שוב טענות על אפליה על רקע עדתי בסמינרים באלעד: בית המשפט המחוזי בירושלים ידון מחר (רביעי) בעתירה שהגיש עו"ד יואב ללום מעמותת "נוער כהלכה", בטענה כי שני סמינרים בעיר מפלים לרעה תלמידות ממוצא מזרחי בהליך הקבלה למוסד הלימודי. תשובת המדינה לעתירה מעלה נתונים בעייתיים על אחוזי הקבלה של תלמידות ספרדיות בשני המוסדות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הנתונים, מתוך 74 תלמידות שהתקבלו ל"זלזניק" השנה רק 22 (30%) הן ממוצא מזרחי, לעומת 52 (70%) ממוצא אשכנזי. עוד עולה מתשובת המדינה שמתוך 23 תלמידות שלא התקבלו לסמינר, 19 הן ממוצא ספרדי (83%), לעומת 4 ממוצא אשכנזי (17%).

בתשובת המדינה נכתב כי מבחינת טפסי הראיונות שבוצעו בבית הספר "היה קושי להתחקות אחר הסיבה לאי קבלת תלמידה מסוימת. הריאיון לא סוכם באופן מספרי והיה לקוני". בשנה שעברה ביטל משרד החינוך את הרישום לסמינר "זלזניק" (דרכי חנה) בשל אפליה וערך רישום מחדש.

"המוסד נולד בחטא, תוך הפליית תלמידות על בסיס עדתן", כתב עו"ד ללום בעתירתו לבית המשפט. "כיתה מובחנת על בסיס עדתי הוקמה בניגוד להנחיות משרד החינוך והליך הרישום לשנת תשע"ו התנהל כאשר ציבור שלם בעיר זוכר את ההשפלה שחש עקב מעשי סמינר 'זלזניק'".

"חשש שהוקצתה מכסה בחלוקה על פי עדות"

מהנתונים שהציגה המדינה בנוגע לסמינר אחר בשם "לדעת חכמה" עולה כי מתוך 49 תלמידות שהתקבלו ללימודים השנה, 12 (24.4%) היו ממוצא ספרדי לעומת 37 (75.5%) ממוצא אשכנזי. נתוני הדחייה היו מעט פחות מובהקים ועלה מהם שמתוך 91 תלמידות שבקשתן התקבלה, 52 הן ממוצא מזרחי ו-39 ממוצא אשכנזי.

למרות שב"לדעת חכמה" הבהירו כי הנימוקים לדחיית בקשה כוללים ציון בחינה וריאיון אישי, בתשובת המדינה נמסר כי מספר רב מהתלמידות נדחו רק על בסיס הריאיון. גם במקרה זה קבעה המדינה כי מעיון בסיכום ראיונות עולה "קושי להתחקות אחר הטעמים לדחיית בקשה לקבלת תלמידה מסוימת".

"עלה על פניו חשש כי הוקצתה מכסה מסוימת לקבלת תלמידות בחלוקה על פי עדות ובכך נעוץ חוסר תקינות", נכתב בתשובת המדינה. עם זאת סייגו מעט את הקביעה והבהירו כי ניתוח מוצאן של הבנות נעשה בהתבסס על שמותיהן בלבד. עוד קבעה המדינה כי למרות טענות של הורים רבים, "משלח ידו של אב התלמידה המועמדת לא היה שיקול בקבלת התלמידות לסמינרים".

אין תמונה
עו"ד קרן רז מורג

אתמול פורסם באתר כיכר השבת כי איגוד מנהלי הסמינרים קבע כי יש לסגור את סמינר "זלזניק" באלעד ולהשאיר את סמינר "לדעת חוכמה" כסמינר יחיד בעיר. בימים האחרונים מעורר הנושא סערה ברחוב החרדי, בין היתר בשל העובדה ששנת הלימודים עומדת להיפתח - ובאלעד ישנן עדיין 100 בנות שאין להן בית ספר.

מגיש העתירה, עו"ד יואב ללום, עלה לתודעה הציבורית לאחר שעתר לבג"ץ ב-2009 נגד אפליה בין תלמידות אשכנזיות למזרחיות בבית הספר היסודי "בית יעקב" בעמנואל. בג"ץ קיבל את העתירה וטען כי אכן התקיימה בבית הספר אפליה על רקע עדתי.

מסמינר "זלזניק" נמסר בתגובה, באמצעות עורכת הדין קרן רז מורג: "הסמינר דוחה מכל וכל את הטענות אודות אפליה על רקע עדתי וכן בשל היות המשפחה 'עובדת'. מדובר בפרמטרים לא רלוונטיים. מבחני הקבלה הינם אנונימיים ושיוויוניים, ובמסגרת ראיון הקבלה נשאלות שאלות ענייניות בלבד. למותר לציין כי שיוכה העדתי של התלמידה או עיסוקם של הוריה אינם חלק מהן".

בעיריית אלעד הצהירו בתגובה: "העירייה רואה בחומרה כל אפליה בקבלת בנות לתיכונים, ויחד עם משרד החינוך הוכן מתווה לשיבוץ מידי של כל הבנות. עמדה זו הוצגה הן על ידי העירייה והן על ידי משרד החינוך לבית המשפט לקראת הדיון מחר. כמו כן נאמר לבית המשפט כי ביטול הרישום, שנעשה כדין, בעת הזו, תחטיא את המטרה החשובה: שיבוץ כל בנות התיכונים. משרד החינוך הצטרף אף הוא לעמדה זו בתשובתו לבית המשפט. כמו שפעל בהצלחה בשנה שעברה, כך יעשה ראש העיר כל שביכולתו, על מנת שלא תשאר אף תלמידה בבית".

בהכנת הידיעה השתתפה עדי בלצ'ינסקי.‎