הבית של משפחת הקצין שנהרג לא יפונה (צילום: חדשות 2)
הבית של משפחת הקצין שנהרג לא יפונה | צילום: חדשות 2

נדחתה העתירה להריסת ביתה של שלומית פרץ, אלמנתו של רס"ן אלירז פרץ שנהרג בהיתקלות ברצועת עזה ב-2010. בית המשפט העליון קבע כי בית משפחת פרץ במאחז "היובל" ליד היישוב עלי שבשומרון לא יפונה או ייהרס, למרות שנבנה על אדמות שאינן שייכות לישראל. עם זאת, קבע העליון כי שני בתים נוספים ומקטע כביש ייהרסו, מכיוון שלא ניתן להכשיר את האדמות עליהן נבנו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס והשופטים מרים נאור ועדנה ארבל דנו בעתירה של ארגון "שלום עכשיו" נגד הבנייה במאחז "חרשה" שנמצא בסמוך לטלמון ובמאחז "היובל" ליד עלי. העתירה אוחדה עם זו של ראש מועצת הכפר הסמוך קריות, שדרש לפנות את הבתים, בהם גם ביתה של שלומית פרץ, שבעלה נהרג בעזה.

במהלך הדיון בעתירה הודיע ארגון "שלום עכשיו" כי "נוכח הנסיבות הטרגיות, הם אינם עומדים על אכיפתם של צווי ההריסה ביחס למבנה של משפחת פרץ". רס"ן אלירז פרץ נהרג בהיתקלות ברצועת עזה ב-2010, אחיו סגן אוריאל פרץ נהרג בלבנון ב-1998. בעבר נדחתה עתירה שדרשה לפנות את ביתם של אלירז פרץ ז"ל ואשתו, אך לבסוף הושגה פשרה בנושא.

פרץ והנשיא דאז פרס לאחר נפילת בנה (צילום: מיכל פתאל/ג'יני)
פרץ והנשיא דאז פרס לאחר נפילת בנה | צילום: מיכל פתאל/ג'יני

העתירות הוגשו כבר לפני מספר שנים, בטענה כי חלק מהבנייה התרחשה על אדמה פרטית וללא היתרים מתאימים. המדינה דחתה בחודש אפריל האחרון את הערר שהוגש נגד הבנייה בחרשה, אך טרם התקבלה החלטה בערר נגד הבנייה במאחז היובל. העליון, שנדרש לדון בחוקיות הבנייה, ציין כי "אין מחלוקת כי הבנייה בחרשה וביובל בוצעה באופן בלתי-חוקי, מבלי שאושרו תוכניות למאחזים ומבלי שהוצאו למבנים היתרים כנדרש".

עם זאת, בית המשפט העליון הורה כי מרבית הבנייה לא תיהרס, מכיוון שמתקיימים תהליכים להכשרת הקרקע. "בנסיבות אלה, עת שמדובר על מבנים שנבנו לפני שנים לא מעטות, על אדמות המוגדרות כיום אדמות מדינה, אנו סבורים כי אין מקום להתערבותנו", קבע גרוניס בחוות הדעת שלו.

עוד קבע גרוניס כי שני מבנים ביובל ייהרסו מכיוון שהם נמצאים על קרקע שלא ניתן להכריז עליה כאדמת מדינה - "ביחס לבנייה זו אנו מוצאים כי על המשיבים לממש את צווי ההריסה". ההריסה לא תתבצע מיידית, מכיוון שניתנה הארכה לביצוע ההריסה עד למציאת פיתרון. בסוף דבריהם העירו השופטים כי "המדינה אינה עומדת במועדים שנקבעו לביצועם של פסק דין בעניין פינוי בתים או דרכים בתחומי יהודה והשומרון".