנה")
"החזקתם לא חוקתית". אילוסטרציה | צילום: בן אברהם, "במחנה"

תהליך הבדיקה - ל-90 ימים

בית המשפט קבע כי יש להתחיל בהליך הבחינה הפרטנית והשחרור של כל המוחזקים כיום במשמורת לאלתר. תהליך הבחינה של כלל המוחזקים נתחם לפרק זמן של 90 ימים מיום פסק הדין.

השופט גרוניס כתב בפסיקתו כי הסעיף "סותר את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ולפיכך דינו בטלות". השופטים סברו כי החוק אינו מידתי, ולא קיים יחס סביר בין תקופת ההחזקה במשמורת ליתרונות שבחוק. על כן קבע השופט גרוניס כי ההסדר "פסול מבחינה חוקתית", בעיקר מכיוון שלא ניתן בשעה זו לגרש את רוב הנתינים הזרים הנמצאים במשמורת, שהגיעו מסודן ואריתריאה.

עם זאת, הוסיף גרוניס כי "שינוי מהותי לרעה בנסיבות, למשל עלייה משמעותית במספרם של המסתננים החוצים את גבולות ישראל, יצדיק בחינה שיפוטית מחדש של העניין", אם הכנסת תחוקק שוב חוק דומה. גרוניס הדגיש כי גם כיום "אין מניעה לחוקק חוק חדש שיאפשר החזקה במשמורת תקופה קצרה באופן משמעותי משלוש שנים".