יישוב חדש למפוני עמונה? (צילום: Miriam Alster/Flash90)
שוב דחייה במועד הפינוי? עמונה | צילום: Miriam Alster/Flash90

שוב דחייה? אחרי שתושבי עמונה הסכימו למתווה שהציעה הממשלה לפינוי שקט של עמונה והעתקת המאחז לחלקה אחרת בהר, הגישה היום (שלישי) המדינה לבג"ץ בקשת הארכה של 45 יום למועד פינוי המאחז. לפי פסק הדין אמור להתבצע עד ל-25.12 – יום ראשון בשבוע הבא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בבקשת הדחייה נכתב כי בהתחשב במורכבות, הרגישות והנפיצות הנלוות לפינוי המאחז, המונה 40 משפחות וכ-200 ילדים, השקיעה המדינה מאמצים כבירים במציאת פתרון שיאפשר פינוי בשלום של התושבים. לדברי המדינה, הפתרון אמור למנוע עימות והתנגדות מצד התושבים והוא צפוי לצמצם במידה רבה את הפגיעה הצפויה במשפחות.

הדחייה שמבקשת המדינה במימוש פסק הדין נדרשת, לטענתה, לצורך השלמת בניית המגורים הזמניים עבור תושבי עמונה. עם זאת, המדינה הבהירה כי לא תבקש ארכה נוספת מעבר ל-45 הימים המבוקשים כעת, וזאת גם אם ההכנות לפינוי לא יושלמו בתום 45 הימים.

מה יקרה אם בג"ץ לא יסכים לדחייה? (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
מה יקרה אם בג"ץ לא יסכים לדחייה? | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

שלשום הבטיחה ההנהגה הפוליטית לתושבי עמונה שהם יקבלו 40 בתים בתמורה ל-40 אותם נאלצו לעזוב. עם זאת, על פי הבקשה שהגישה המדינה, מדובר ב-12 מבנים בלבד ולא ב-24 כפי שהובטח למתנחלים לפני יומיים. לטענת היועמ"ש מנדלבליט, הסיכוי שהמתווה יעבור נמוך ביותר, אך במתכונתו הנוכחית הוא מוכן להגן עליו. ואולם, גורמים משפטיים רבים מאמינים שנעשית כאן למעשה חצייה של הגבול. לטענתם, "פוליטיקאים העבירו למתנחלים הבטחות על דעת עצמם".

עם זאת, מסתבר שהתמונה מעט יותר מורכבת. למעשה, יש כאן שני הסכמים - ההסכם המשפטי שהוגש היום וההסכם הפוליטי, "מתחת לשולחן המשפטי", לפיו המתנחלים מקבלים פיצויים אישיים, פיצויים קהילתיים, ואם כל ההסדר יתמוטט - הם יקבלו התנחלות חדשה - בעידן טראמפ.

שלשום, בתום שעות של דיונים, הודיעו תושבי עמונה כי הם מאשרים את מתווה פינוי המאחז המחודש, כפי שהוצע להם מהממשלה. בתום פגישה בליל יום ראשון, סיכמו ראש הממשלה נתניהו ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט יחד עם משפטנים ונציגים מתושבי עמונה על המתווה החדש שיאפשר למספר רב יותר של משפחות להישאר על ההר, כשבמקביל הממשלה תקבל מבג"ץ דחייה נוספת של 30 יום לביצוע הפינוי.

על פי המתווה החדש, יוגדל מספרן של המשפחות שיעברו לחלקה שמצפון למאחז מ-11 משפחות ל-24. כמו כן, התחייב ראש הממשלה להקים צוות משפטי שיפעל להמשיך ולקדם את המתווה, גם לאחר עזיבת יתר המשפחות מרצון. התנאי לאישור המתווה היה פינוי בהסכמה ופיזור מפגן התמיכה שאליו הגיעו מאות בני נוער במהלך סוף השבוע ביישוב.