זירת הפיגוע, ב-2003 (צילום: חדשות 2)
זירת הפיגוע, 2003 | צילום: חדשות 2

פסק דין תקדימי: הרשות הפלסטינית תפצה את משפחתו של עמית עמוס מנטין ז"ל, ישראלי שנרצח בפיגוע טרור בבאקה אל גרבייה ב-2003, בסכום של 3 מיליון שקלים - כך פסק היום (רביעי) בג"ץ, שהטיל את האחריות לרצח על הרשות, וזאת משום שהמחבל שביצע את הפיגוע התאמן ימים לפני כן במחנה צבאי שהפעילה בו למד כיצד להשתמש בנשק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מנטין, אז טכנאי של חברת בזק בן 31, נשלח ליישוב כדי לבצע עבודות תשתית ביוני אותה שנה. כשישב ברכב לבדו, התקרב אליו שאדי ג'ואדרה, מחבל פלסטיני בן 15, ששלף אקדח וירה בו למוות מטווח קצר. מאבטח של חברת בזק פתח במרדף והצליח ללכוד את המחבל. לטענת המשפחה, קרובם נרצח בשל נהלי אבטחה לקויים ובשל העובדה שנותר לבדו ברכב ללא אבטחה.

לפני כארבע שנים פסק בית המשפט המחוזי בתל אביב פיצויים של 2 מיליון שקלים למשפחתו של מנטין וקבע כי האחריות למותו מוטלת על הרשות הפלסטינית ועל חברת בזק, שלא דאגה לנהלי האבטחה המתאימים לימי האינתיפאדה השנייה. עוד נפסק כי התשלום יחולק כך שהרשות הפלסטינית תשלם 70% מהסכום, ואילו חברת בזק תשלם את היתר.

את הפיגוע הוציא לפועל המחבל עשרה ימים בלבד לאחר שחזר ממחנה אימונים מיוחד של הרשות הפלסטינית ביריחו בן 50 ימים. לדברי השופטים, הרשות הפלסטינית אחראית על הרצח משום שבין היתר הפעילה את המחנה בו "מאמנים בני נוער וצעירים את רזי השימוש בנשק, תוך העברת מסרים המעודדים שימוש בידע ובהכשרה לצורך ביצוע פעולות טרור. הנער-המחבל יישם הלכה למעשה את אשר למד - וביצע את הרצח הנתעב".

נגד אותו פסק הדין של המחוזי הוגשו שלושה ערעורים: מטעם משפחתו של מנטין, שדרשה שיוטל גם עונש שאינו כספי על הרשות הפלסטינית, מטעם בזק, שטענה כי אינה אחראית לרצח, ומטעם הרשות הפלסטינית עצמה שדחתה שהמחבל התאמן במחנה אימונים מטעמה וטענה כי דיני המשפט הבינלאומי מקנים לה חסינות מפני ענישה שכזו.

אלא שהיום, שופט בג"ץ נועם סולברג דחה, בהסכמתם של נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור והשופט עוזי פוגלמן, את הערעורים, העלה את סכום הפיצוי - וקבע: הרשות הפלסטינית תשלם מיליוני שקלים פיצויים למשפחת הנרצח.

בית המשפט העליון בירושלים, ארכיון (צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, חדשות)
בית המשפט העליון | צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, חדשות

"הרשות לא שיתפה פעולה מחשש שתסתבך"

"בחירתה של הרשות הפלסטינית שלא להגיש את רשימות המשתתפים במחנות האימונים מחזקת את ההשערה שחששה כי חשיפת השמות תוביל להעמקת הסתבכותה", קבע השופט סולברג. עוד הוסיף, כי מחבלים מנסים לטשטש את קשריהם לרשות הפלסטינית לאחר ביצוע פיגועים.

השופט נימק את פסיקתו בכמה נימוקים שונים, בין היתר בכך שתוכל לעודד נפגעי טרור נוספים לתבוע פיצויים ונמנעים כעת מלתבוע בשל העלויות הגבוהות הכרוכות בכך. "מטרתו הבלעדית של הטרור היא גרימת כאב וסבל לאוכלוסיה אזרחית חפה מפשע", הסביר. "יש להטיל על תומכי הטרור פיצויים שירתיעו עד כדי הפסקת התמיכה בטרור לגמרי".

נשיאת העליון סיכמה את הפסיקה: "משהוכח במאזן ההסתברויות כי הרשות הפלסטינית אימנה את המחבל בנשק ועודדה אותו לבצע מעשי טרור – מעשים נפשעים ומקוממים בכל קנה מידה – יש הצדקה להשית עליה במקרה חריג זה פיצויים עונשיים".